Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. júla 2013
Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept)
Foto: sracz

Ľahko stráviteľné jedlo pre slávnostnejšie príležitosti. Oslavovali sme narodeniny (týždeň pred a týždeň po) mojej krajšej a lepšej 1/2, tak som sa „buchol po Zobraziť celý popisĽahko stráviteľné jedlo pre slávnostnejšie príležitosti. Oslavovali sme narodeniny (týždeň pred a týždeň po) mojej krajšej a lepšej 1/2, tak som sa „buchol po kapse, resp. urobil prievan v peňaženke“ a „narukoval“ som aj s takouto dobrotou. Viem, k mäsu by stačila „čistá“ špargľa, ale keď ja sa doslova trasiem za vôňou a chuťou pečených zemiakov. Tak som sa, dobrovoľne, nechal „prehovoriť“ a stvoril som takúto kombináciu. Som presvedčený, že „ukecám“ väčšinu mne podobných „tokajúcich tetrovov"!

2
porcie
12 minút
príprava
30/10 minút
na 180 °C

Suroviny

500 - 600 g
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
10 - 12 ks
2 zväzok
2 - 3 PL
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    príprava môže začať už „včera“, ale v prípade núdze aspoň 2÷3 hodiny, pred vlastnou tepelnou úpravou sviečkovice. Umyté a osušené plátky mäsa som položil na celofánovú fóliu, obojstranne osolil a dobre oMČK_oval čerstvým hrubo mletým korením, natrel plnotučnou horčicou, žiaľ zásoby liptovskej sa mi už minuli a opäť oMČK_oval,

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    položil jednu na druhú,

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    otočil a dokončil aj spodnú stranu,

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nežne, ako „bábätko“ zavinul do celofánu a uložil cez noc „hajať_búvať“ do chladničky.

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v deň „D“ – hojnosti a osláv – mojeho najjasnejšieho dreuhého JA, som olúpal zemiaky, rozrezal ich na „mesiačiky“ a

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dal na ½ „obvariť“ v osolenej vode s rascou;edzitým som dočistil dva zväzky špargle, rozložil ich na pekáč, osolil, oMČK_oval, pokropil olejom a rukami opatrne premiešal

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    elektrickú rúru som nechal predohriať na 180 °C/350 °F a keď sa zemiaky „obvarili“, rozložil som ich na druhý pekáč a aj tie „pokropil“ a premiešal s olejom

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    obidva pekáče, so špargľou i so zemiakmi, som na 30´ vložil do vyhriatej rúry; v ½ čase som ich „náklad“ poobracal a na ich povrch rozložil hobliny čerstvého masla

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    než sa príloha dopečie, ide sa na mäsko; jeho príprava je rýchla (dobre sa odležalo a oddýchlo si v slanej horčicovej „emulzii“ s mletým čiernym korením) a jednoduchá; na 12 stupňovom „ciferníku“ zdroja tepla som nastavil 8_čku, nechal dobre nahriať liatinovú panvicu, pokropil som ju olejom, ktorý som následne papierovým obrúskom (servítkou) po dne rozotrel; na horúci podklad som položil plátky mäsa z chladničky,

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    po ~ 3´obrátil na 2. stranu, po ďalších 3´ opäť obrátil, ale zároveň pootočil o 90°, aby som dosiahol mriežkovanie, ja ho nazývam aj „ananásový efekt“ a po 3´ obrátil posledný raz

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    tak a hotovo a ide sa papať; uznajte, že na tanieri s pečenou špargľou a chrumkavými zemiakami, vyzerá „grilovaný“ plátok sviečkovice úžasne chutne! Ja osobne sin a tanier pridám aj dobrú PL čerstvej plnotučnej horčice! Komu ako chutí!!!

    Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

laurika1
Mňam :3 Akurát by som vymenila za kuracie ;D Na tom poslednom obrázku vyzerá tá dobrota ako ananás :D :)
evanaaa
Toto vypadá veľmi na zjedenie, len to tak dráždi chuťové poháriky, len keby tá sviečková....no, nebola taká drahá a dala sa hocikedy zohnať. Ale dalo by sa improvizovať a použiť bravčovú panenku. A ozaj, až teraz som si všimla - ananás! Olé , olé, kúpte si zas, olé ...náš ananás:-))) Teda, @sracz , nielen chutné jedlo, ale aj pekné zátišie z neho si vytvoril. Keď nič iné, aspoň si to ukladám.......zatiaľ.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, úžasné dobroty varíš...nedráždi, ale pošli :-)))
eviana
Milý @sracz , krásne skombinované chute aj ingrediencie + nádherne načančané, s láskou pripravené = záruka skvelej bašty (tie zemiačike schvaľujem :) )... a veru raz za čas sa treba aj po vrecku tresknúť a dopriať si takéto nádherné jedlo, veľmi chválim... aj umelecké dielo vzniknuvšie na tanieri :)
tinca
@sracz tak Feri je mi ľúto, že som tou krajšou 1/2 nie ja.Takto si uctiť
milovanú je viac ako gentlemanstvo. Pekný receptík a blahoželám:)
iwuska
suhlasim s kabanoskou, na moj vkus velmi dlha tepelna uprava. ale vyzera to vyborne
izabella929
@sracz..f úúúúha,,,,vidím, že si mal zase v kuchyni službu.-)))))ako vždy parádne jedlo, veľmi zaujímavá prezentácia...no však ťažko hľadať slová chvály, lebo už už predomnou boli skoro všetky použité.-) proste šikovný si a je to.-))))))jedlo vyzerá báječne....)
afataga
ja by som tento recept nazvala: Ako som znivocil a utyral krasny kus svieckovice, @kabanoska ma predbehla
sracz
… „mňam“ – to je už pozitívny predpoklad chutí a vôní Zvojeho budúceho steaku s kuracinou, milá @laurika1 – áno, aj tak sa dá i tak sa dá! Ďakujem – veď o to mi práve išlo, aby vyzerala ako ananás!
sracz
Ďakujem aj Tebe, milá evanaaa – podobne, ako u @laurika1 – vyskúšať môžeš všetko, ale rozhodne podľa seba!!! V městečku Caracass, … ! Prajem veľa zdaru do Tvojej improvizácie!
sracz
… Tvoje prianie, je mi rozkazom, milá @pusta – kedvesem, posielam poštou, letecky s holubom; Tvoj koment ma naozaj potešil!
sracz
Rozumné konštatovanie, @eviana – milá priateľka; pravdou je, že láska hory prenáša, či Ti je 18, alebo 65 a > ale aj pochvala (ako aj „odmena“) poteší a povybudí v každom veku!
sracz
Neľutuj, @tinca milá, ale vycvič a pokiaľ sa Ti to nepodarí, pri najbližšej návšteve domova, Ti naozaj rád pripravím aj také niečo! Ďakujem za hrejivé slová i za blahoželanie; rád odovzdám „adresátke“!
sracz
Nuž pri všetkej úcte, vážená @kabanoska – Tvoja reakcia je vecou názoru a chutí! … a nám dvom naozaj chutilo! Príprava steaku predstavuje viacero variantov! Aj Ty si môžeš pripraviť niektorý podľa vlastného výberu:  en.wikipedia.org/wiki/Steak...
(highfive)
sracz
… páči sa mi Tvoja „vsuvka“, … na môj vkus …! Áno v tom to je, milá @iwuska –komu ako chutí! Ja, teda my, surový, ani krvavý steak nie!!! No na druhej strane, vlastnoručne pripravený „tatarák“ podľa vlastnej chute, priam „zbožňujem“! Vlastne až teraz ma napadlo, že svoj rcp na jeho prípravu som ešte nezverejnil. Polepším sa, sľubujem! Na posúdenie som skopíroval a prikladám na výber „kategorizáciu“ steaku:
Množství času a stupeň propečení steaku závisí na osobní chuti. Čím kratší dobu je steak připravován, tím šťavnatější, jemnější a krvavější je maso. Delší doba přípravy na druhou stranu znamená menší obavy z případných chorob. Časem se vyvinula slovní zásoba, popisují přesný stupeň propečení steaku. Následující termíny jsou od nejméně pečeného po nejvíce pečený:
Raw (syrový) – nepečený. Kromě speciálních pokrmů, jako je např. tatarský biftek, se steaky takto nepodávají.
Blue rare nebo very rare (velmi jemně propečený) – jenom krátce ošhlehnout nad plamenem. Zvenku je opečen, avšak vevnitř zůstává krvavý.
Rare (jemně propečený, teplota středu 52 °C) – Z vnějšku je již tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak je stále rudý.
Medium rare (středně propečený, teplota středu 55 °C) – Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu.
Medium (teplota středu 60 °C) – Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedo-hnědé barvy.
Medium well, (Medium well) done (teplota středu 65 °C) - Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové ve středu. Šťavnatost se již vytrácí.
Well done (teplota středu 71 °C) – Maso je již zcela propečené a okraje mírně ohořelé. Střed je šedo-hnědý.
V některých oblastech severní Ameriky existuje speciální „Chicago-style steak“, který je připraven na požadovaný stupeň propečení a poté rychle „připálen“. Takový steak si můžete objednat, když řeknete něco jako „Chicago-style rare“. V některých oblastech se mu také říká „Pittsburgh“.
sracz
Vítam Ťa a prajem Ti príjemný pobyt doma, @mesiar50 – milý kamarát! … ale aj Ty svojim blahoželaním potvrdzuješ a dávaš „príslušníčkam nežného pohlavia“ nádej, že gentlemani ešte „načisto“ nevymreli! Ďakujem Ti za koment i za uznanie; oboje potešilo!
sracz
Hugacskám, @izabella929 – priateľka milá, službu v kuchyni mám 24/7 po celý rok; veď som „gazdiniak“ a to ostatné vyplýva z mojej „funkcie“! Tvoja pochvala teší a blaží moje srdce aj dušu! Viem čo hovorím, leba aj k Tvojim rcp, Izka šikuľka, rád chodím pre inšpiráciu!
sracz
… krásna úvaha aj predstava, milá @ywett – hurá do práce a potom, dobrú chuť!
sracz
Tvoj názor, vážená @afataga rešpektujem, rozhodne Ti ho neberiem a to ostatné, ako som reagoval na @kabanoska - posúď a vyber sama, ja sa naopak nehodlám oddať Tvojim chúťkam! Ale za koment, naozaj neironizujem, Ti veľmi pekne ďakujem!
kabanoska
ďakujem ti za link , avšak pri tých stovkách steakov z rôznych častí mäsa už mám toľko skúsenosti , že mi je nepotrebný. Ale keď ti to takto chutí .........
salinka
Prekrásny ananás:-) Myslím, že by som u teba išla aj na dupľu:-)
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, túžobne očakávam poštového holuba :D
dakujem ti :-)))
manya
krásne spracovaný recept, my doma tiež radšej dobre tepelne spracované mäso, neverím a s mäsom radšej neriskujem, naše kvalitné ťažko kúpiš a v mäsiarňach ponúkajú s niekoľkými pečiatkami, ktoré zákazník nevidí ( 1 pečiatka - 1 rok skladované), radšej nie.
sracz
Ďakujem Ti za komentár, milá @manya a želám úspech i ocenenie za Tvoju prácu (aj) s vareškou!
flipp
ak mozem poradit, tie stejky by mali byt von z chladnicky aspon hodinku dve aby chytili izbovu teplotu. a celkovo svieckovicu by som isto nepacoval ani ziadne podobne srandy, prave ta kvalitna chut toho stejku je to co ma vyniknut.
srac
Ďakujem Ti @flip za radu I za koment a tiež Ti želám krásne dni! ... ale keď nám to chutí práve a len tak, ako to robím ja a tak len ostanemE pri starom!
srac
Dobre padla pochvala od Teba, milá Papľoška @paploska maj krásne dni plné dobra, Slnka a úsmevov!!!
paploska
@srac ďakujem a naozaj som papľoska :-) ak vieš čo to znamená na východe :-)))
sracz
Ta ňe? A keďže sa slušne odpovedá celou vetou: "Ta ňeznam?! to ako Móricko v škole, na otázku: Móric, máš domácu úlohu? Odpovedal: Ta ňe? Učiteľ ho napomenul: Odpovedá sa celou vetou!!! A Móricko na to: Ta ňemam!!! Čo by so to bol za Košického Šráca, akasztóhegyes_a, keby som nevedel!?! Takže Ti úprimne želám jazero sťastia, more zdravia a oceán lásky, ... a nech Ti Tvoj "guľometný" jazyk naďalej slúži a papuľuje ku všeobecnej spokojnosti!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia