Torta k 50-tke

majculanda - fotkamajculanda, 23. februára 2012

Túto som piekla tento týždeň k 50-tke pre mamkinu kolegyňu... (mamka podstivo pomohla s krémom a korpusmi :)

3x30 minút
na 215/200 °C

Suroviny

21 ks
21 PL
21 PL
1 a 1/2 balíčka
3 PL1
  - ja som použila white icing
7 PL
ako lieskový orech
1
+ mandľová aróma podľa potreby
7 PL
2 ks
6 PL
2 ks
3 PL
0,5 litra
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z vajec, múky, cukru, kypriaceho prášku a múky si upečieme 3 korpusy 2x štvorec a 1x srdce - na každý korpus použijeme 1/3 z uvedených surovín (moja forma na srdce bola menšia ako štvorec preto bol korpus aj väčší a tak som ho prerezala na pol a naplnila krémom.) Postup na korpusy: z bielok a cukru vyľaháme tuhý sneh, žĺtky vymiešame s olejom a vmiešame do tuhých bielok... na koniec zamiešame múku s kypriacim práškom Piškótové cesto pečiem cca 30 minút pri 215 stupňoch prvých 15 minút a zvyšných 15 minút na 200.

  2. 2

    krém si uvaríme z mlieka, zlatého klasu, cukru a kakaa po vychladnutí vymixujeme na hladký krém spolu s herou. (kúsok krému som si odložila na nadpis a tiež na zdobenie)

  3. 3

    najprv si štvorce potrieme džemom a natrieme kakaovým krémom. naplnený korpus si celý potrieme herou vymixovanou s cukrom a potiahneme zafarbenou potahovkou (je dôležité nedávať pudingový krém na potretie lebo potom poťahovka pracuje a zlieza z torty)...

  4. 4

    srdcový korpus som rozrezala a postupovala presne tak isto ako pri predošlom... srdcovú tortu "prilepíme" na štvorec herou s cukrom.

  5. 5

    Ružičky a lístky som robila deň vopred a to z "falošného" marcipánu zo sušeného mlieka, cery, cukru, bielka, mandľovej arómy a vody. hmota musí byť plastická, taká aby lupienky nepadali a ani sa nelámali...

Diskusia k receptu

majculanda
Juuuj ďakujem vám krásne po takých milých komentároch sa zas raz s radosťou postavím k rúre :)
tatranka
Podľa tvojho profilu,si mladučké žieňa.No táto torta ťa pasuje za veľkú šikovnicu.Tie ružičky sú krásne!!!

tothka
Tortička sa ti veľmi vydarila a to dokonca poschodová, gratulujem.
mataliptak
wau to je krásna tortička ... si šikulka .... a vieš mi povedať aspon približný pomer na ten falošný marcipán zo sušeného mlieka , ten bielok sa tam dáva tiež ???? ja tiež používam na poťahovanie poťahovú hmotu white icing ale chuťovo je to len sladká guma a z toho mliečka to je o niečom inom ... dakujem pekne za odpoved :-)
majculanda
áno tú poťahovku zvyknem dochucovať mandľovou arómou - dostáva tak perfektnú špecifickú chuť a tie ružičky robievam približne z : 6 PL sušeného mlieka, 6 PL preosiateho práškového cukru, 1 PL maizeny(zlatý klas) 1 PL bielka, a tuk Cera cca ako lieskový oriešok, trocha vody a mandľová aróma.
Postup: najprv si zmiešam cukor, maizenu a sušené mlieko a odoberiem z toho 2 PL... v podstate ide o to že zvyšné suroviny sa zmiešajú a vypracuje sa hladká hmota ktorá sa dohusťuje podľa potreby s tým čo si odložíte tie 2 lyžice. PS: vodu veľmi opatrne na začiatok by som davala len 1/2 ČL, veĺmi ťažko sa presne popisuje lebo záleží aký práškový cukor máte, taktiež aké sušené mlieko,,, naozaj to musíte cítiť. Ružičky robím tak že si urobím z "marcipánu" guľôčku na jednej strane vytvorím malý špic, a lupienky robím pomocou igelitového sáčku: otvorím sáčok, kvapnem si trošička oleja, rozotriem v sáčku, vložím do vnútra guľôčku z "marcipánu" a cez sáčok si prstom rozotriem lupienok ktorý potom lepím na "kuželku". Dúfam že som pomohla, rada odpoviem ak budú otázky. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia