Syrovo-maslové jednohubky fotorecept

eldina - fotkaeldina, 3. júna 2013
Syrovo-maslové jednohubky (fotorecept)
Foto: eldina

toto je môj favorit, čo sa týka chuti, rýchlosti, vôni-ale pozor, hrozí od nich závislosť!!..:)... k poháriku dobrého vínča ako stvorené....:)

30
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

160 g
120 g
160 g
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /soliť netreba, syr-nastrúhaný , ale aj olivy , či balkánsky syr-všetko je dosť slané/

    Syrovo-maslové jednohubky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    tvrdý syr najemno nastrúhať, pridať maslo, múku a rukou miesiť, kým nevznikne z cesta" guľka", s ktorou sa dá pracovať..../ešte malá rada, ktorú som zistila, ked som ich robila 2.x/-nič netreba vážiť, syra dáte koľko chcete, potom pol masla a múky toľko- kým to "pije"..:)..

  3. 3

    z cesta trhať množstvo, akú veľkú guľku chcete, pripraviť si syr a olivy

    Syrovo-maslové jednohubky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    guličku "rozpučiť", vložiť na ňu olivu, či syr , cesto spojiť a opäť vytvoriť guličku...takto sa hráme, kým neminieme všetko cesto...:)

    Syrovo-maslové jednohubky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na plech dať papier na pečenie, naň dávať guľky...piecť v predhriatej trúbe na 200 °c , cca 15-20 minút...nezľaknúť sa úžasnej , syrovo-maslovej vône, kým ich budete piecť...:)

    Syrovo-maslové jednohubky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    milujem pagáče a ostatné slané chuťovky v pivu či vínu, ale na toto nemá ani jedno pečivo!!....obrovská mňamka!!..:)

    Syrovo-maslové jednohubky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    mala som asi 30 ks, ale samozrejme závisí, aké veľké guličky si urobíte...do času prípravy dám čas aj s pečením, inak je to všetko len pár minút....cesto asi 3 minuty, aj s nastrúhaním, hranie sa s guľkami /angast, čakám na toto tvoj koment/..:)- asi 5 min, ostané je už len pečenie..

Diskusia k receptu

nonna
Musí to byť naozaj FANTASTICKÉ! Verím TI. Ja som tiež žrút na takéto slanosti, nikdy sa ich neprejem. Ukladám do KK! A dík za takýto nápad!
anina6
no vyzerajú veľmi dobré takéto jednohubky, ukladám.
radost
moja otázka jediná:
/pre lenivejšie ako @eldina /
čo tak len guličky spraviť..a podávať k nim olivy,balkánsyr..a pri vínečku ešte skôr sa baviť...
čo myslíš-šlo by to..??a bolo by to rovnako dobré..??
o odpoved žobrem...:-)
eldina
@radost išlo by to-len by ťa nik nepochválil aj za "usilovnosť"...:) takto si nájdu v guličke aj "prekvapenie"..:) ..ked by si neplnila, mohla by si robiť aj "šulčeky"..:) ../kocky asi ťažšie/.:)
jujoska
parada, velmi sa mi gulky pacia. Uz sa tesim, ako ich budem gulkat :-)
lusinkab
tak dalsi unikatny zazitok pri citani tvojho receptu :-) a k tomu este take paradne gulicky :-) ulozim a vyskusam ... len si mohla prihodit este aj nejaku klobasku do toho lebo @angast ak to uvidi bude zase sklamany,ze gulicky a bez masa :-)))))
eldina
@lusinkab nemala som klobásu, ale máš pravdu, fantázii sa medze nekladú... sú dobré aj "bez plnky" -ako vyššie spomenula @radost , ale takto je to chuťovo lepšie ..:) /aspoň návšteva nezje za vagón olív a balkánskeho syra, ale len toľko, koľko je v guličke/..@angast bude rád, že nabádam ženy hrať sa s guličkami, čo viac si môže želať?..:)
pusta
@eldina , dievča, ty fakt nemáš chybu :-) len pekne nabádaj tie ženy, abysa hrali s guličkami :D
muži to iste ocenia :D
angast
Paťka , len 5 minút ????? :-)))
Lucka, troška mäsa tam predsa je. Vyzerá to na ančovičky v tých olivách. Ale recept sa mi páči. K dobrému vínku to zapasuje.
Mám rád kombináciu syrov s olivami a vínkom. Perfektnééééé !
eldina
@pusta :))))))))))))))))))))))
@angast ale kvalitných 5 min môže byť lepšie, ako nekvalitných x minút, nemyslíš?.../v olivách bola paprika/...ak človek nechce mať veľké guľky/..:)))/ tak nemôže do nich veľa napchať...
angast
dievčence, jak ste sa pri tých guľkách pekne rozkokošili :-))))
normálne sa červenám
katkat
ked som bola dieta tak moja teta taketo cosi zvykla robit na oslavy, a hoci som nemala rada olivy, zjedla som aj plny tanier... vdaka za pripomenutie :)
jakamaka
Eldina, hneď som vedela, že toto je Tvoj recept.. len čo som sa začítala.. No my máme za sebou momentálne celkom dosť osláv :):):).. a tak to urobím až keď trošička z tých osláv vytriezvime...:):):):)
izabella929
no toto je zase niečo zaujímavé....) zvláštne cesto....nebolo tvrdé? dalo sa to aj jesť? na to, že sa piekli na 200st. a 20min...vyzerajú dosť bledé...a keď si pridávala múku hala-bala zaujíma ma to cesto... vďaka za odpoveď...)
eldina
@izabella929 Izi, cesto nebolo absolútne tvrdé, lebo maslo bolo izbovej teploty a nastrúhaný syr je v takom stave mäkký...:) múky dáš toľko, kým to získa nejaký útvar, s ktorým sa dá už pracovať a nelepí sa na ruky...neboli také bledé, možno to je fotografiou, ale zase-čo tam máš čo piecť?..:))) syr je jedlý aj surový, maslo tiež a múka to len drží pokope...:) ...ja nikdy nevážim, ked pečiem-som lenivý odporca váženia a umývania váhy..:) ked mne sa to nechce, čo narobím?..ja darmo prečítam v recepte-" pridaj 1/2 kg múky"-vždy potrebujem skoro 2 x toľko..:) tak načo vážiť?..:)..ale do receptu musím napísať gramáž
izabella929
@eldina , ja ti verím,,,veď ja som týmto nechcela kritizovať tvoj recept, len ma zaujalo, že pridávaš toľko múky, aby sa ti dobre s cestom pracovalo...mnoho zákuskov som už piekla a pri miesení sa mi na začiatku cesto vždy lepí, ale už nepridávam múku, snažím sa cesto miesiť a vždy sa mi podarí to cesto krásne vymiesiť...len preto som sa pozastavila nad tým, že pridávaš a pridávaš...vždy sa držím receptu,,,aj m,ne sa nechce umývať váhy, ale za vynikajúcu chuť, to vždy stojí za to...v tom s tebou súhlasím, že pečie sa vlastne iba múka, ostatné sú hotové suroviny, ktoré už nepotrebujú nič a môžu sa konzumovať...prajem ti, aby sa ti všetko čo urobíš, vydarilo..sorry, ale nechcela som sa ťa vôbec dotknúť, tobôž nie kritizovať tvoje dielo...))
eldina
izabella929 Izuška, to ja sa tebe ospravedlňujem, ak moje slová tak vyzneli, lebo ani na sekundu mi nenapadlo, že ma kritizuješ, ved si tam mala kopu smajlošov...:)...ty snád ani nevieš inak-ako byť láskavá...:)
mariamka
z podobneho cesta robievam pagaciky, tam ide este vajicko a PDP, ono musi byt trosku lepkavejsie, inak by bolo suche.. finta s olivami a syrom sa mi velmi paci :)) s tym postupom ma este napadlo, ze by sa to mohlo aj rozgulat, vykrojit kolieska, naplnit a zabalit.. ale to by uz nebola ta spravna "gulkovacka" :))
eldina
@mariamka ..:)))))))))) toho cesta zase nie je toľko, ak by si to chcela "zdupľovať"-čiže, medzi dve niečo dať, nebolo by veľa..:) ale máš pravdu-variácií je mnoho...urob a daj sem foto, len ma tým potešíš..:)../aj tie guličky išli na nervy, ver mi/...:)
zuzkabluzka
no, pri tomto recepte neviem, co je lepsie, ci komentare, ci opis receptu, ci recept samotny :)....kazdopadne, pekne gulicky sa Ti podarili, @eldina
ukladam a vyskusam :)
eldina
@mariamka nedaj sa, @angast len chce, aby si sa dlhšie hrala....:) angast a moju šikovnosť, s guľkami- kedy pochváliš?..taká @zuzkabluzka /tiež dobrý nick, taký k téme.:)))/ mi ich pochválila
tiginko
jedny z najkrajších a najchutnejších guliek aké som kedy videla! Musím si hneď vymyslieť vhodnú príležitosť na ich uguľkovanie...šup do KK s nimi, nech sa mi neodkotúľajú do zabudnutia. Vďaka šikovnica @eldina :-)
eldina
@tiginko ale to sa mýliš!! netreba veru žiadnej návšteve, lebo ich ty sama schrúmeš!!...:))) dáš nohy na lopúch, vypneš myseľ /teda-nebudeš počuť kŕkanie kolegýň/ a ani si nevšimneš, ako je misa prázdna..:)...máš skvelú foto, veľmi, veľmi aktuálnu!!
angast
ja som si to chcel nechať ako zlatý kliniec na koniec . Fakt si sa
pekne s nimi pohrala , vidno, že si na každú guľku venovala 5 minút. Sú úplne dokonale - vidno že máš v tom bohatú prax. Perfektná práca.
@mariamka - ty si tomu moc nedala. Nejak rýchlo si skončila.
eldina
@angast :)))))))) mala som ich asi 30...x5 min?...:))...ale máš pravdu, človek to musí robiť s láskou a ak má rád guľky, ide to aj samo!! hned stratím pojem o čase!
angast
Paťka toto si na tebe vážim , že každú prácu berieš tak zodpovedne
a s láskou sa jej venuješ i keď to trvá 150 min . Si vytrvalá a nehľadíš na čas a únavu . Tvrdo a odhodlane ideš za svojím cieľom a preto ťa tu majú všetci radi a dobre sa bavia.
eldina
@angast si hovorca?..:)..neviem, či všetci, lebo opäť začínam pridávať aj ohľadne liečivých bylín a s tým som mala vlani dosť "problém"..:) vraj odhováram liečivými rastlinami ľudí od lekárov..:) čo je absurdné ..akurát považujem Varecháčov za svojprávnych, čo bola asi chyba...tak dávam do článkov dodatok, (budem trochu parafrázovať)-že "neordinujem", len rozširujem obzory..:)
tiginko
@eldina to je foto z môjho detstva, ja som sa už na to moje brucho nemohla pozerať. Takže žiadne guľky vyjedať nemôžem. A nemám kde guľkať, vytopilo mi lekno a evakuovali ma do telocvične
:-(
eldina
@tiginko jéééééééémine, tak do telocvične? ešte že je na Slovensku toľko starých, nezrenovovaných... ostáva mi dúfať, že je aspoň vlhká..ide mi predsa o tvoje zdravie...ale aspoň si tam zacvičíš , takže tá evakuácia prišla vhod.
jakamaka
