Tatarák z matjesov a reďkovky

sjuz - fotkasjuz, 24. apríla 2011
Tatarák z matjesov a reďkovky
Foto: sjuz

Je mi jasné, že tatarák je len tatarák:), ale keď môže byť z lososa, môže byť aj z matjesov:)!

20 minút
príprava

Suroviny

2
1 zväzok
troška:)




Postup

  1. 1

    Filety osušíme a pokrájame nadrobnúčko. Tiež reďkovku.

  2. 2

    Zmiešame, osolíme, okoreníme a necháme 10 minút postáť.

  3. 3

    Jogurt zmiešame so štipkou cukru a premiešame s matjesami a reďkovkami. Rozdelíme na plátky chlebíka, ozdobíme a podávame:) Ja som opiekla kolieska z rožka, a podávala na nich.

Diskusia k receptu

enerrgizer
môže byť aj z matjesov... jogurt tam perfektne pasuje, navrchu je kúsok citróna? super kombinácia...
sjuz
hej, citrón...ale tá fotka sa mi nejak nevydarila...:)), aj som váhala, či to sem kvôli nej dať, ale matjesy mám rada, a toto je fakt mňam:)
ale dík:))
vcelka
Len vôbec nechápem, prečo je to "tatarák". Pointa tataráka z lososa spočíva v tom, že sa losos naseká na jemné kúsky, že je surový... teda má veľa vlastností hovädzieho tataráku, aj keď chuť je pochopiteľne iná. Tento "tatarák z matjesov" mi skôr pripomína vlašský šalát alebo tresku. Je to skrátka šalát... mýlim sa? Bez ohľadu na to, že to môže chutiť a aj to dobre, fotogenicky vyzerá.
altyn
@vcelka nepoznám chuť matjesa, no ak som dobre čítal, tiež sa tepelne neupravuje a preto je to asi "tatarák". @sjuz opeká len kolieska z rožka... :-)))
zdezda
mňaaaaam, ryby môžem na rôzne spôsoby a aj tento Tvoj " vynález" sa mi páči:-)
pusta
nie som si celkom istá, čo je presne matjes. tuším solené slede, ktoré sú ešte naložené do marinády. môžeš mi to priblížiť? dakujem. recept je super.
sjuz
matjes je mierne solený sleď, ktorý pomocou enzýmov takto zreje.
Robil sa takto už v stredoveku Holandsku, aj na pobreží Dánska a Nórska.
Sleď sa vypitve, ale tak, aby pankreas zostal, pretože v ňom sú dôležité enzýmy. Ukladá sa v dubových sudoch, kde asi 5 dní zreje vo vode so soľou. Pankreatické enzýmy kvasia mäso zo sleďa, a tým sa bielkoviny v ňom stávajú ľahko stráviteľné.
bozulka
Všetko mám a všetko ľúbim...móóc,tak idem hneď nato lebo doteraz som nevarila,nepiekla /okrem baby/ nesviatkovala,ale toto ma trošku prebralo.Takže @sjuz , ďakujem!!!
vcelka
@altyn ; rozumiem. Sačí niečo surové a už je to tatarák. Teraz mi je to už všetko jasné... :-))
sjuz
to ma veľmi teší, Bozulka:), a nech ti chutí, a potom daj vedieť, či naozaj chutilo:)!!!
Ja milujem matjesy, hocikedy, aj o polnoci:)!
sjuz
to ma veľmi teší, Bozulka:), a nech ti chutí, a potom daj vedieť, či naozaj chutilo:)!!!
Ja milujem matjesy, hocikedy, aj o polnoci:)!
sjuz
vcelka, je to možné:)) -ale tak sa recept volá, v časopise ma zaujal, tak som ho urobila a dala sem.
frezia68
Ďakujem aj ja za podrobný opis matjesa a jeho výroby :-))) a vyzerá veľmi chutne,ako všetky Tvoje jedlá tuná uvedené.
bozulka
@sjuz , tak som robila a ostalo aj na raňajky,matjesy boli vynikajúce.Ja kupujem vždy aspoň 1/2kg /vydržia -nie dlho lebo sa rýchlo tratia/.Vieš čo som tam pridala? Tiež milujem tie veľké olivy plnené čilli papričkami,dve mi ostali sólo /tie papričky/ tak som ich pridala a bolo to mňam.....!!!
sjuz
tak super, Bozulka:), perfekt s tými čili - nabudúce si dám aj ja do toho:)! Ja som zasa mala tiež ešte dva kúsky, tak som si na večeru poliala kyslou smotanou, citrónovou šťavou, posypala mladou cibuľkou zelenou a zjedla s chrenom a tmavým chlebom. Mňam!
pusta
@sjuz , si naozaj fajn žena, že si mi venovala toľkú pozornosť. veľmi si rozšírila môj vedomostný obzor, o matjesoch som nevedela vôbec nič, ale teraz už vdaka tebe viem. veľmi pekne ti dakujem.
bozulka
Niekde sa mi stratil príspevok-Zuzka viš ako ich mám ja rada?Dám na tanier 1-2 až 3 plátky podľa veľkosti,potriem Helmans originál alebo starej mamy,pokrájam a papám...a...Moja maminka vždy hovorievala,že na chlieb sa veľmi ťažko pracuje.(-:))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia