Taliansky krémeš fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 5. júla 2011
Taliansky krémeš (fotorecept)
Foto: alexdidi

Krémešov je na Vareche neúrekom, nenašla som však túto našu veľmi obľúbenú verziu, keď plnka sa robí bez masla a je ľahučká ako vánok....

16
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

800 g
ŽĹTKOVÁ ŠĽAHAČKA:
800 ml
4 ks
100 g
240 g
20 g
750 ml
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Lístkové cesto rozvaľkáme na hr. asi 3mm a pomocou valčeka prenesieme na tri suché plechy a poprepichujeme vidličkou. Upečieme vo vyhriatej rúre.

    Taliansky krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mlieku rozšľaháme žĺtky, pudingový prášok a kryštálový cukor. Za stáleho miešania povaríme asi 2 minúty a necháme vychladnúť.

    Taliansky krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tuha vyšľaháme aj šľahačku so stužovačmi.

    Taliansky krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutého pudingu zľahka vmiešame vanilkový cukor a šľahačku.

    Taliansky krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pláty lístkového cesta naplníme žĺtkovou šľahačkou tak, že dávame tri pláty cesta na seba a plníme ich. Vrch posypeme práškovým cukrom alebo urobíme polevu: 200g práškového cukru vymiešame s 2 bielkami a 1ČL citrónovej šťavy. necháme vyschnúť.

    Taliansky krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krémeš nerežeme obvyklým spôsobom na štvorce, ale na obdĺžniky asi 13x5cm. Ja som robila z polovičnej dávky, takže pláty cesta som si upiekla už v požadovanej šírke (asi 13cm). Na rezanie zákuskov tohto typu sa mi výborne osvedčil elektrický nôž.

    Taliansky krémeš (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
Určite by som ho rada ochutnala, krémeše mám veľmi rada akékoľvek, aj upiecť by som ho upiekla len toho krájania sa bojím, určite by ten krém vytláčalo von. Keď pekávam obyčajnú krémešku z lístkového cesta, tak si ten vrchný plát najskôr pokrájam a kladiem na natretý plát plnkou, potom už len dokrojím. Mohla by som to aj pri tomto recepte urobiť?
@orchidea , ako som uviedla, krájam krémeše elektrickým nožom a ide to perfektne, môžeš to urobiť svojím odskúšaným spôsobom, teda už nakrájanými vrchnými kúskami (tiež som to predtým tak robila), a stredný plát cesta medzi plnkami iste zmäkne natoľko, že sa pekne pokrája. @diabambulka , jeho príprava je veľmi rýchla, konzumácia ešte rýchlejšia a chuť:) nuž, len vyskúšať, nemenila by som za iný.....
Alexdidi, nie všetky krémy na krémeše, ktore sú tu dané, sú s maslom. Ale tento tvoj krém dosť dobre vypadá. ináč, miesto masla sa do pudingu pridá vyšľahaný sneh ešte za horúca, ale to asi poznáš.
chrumkavé cesto + nadýchaná plnka z pravej šľahačky nemá chybu ,mňam....robím iba domácemu osadenstvu,vtedy nedávam stužovač...vyťahujem vysávač :))
@ajrin ,ďakujem za informáciu.Nejedla som ho, žiaľ v Taliansku, ale pred rokmi ho robili u nás v jednej cukrárni. Veľmi mi zachutil a keďže sa mi podarilo získať recept, stal sa u aj u nás veľmi obľúbeným....@marienka44 , lístkové cesto pečiem na opačnej strane plechu opláchnutom studenou vodou a pri tomto krémeši plnka nemá byť veľmi tuhá, tým je práve odlišný od klasického. Či potom, keď dlhšie stojí zredne, žiaľ neviem, lebo ešte nikdy sa dlhšie ako dva dni "neohrial" a dovtedy bol fajn......
potvrdzujem-výborný...
ja som robievala rovnako-len miesto šľahačky so stužovačom-ušľahaný sneh zo zvyšných bielkov...lístkové cesto je mastné-netreba maslo do plnky...

Pridaj komentár k receptu: