Torta trubičkami lemovaná (fotorecept)

Autor receptu: dzejsik

Známi si dali upiecť tortu pre ocka na oslavu osemdesiatín. Možno sa inšpirujete.

Suroviny

Postup

  1. Upečieme si kakaový a orechový korpus. Vychladnuté prekrojíme každý na 4 pláty.
  2. Orechový by vyšiel rovnako vysoký ako kakaový, keby sú oba z formy o priemere 26 cm. Moja druhá má 28 cm.
  3. Parížsky krém: V 400 ml smotany na šľahanie nad parou roztopíme 400 g čokolády. Za občasného miešania necháme vychladnúť. 400 g masla vyšľaháme s 200 g práškového cukru. Obe zmesi zmiešame dokopy, necháme v chladničke ešte chvíľu vychladnúť a vyšľaháme na krém.
  4. Vanilkový krém: Z mlieka, Zl. klasu a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Za občasného miešania vychladíme a pridáme k maslu s práškovým cukrom. Po zmiešaní mixérom vyšľaháme.
  5. Korpusy obrežeme na potrebný tvar, broskyne si nakrájame na plátky a pripravíme si výstuž na druhé poschodie. Keď je všetko nachystané, hor sa doplnenia :)
  6. Vrstvíme nasledovne: kakaový plát, džem, parížsky krém, orechový plát, tenšia vrstva vanilkového krému, broskyne, tenšia vrstva vanilkového krému, orechový plát, džem, parížsky krém, kakaový plát a celé potrieme parížskym krémom. Pláty môžeme pokvapkať šťavou z kompótu.
  7. Do stredu torty ako výstuž zapichneme 5 špajdlí urezaných vo výške torty (zapichneme do tvaru čísla 5 na kockách) a na ne položíme podložku pre poschodie - z kartónu vystrihnutý kruh (o trocha menší ako piemer poschodia) obalený fóliou. Naň vrstvíme druhé poschodie.
  8. Celú tortu potrieme zvyšným parížskym krémom. Uhladíme vrch. Trubičky si narežeme na požadovanú výšku a lepíme kol do kola.
  9. Dozdobíme napr. stuhou, ktorú zalepíme pomocou roztopeného cukríka. Na vrch som cez pripravené šablóny vysypala mletými orechmi 80-tku a srdiečka.
  10. Teta mi poslala aj foto v reze. :)
  11. A z odrezkov dostali rumové guličky.