Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. júla 2013
Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept)
Foto: sracz

Ľahko stráviteľné jedlo pre slávnostnejšie príležitosti. Oslavovali sme narodeniny (týždeň pred a týždeň po) mojej krajšej a lepšej 1/2, tak som sa „buchol po kapse, resp. urobil prievan v peňaženke“ a „narukoval“ som aj s takouto dobrotou. Viem, k mäsu by stačila „čistá“ špargľa, ale keď ja sa doslova trasiem za vôňou a chuťou pečených zemiakov. Tak som sa, dobrovoľne, nechal „prehovoriť“ a stvoril som takúto kombináciu. Som presvedčený, že „ukecám“ väčšinu mne podobných „tokajúcich tetrovov"!

2
porcie
12 minút
príprava
30/10 minút
na 180 °C

Suroviny

500 - 600 g
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
10 - 12 ks
2 zväzok
2 - 3 PL
2 - 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    príprava môže začať už „včera“, ale v prípade núdze aspoň 2÷3 hodiny, pred vlastnou tepelnou úpravou sviečkovice. Umyté a osušené plátky mäsa som položil na celofánovú fóliu, obojstranne osolil a dobre oMČK_oval čerstvým hrubo mletým korením, natrel plnotučnou horčicou, žiaľ zásoby liptovskej sa mi už minuli a opäť oMČK_oval,

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    položil jednu na druhú,

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    otočil a dokončil aj spodnú stranu,

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nežne, ako „bábätko“ zavinul do celofánu a uložil cez noc „hajať_búvať“ do chladničky.

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v deň „D“ – hojnosti a osláv – mojeho najjasnejšieho dreuhého JA, som olúpal zemiaky, rozrezal ich na „mesiačiky“ a

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dal na ½ „obvariť“ v osolenej vode s rascou;edzitým som dočistil dva zväzky špargle, rozložil ich na pekáč, osolil, oMČK_oval, pokropil olejom a rukami opatrne premiešal

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    elektrickú rúru som nechal predohriať na 180 °C/350 °F a keď sa zemiaky „obvarili“, rozložil som ich na druhý pekáč a aj tie „pokropil“ a premiešal s olejom

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    obidva pekáče, so špargľou i so zemiakmi, som na 30´ vložil do vyhriatej rúry; v ½ čase som ich „náklad“ poobracal a na ich povrch rozložil hobliny čerstvého masla

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    než sa príloha dopečie, ide sa na mäsko; jeho príprava je rýchla (dobre sa odležalo a oddýchlo si v slanej horčicovej „emulzii“ s mletým čiernym korením) a jednoduchá; na 12 stupňovom „ciferníku“ zdroja tepla som nastavil 8_čku, nechal dobre nahriať liatinovú panvicu, pokropil som ju olejom, ktorý som následne papierovým obrúskom (servítkou) po dne rozotrel; na horúci podklad som položil plátky mäsa z chladničky,

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    po ~ 3´obrátil na 2. stranu, po ďalších 3´ opäť obrátil, ale zároveň pootočil o 90°, aby som dosiahol mriežkovanie, ja ho nazývam aj „ananásový efekt“ a po 3´ obrátil posledný raz

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    tak a hotovo a ide sa papať; uznajte, že na tanieri s pečenou špargľou a chrumkavými zemiakami, vyzerá „grilovaný“ plátok sviečkovice úžasne chutne! Ja osobne sin a tanier pridám aj dobrú PL čerstvej plnotučnej horčice! Komu ako chutí!!!

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Mňam :3 Akurát by som vymenila za kuracie ;D Na tom poslednom obrázku vyzerá tá dobrota ako ananás :D :)
Toto vypadá veľmi na zjedenie, len to tak dráždi chuťové poháriky, len keby tá sviečková....no, nebola taká drahá a dala sa hocikedy zohnať. Ale dalo by sa improvizovať a použiť bravčovú panenku. A ozaj, až teraz som si všimla - ananás! Olé , olé, kúpte si zas, olé ...náš ananás:-))) Teda, @sracz , nielen chutné jedlo, ale aj pekné zátišie z neho si vytvoril. Keď nič iné, aspoň si to ukladám.......zatiaľ.
milý@sracz - ferikém drágám, úžasné dobroty varíš...nedráždi, ale pošli :-)))