Eldinka, kľudne "ordinuj"...a si môj človek s tým nevážením... :):):) Keď sa dcéra učila variť, vždy sa pozastavila nad mojím komentárom, a pýtala sa ma, koľko je to "od oka" :):):) Už sa nepýta :):):) Už varí aj ona "od oka".. Preto mám aj ja najradšej také recepty "od oka"...a keď sa náhodou niekedy niečo nevydarí, mojím heslom je, že aj pes je náš a ten sa ešte nesťažoval na moje varenie :):):):):):)
jakamaka
:):):) tým som chcela nazančiť, že aj ja som "nepriateľ" váhy a váženia ingrediencií...:):):)
eldina
@jakamaka Kami moja drahá!! konečne duša, čo chápe-aký nezmysel je váženie potravín pri varení!!...:)
tiginko
tak,tak...spojím nepríjemné s užitočným, hlavne nech mi tam nekvapká na karbid
jakamaka
A ešte dodávam, že práve preto robím najradšej z kysnutého cesta.. a to som vážila iba raz...:):):) Každoročne robievam vianočku, krásnu prekladanú zo 4 pruhov, 3 pruhov a 2 pruhov.. Keď som to naučila švagrinu.. tak chcela aj recept, vraj presne aby to náhodou nepokazila.. a tak som urobila ako robievam vždy "od oka"...len som potom vážila to čo mi zostalo z kilovej múky, z mlieka, z celého margarínu ... dcéra sa vtedy tak na mne rehotala, že už vie čo je to variť "od oka"..
eldina
@jakamaka z kysnutého robím najčastejšie aj ja, už tam ani nemám čo pokaziť...:)robím to podobne-ako aj ty, len sa pozerám/tipujem/-že koľko má asi ostať na spodku vrecka s múkou..:) aj preto dávam do svojich receptov často dovetok, že nech majú múky viac, ako píšem, lebo je možné, že keby to vážili, upečú niečo iné ako ja..:)
salinka
Tie komentáre sa už úplne "odguľkovali" od témy:-) Ja som chcela len poznamenať, že som už niečo podobné robila, ale tie guľky sa vyprážali. Takže to už bola dobrá bomba, po ktorej bolo potrebné pohrať sa s guľkami-činkami:-) Tieto tvoje vyskúšam:-)
eldina
@salinka tebe to snád verím najviac...:) si taký môj testovač...:) držím palce...sú veľmi, veľmi chutné...
salinka
OK, už mám v KK viac tvojich receptov a horúci kandidáti na degustáciu sú baklažánová omáčka a mediteránsky koláč . Teraz som ti urobila reklamu:-)))
vierutt
@eldina , jasné - už som sa rozhodla - idem sa hrať s guľkami, takú chuť si mi (samozrejme aj ostatní komentátori) narobila!
brambora
dnes som ich robila... a myslela som, ze to cesto bude maksie. su take chrumkave ako tycinky... tak neviem ci to tak ma byt alebo? postup som presne dodrzala ale podla mna tych 200 C je asi dost a preto su take suchsie... ale inak chutovo su velmi dobre... takze dakujem za recept. :D
basena
Robila som ich uz 2krat ! :) stále do jedného dňa zmizli :D
donbetonvonjezo
akurat som dopiekla, syr bol menej slany, tak som pridala trosku grilovacieho korenia so solou a naplnila kuskami domacej sunky, su mnam
vdaka za recept, budem piect acstejsie
mirkamt
@eldina ďakujem za receptík, už som ho niekoľkokrát robila, vždy z dvojitej dávky s olivami, vynikajúca slaná chuťovka
eldina
@mirkamt dobre , že si mi ho pripomenula, toto je jeden z najlepších receptov/neskromne tvrdím/, čo sa týka papátiek-jednohubiek :)
som rada, že chutilo
motyka
Eldinka, prosím - sú tieto guľky dobré aj na druhý deň? Chcela by som ich upiecť na Vianoce. Nie každý u nás totiž chce veľa sladkosti. Poradíš? Prosím. Nepochybujem podľa surovín, že v en deň sú vinikajúce. Na druhý deň nie sú tvrdé? Ďakujem.
eldina
@motyka (zaujímavý nick;-) ;-)
Ahoj, aj druhý den su skvelé. Ale môžeš ich na chvíľu dať do mikrovlnky. Maslo v ceste ich opäť prevonia. Chcem ti poďakovať za pripomenutie receptu . Dlhšie som ich nerobila. Urobim aj ja ;-). Želám pekné sviatky(aj s 'mojim'receptom).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia