Tahina / Tahini - základ fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 24. júna 2011

Tahina je sezamová "omáčka", ktorá sa často používa v arabskej kuchyni. Najčastejšie ku grilovaným mäsám. Viem, že na SK je ju dostať kúpiť v Zobraziť celý popisTahina je sezamová "omáčka", ktorá sa často používa v arabskej kuchyni. Najčastejšie ku grilovaným mäsám. Viem, že na SK je ju dostať kúpiť v špeciálnych obchodoch - cenu neviem, a preto Vás možno výjde lacnejšie si tahinu urobiť doma (v závislosti od ceny sezamových semiačok na SK). Keď som bola v zime na SK, kúpila som tahinu v obchode, ale musím Vám povedať, že to bolo niečo úplne iné, ako sa predáva tu. A preto som sa rozhodla, že Vám poskytnem recept na výrobu tejto "omáčky".

15 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

5 šálok
1,5 šálky, alebo rastlinný




Postup

  1. 1

    Päť šálok sezamových semiačok si vysypeme na plech, alebo do sklenej zapekacej misy. Plech/misu so semiačkami dáme na 5-10 minút do rúry na 180 stupňov. Dávame pozor, aby nám semiačka neprihoreli, nezhnedli, tzn. stepujeme pri rúre v kuchyni a indikujeme "ňuchom" ich stav. Keď máme pocit, že už aj by to mohlo byť, vytiahneme semiačka z rúry a necháme schladiť približne 20 minút. (Pozn. namiesto "pečenia" semiačok v rúre, je možné ich opiecť na panvici)

    Tahina / Tahini - základ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď nám semiačka vychladli, nasypeme po častiach do mixéra, pridáme po častiach 1 šálku oleja a vymixujeme na hustú hladkú hmotu. (Pozn. používam zásadne rastlinný olej)

    Tahina / Tahini - základ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotovú tahinu si najlepšie uskladníme v sklenených zaváracích fľašiach. (Pozn. nemusíme dávať do chladničky, mala by vydržať vo fľaši aj bez chladu)

    Tahina / Tahini - základ (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

3sandra3
keď ich máš v rúre, tak ti nevystrelujú?... občas si upečiem semienka na panvici, aaaale strašne strielajú
julica
Veľmi sa mi tieto recepty hodia, lebo môj prvý pokus vyrobiť tahini pastu dopadol neúspešne :) vďaka aj za ten druhý
nazarboncuk
my doma jedávame tahini hlavne na raňajky spolu so želé z hroznovej šťavy (v turečtine sa to volá pekmez) a tiež do hummusu, a spotrebujeme toho dosť akedže je to na sk dosť drahe, tak som ju raz skúšala robiť presne ako ty a bola super, len na druhy den nejako divne voňala tak som ju vyhodila..bohvie kde som urobila chybu...:(



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia