Syr - kravská hrudka fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 28. marca 2014
Syr - kravská hrudka (fotorecept)
Foto: gordonko

syr z kravského mlieka zasa ide do ,,módy,, ..... včera som robil 4 x z 10 litrou mlieka .... tak pridávam zjednodušený recept

5 minút
príprava

Suroviny

10 l
5 ml
30 kvapiek
1 téhlik

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ,,potrebné,, suroviny ...... kvalitné kravské mlieko a siridlo ..... smatanka a chlorid vápenatý keď nebude , nič sa nestane ,ale ked pridáte bude ,,tučnejší,, syr

    Syr - kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    mlieko nalejeme do hrnca a prihrejeme ho približne na teplotu tela .... kým sa zohrievá môžeme pridať 30 kapek chloridu vápenatýho a zašleháme do mlieka jednu smatanku

    Syr - kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ked má mlieko teplotu tela + - 37 pridáme 5 mll siridla a zašlaháme do mlieka a necháme postáť 30 - 45 minut

    Syr - kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ,,vyzrážané ,, mlieko pokrájame na kocky ,aby sa syrovátka uvolnila

    Syr - kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cez takejto naberačke to pretrasiem do utierky uloženej v mise - tým že je to rozmrvené na drobno skorej sa uvolní syrovátka - kým dám všetok syr do utierky niekolko krát vrátim sirovátku do hrnca a syr v utierke pregúlám aby som napomohol odtečeniu sirvátky

    Syr - kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ked máme syr v utierke máme možnosť syr ,,vylepšiť,, .... z utierky ho dáme do misy a môžeme ho osoliť , pridať pažitku ,ale ako chcete a poriadne premiešame ..... nakoniec ho opäť dáme do utierky a necháme odkvapať

    Syr - kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hotová hrudka syra ......

    Syr - kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Syry, Olovrant, Raňajky, Slané chuťovky

Diskusia k receptu

luss44
už je uložený v novej kolónke Syry. Vdaka za rcp.
jozka2
Gordonko,dam ti este jednoduchsiu verziu,ked mliecko zacne robit na vrchu ako by korku je spravna teplota pridat jogurt slabo po spodku pomiesat,chvilu pockat,zamiesat stavu z pol az 1 citron to uvidis ako sa nadherne zraza,zakryt nechat vychladnut,precedit do gazy alebo plienky,/ja som si vypytala od nevesty 1 a tu som niesla z Rakuska do USA ako drahocennost/.Nechat odtiect a syrecek je na svete,servatocku vypijeme,alebo ju pouzijeme na pripravu zakvasov s bylinkami,ktore su velmi liecive,alebo ja s nou robim tekvicovy,cuketovy privarok namiesto vody.Ale Gordonko prosim ta povedz mi co s tolkym tvarohom naraz robis,dufam,ze nechodis s nim na trh?!Mas ho krasny ale velaaa naraz.
gordonko
@jozka2 ..... akú korku ???? ... hádam nemyslíš tú keď už mlieko vrie ???? lebo na syr je teplota mlieka iba 35 - 38 °C ... alebo spomínaš domácú ,,ricotuu,, kde ja dávam ocot a Ty citrón a tam je teplota 93°C
čo robím z tolkým tvarohom ???? zo včerajška som mal 2 kg tie sú v chladničke a pojdú na nejaký zákusok pravdepodobne na ,,prešívaná deka,, a to čo som mal predtým som dal dnes do ,,PÁRANCOU,, ...ale bryndza tam pasuje viacej (alebo to pridávam do halušiek )
megdesign
@jozka2 a keby si tu nepisala litanie a pridala ten tvoj recepis na hrudku??? Podla mna len tlachas 2/3....

PS: Co je "servatocka" ?
havino
@megdesign , nedalo by sa Ti komentovať bez tohto: ,, Podla mna len tlachas 2/3....
už len z úcty k ľudom? sme rôzni predsa

a nech si to vydiskutujú autor receptu a komentujúca....

braxi
Gordonko, Jožka nepíše že mlieko vrie....:(
Jožka nepoužiješ sýridlo ani chlorid vápenatý? Je mi jasné, že mlieko má na vrchu koštičku a nie že vrie!!!!
gordonko
@braxi ...... stále mi neni jasné čo na mlieku je za ,,koštičku,, pokial je bez siridla ,alebo nevarené
sona1986
Ja robim z 5 litrov mlieka a 5 ml syridla...A ked nalejem studene mlieko pridam este dve lyzice soli...
manya
robím z čerstvo podojeného mlieka, pridávam len tekuté siridlo, trošku menej ako je v recepte a postup skoro rovnaký, po nakrájaní nechám syr sadnúť v srvátke asi 15 min. a potom ho scedím a nechám odkvapkať, pomôžem mu postláčaním, zo srvátky robím ešte riccotu, pridám do nej siridlo a dám ju na šporák hriať, keď sa na vrchu začne vytvárať zrazenina jemného syra, šporák vypnem, nechám zakryté vyzrážať a potom scedím do plienky, ktorú mám len na tento účel.
gordonko
@gubics syridlo sa dá kúpiť spolu s chloridom vapenátým v mliečných automatoch ....alebo objednat z internetu
gordonko
@klaudia968 ...nato je ťažká odpoveď ....záleží akú ,,tukovosť,, má mlieko z ktorého ideš syr robiť ...preto sa pridává smatanka , a potom je na Tebe ako syr postláčaš aby znej vytiekla syrvátka ....ale v priemeru z 10 litrou mlieka máš cca 1,3 - 1,5 kg syra a ked pridáš do syrvátky ešte liter mlieka a urobíš si ricottu tak z toho množstva by Ti vyšlo asi kilo ricotty
jozka2
Dakujem ti megdesign,ty asi musis byt velmi doma pod papucou,lebo ludi ktori pridaju svoj nazor napadas svojimi inteligentnymi vyrazmi o ktore ja nestojim,ked chces vediet ako to robim existuje aj slusnejsia forma.Na varechu nechodia iba hulvaci ale aj deti a narozdiel aj slusni ludia.Ja viem o com hovorim a ty najprv vyskusaj a potom napadaj ludi konkretnymi komentarmi.Stavim sa,ze o robeni tvarohu nemas ani paaaru,preto mas take poucne komentare.Mlieko vrie pri 60 stup.C,ked je nad 40 zacne sa na nom robit ako by korka a vtedy je Gordonko ta spravna teplota,s tou korkou som prisla na napad ked som odmeriavala teplotu a zistila som,ze sa mi tam zacala robit akoby korka a teplota bola prave aku som potrebovala,teraz uz nesledujem s teplomerom,skus, ja to robim okolo 40-45 stup.mozna trocha viac,sporak je potom stale zapnuty skoro na stup.1,aby udrziavalo teplotu,ked sa tvaroh vyzraza vypnem,necham uplne vychladit zakryte a az potom precedim, mlieko nesmie vriet ale nesmie byt len teple lebo sa tvaroh nevyzraza,preto som ti odporucala davat citron,lebo je zdravsi ako obycajny ocot,jablkovy raw tam nedas nabralo by to pachut,preto ten citron,mlieko sa ti vyzraza tak ,ze servatka je krasna cista az priezracna, slabo zlta,tvaroh odcedis a po odkvapkani ak ho chces mat este tvrdsi zataz ho niecim tazsim,sleduj to aky tuhy ho chces mat,ja ho zatazujem,ked chcem na pirohy,do zem.halusiek zasa necham trocha stavnatejsi,na pomazanky nezatazujem,tu zriedim trochou smotany kyslej a memusim davit maslo,pomazanka je vyborna s cer.paprikou a zrezavancom alebo koprom.Vyskusaj a napis ako to dopadlo.good luck!
jozka2
megdesign,daj si tu namahu a postav sa k mlieku a odkontroluj kedy sa zacina robit korka,dakujem.Vidis preco ludia nepridavaju komentare?!Staci jeden na vareche ako si ty a vsetci vynikajuci varechaci su prec,komu sa chce dookola odpovedat na niecije nemiestne komentare,hm?!porozmyslaj,ja tu nepridavam recepty ako sa kraja uhorka lebo som si kupila novy nozik,lebo keby som mala krajat s celou sadou nozikou tak ich krajam doteraz,co ty nato.
jozka2
braxi,nepouzivam ziadne syridla,nic,okrem cisteho jogurtu,niekedy tam dam domaci kefir ked ho nepouzijem/manzel to nepije on hovori,ze to pije iba witch doctor/,dam pol jogurtu alebo aj kyslu smotanu/priznam sa,ze tam davam to co momentalne mam a viem,ze to nespotrebujem v dohladnom case,trochu po spodku rozmiesam aby nesedel na horucom dne a chvilu pockam,sporak mam znizeny na skoro 1 stup,aby sa udrziavala teplota,/braxi vyskusaj sama prides na vychytavky, kedy, kolko/.Po chvili zacne davit precedenu citr.stavu a od kraja k prostriedku zamiesavam a hned uvidis ako nadherne sa ti vyzraza.Nechaj zakryte aby bol taky letny nie horuci aby tvaroh tam dozrel a preced.Aky tuhy ho chces mat podla toho si ho prisposob,napisala som hore ako.Napis ci si skusala,verim,ze budes unesena tymto jednoduchym sposobom,servatocky nevyliat prosim ta je najcennejsia,krasne vypit,ja z nej robim kvasy na bylinkach ale to niekedy potom,servatku so syrydlom by som nemala odvahu pouzit na kvas,apropo,kvasom zo servatky z kozieho mlieka/na to musi byt kozie mlieko/a lastovicnika som si vyliecila H PILORI.Academik Bolotov tvrdi,ze ziadne lieky na svete navynicia HP tak ako ho vycisti tento kvas.Po antibiotikach sa udajne zvykne vracat znovu po case v jari,alebo na jesen,ale o tom som nechcela hovoit,to len tak na margo,naco sa da pouzit servatka.Keby sme davali pit servatku nasim detom namiesto tych bublinkovych gebuzin,zbavili by sme ich mnohych neduhov.Napis ako si uspela.

jozka2
manya,ak mas domace mlieko pod kravky,ty nepotrebujes ziadne syrydla,nechaj ho papierom zakryte aby ho neobchadzal prievan v nie velmi teplej miestnosti aspon 3-4 dni,ono skysne smotanocku pozbieraj a mlieko na slabom ohni,ak mas plyn tak cez platnu ohrievaj,no ohrievaj teplotu tak okolo 45 stup.C aspon 3 hod zakryte a nechaj ho potom aj zakryte ochladit mas bio product bez chemie.
jozka2
Ja hovorim o vyrobe tvarohu a gordonko tiez ci sa mylim?ale on v nazve udava ,,kravska hrudka",na syr musi ist syrydlo a ten sa robi uz z vyrobeneho tvarohu,nerozumiem tejto otazke,ale ak som pouzila niekde syr tak je omyl ma byt tvaroh.
hanak
@jozka2 , máš to nejaké popletene. @gordonko dal recept na kravskú hrudku, tzn. kravský syr. A to sa vyrába zásadne z čerstvého mlieka a nie z tvarohu. To je blud. Pozri si recepty na výrobu syra a ricotty napr. od @klaura.
tetrisss
Vsak zato sa do teba tak pustili, lebo tu dal recept na syr.
jozka2
hanak,jeden rozprava o koze a druhy o voze,ked tam udal,,kravska hrudka"hrudka je tvaroh a syr je z kravskeho tvarohu,preto som vstupila do diskusie,vdaka,ze si to priviedla na spravnu mieru.Mna to ani nenapadlo,ze syr dava na rezance,lebo syr ma inu konzistenciu ako tvaroh,ja urobeny syr posolim a necham dozriet na bryndzu,alebo kusky krajam s paradajkami a cerstvou bazalkou a preto som to pochopila po svojom niekedy su tu domotane nazvy.Vdaka tetriss,ze si sa ma na to opytala,lebo syr bez syridla je obycajny dobry tvaroh,vies ako sa hovori,,vysli sme z toho jak saleny z kalapu",hlavne,ze nikto nie je obeseny.
tetrisss
Tak mne sa to hned nezdalo, lebo robim aj tvaroh aj syr, ale vsak sa nic nestalo, daj ten tvoj recept na tvaroh zvlast a bude. &zaujimave, ze si to ti rozhorleni nevsimli :).
jozka2
Urcite si si vsimla,ze su to ti isti ktori kazdemu nadavaju ako nahle sa naskytne prilezitost,nepisala som na ich recept,ale Gordonkov,on mal so mnou komunikovat a nadavat mi,ako ja mam vediet,ze niekto hrudku vola syr.To je OK aspon si niekto prisiel na svoje.
svedka
preboha @maqdesign ,neutoc na zenu,co Ti moze byt matkou...co to je za vyjadrovanie ,ved sa krot-ako sa vravi,mudrejsi ustupi,no nie? :/
megdesign
@svedka Sak ale uznaj, ona tu na mna utocila ako prva a ja si na hlavu s**t nenecham.
By mi mohla byt matkou, cize ma cez 50, cize by mala mat rozum apriori ona, nie tu rypat, lebo herecka si nevie precitat nazov:
"Syr - kravská hrudka (fotorecept)" a trepe tu o tvarohu.
A ked jej @tetrisss a @hanak povedia, ze toto je rcp na syr nie tvaroh, tak:
"ako ja mam vediet,ze niekto hrudku vola syr".
svedka
Uznavam,ze pochubila/nerozumela,ale ide o princip a Ty vies aj krajsie napisat :)
jozka2
svedka ,hovorovo sa hovori aj tvarohu syr, to ma pomylilo syr,, kravska hrudka "je pre mna tvaroh aj nadalej,syr-z kravskeho mlieka je pre mna syr,sorry ja tie vyrazy do detailu nepoznam,ale nech je ako je urcite ak moj napad niekto s citronom na vyrobu tvarohu vyskusa bude uneseny a ja stastna,ze som to tu dala.On totiz v zaludku nebrodi a mozu ho jest aj dietary,syr-tvaroh so syridlom urcite nie.Hanah,poznam vyrobu ricotty,mozna iny recept,ale v podste je to to iste a @klaura uz neexistuje.,
hanak
Omylom som dal ku klaure bodku, tak preto to nefakčilo.
jozka2
dobre,ze si ma upozornila,lebo nenaskocilo a teraz ked som znovu klikla tak mam aj jej receptv KK,ja nerobim syr,iba tvaroh tak to nerobim,ja nechcem syrydlo jest,ak robim s citronom tam sa zase vyzraza vsetko mlieko ostava iba cira servatka.Vdaka.
havino
@megdesign , ked teda vieš, že vieš aj pekne písať, čiže toto tu robíš to úmyselne, ako si napádal pustu, nechápem ako 30 ročného muža, manžela, môžu iritovať staršie pani na vareche, ktorým sa stane, že nerozumejú, komkrétny prípad tu, že nie na prvý krát sa dobre vyjadria, nepochopia? nenapíšeš len jeden názor, ale opakovane sa vraciaš k diskusii, až sa musia vymazávať tvoje komentáre? neviem si predstaviť, aby sa takto prejavoval môj 29 ročný syn, alebo manžel, aby nemal úctu k človeku, aby si nezachoval svoju osobnosť, múdrosť,charakter, aj ked už podľa teba k človeku, ktorý si ju od teba nezaslúži vraj ... znehodnucuješ na verejnosti sám seba
megdesign
@havino Problem je to, ze @jozka2 to nie ze nepochopila na 1x ale dala mne dva dost dlhe, obsiahle posty, ako som neschopny spravit tvaroh /pritom je tu debata o syre/, ze som pod papucou v dalsom komente. Aby som sa postavil k mlieku a odkontroloval, kedy sa robi supa, ze napadam svojimi inteligentnymi vyrazmi a pod.

Cize bola "mimo" dost dlho, kym jej dakto iny ako ja vysvetlil, ze sa tu robi syr, nie tvaroh :) A za tu dobu mi tiez celkom "slusne nalozila". Tak preco si nechat s**t na hlavu?

A aby potom napisala aspon "Sorry, pomylila som sa", tak to nie.

PS1: Nenazval by som to umyselne, ale skor reakciou na akciu ;)
PS2: Ja si to predstavit viem, kazdy prisposobi spravanie danej situacii... Cize pred Tebou sa Tvoj 29 rocny syn moze spravat uplne neako inak, ako niekde na fore ;)
PS3: Stale som sa od nej nedozvedel, co je "servatocka"...
gordonko
lidé moji ...BDETE A NEBLBNETE máme tu byť ako jedna rodina....
luss44
@gordonko , tu je moja prvotina vo výrobe syra podľa Tvojho rcp, ochutený medvedím cesnakom. Chuťovo je výborný. Zo srvátky sa mi podarila aj ricotta.


senci
ja som teraz robila 1x syr, nasla som na jednom videu, a zda sa mi jednoduchsie ako som to u neho videla a sice to, ze on to nekrajal nozom na cca 2x2cm,ale akoby prerezaval varechou krizom,krazom, aby sa uvolnila ta srvatka, potom po tych cca 10.-15. minutach ponoril ruky do toho hrnca a v nom spajal tu masu do hrudky, potom ju podobral platnom/ plienkou/, zviazal konce, vybral a nechal odkvapkat.Je to menej pracne, pekne sa to pospajalo a ta hrudka sa mi dobre vlozila do plienky.Vybrala som ju uz s plienkou z hrnca a zavesila na odkvapkavanie.
gordonko
@senci ..... poznám to a videl som to aj na vlastné oči ( na salaši ) ...no mne vyhovuje ,,môj,, spôsob už len preto ,že nemám tú ,,plenu ,, a pravdu povedané ešte som ani neskúšal pospájať syr do hrudky priamo v hrnci ..... raz to skúsim
senci
chcem sa este opytat, teraz som robila syr len na jedenie,je pekne celistvy, krasne vonia inac ako ked ho nechavam nakysnut na nite, chuti vyborne, skoro mi pripomina ovci, ale po zjedeni mi v ustach ostava taka horkasta pachut. Cim to moze byt? Zeby syridlom? Pouzivam predpisanu davku 2,5ml na 5L mlieka,/ fromase 220TL/
gordonko
@senci ... neviem ja osobne tam žiadnú pachuť necítim a zo syridlom si ťažkú hlavu nerobím nedavam úplne presne ....dam ako kedy ...... spíš vrzganie syra na zuboch semtam zbadať ....odkial máš mlieko ????
dadush
moja mama tiez robi syr, taky ten vrzgajuci, mame ho moc radi len tak so solou a zeleninou alebo vysmazaný. Mamča tam dava len siridlo (kupovane v lekarni) asi 2 polievkove lyzicky, dava ho do cerstvo vydojeneho kravskeho mlieka, zvycajne to robi rano aby ho potom vecer mohla zcedit, a mne ked sa chce tak po 24hodinach "odkvapkavania" spravim syrove nite.
gordonko
@dadush ... tak tie nite na zaujímajú , chcel by som to vidieť naživo ako sa to robí ...... aj domácé pálenie pálenky by som chcel vidieť , zatial to mam iba z počutia
dadush
@gordonko ja som sa ich vyrobu naucila z internetu. Moja teta robila dlhe roky v Banoveckej mliekarni tak mi este nejake veci dovysvetlovala. Nie je to zlozite, len piplave ale vysledok stoji za to :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha