Švábske krúpkobitie

jody - fotkajody, 14. marca 2013
Švábske krúpkobitie
Foto: jody

Varím ako vždy od oka, takže množstvá si určite podľa seba. Oprašujem už raz pridaný (asi pred tromi rokmi) recept. Je to vlastne Šumajster, Zobraziť celý popisVarím ako vždy od oka, takže množstvá si určite podľa seba. Oprašujem už raz pridaný (asi pred tromi rokmi) recept. Je to vlastne Šumajster, ale inšpirovala som sa jedným komentárom od @jamarlen a tak vznikol nový názov. K samotnému Šumajstru len toľko, že je to podľa mňa asi vegetariánska (ak použijete rastlinný olej, samozrejme) obdoba klasického šóletu, ale ani najzaprisahanejším mäsožravcom to zatiaľ nevadilo (vrátane štvornohých).

15 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Veľkú strakatú fazuľu (u nás sa jej vravievalo švábka) deň vopred namočíme a na druhý deň v tej istej vode uvaríme. Ja nezlievam ani tú vody, kde sa fazuľa máčala, ani prvú, v ktorej sa varila. Namiesto toho proti nadúvaniu používam pri varení strukovín saturejku alebo zázvor. Solíme až pred koncom varenia, keď je fazuľa mäkká.

  2. 2

    Zároveň v ďalšom hrnci uvaríme veľké krúpy. Varím ich ako cestoviny, vo väčšom množstve vody, nebudú potom také lepkavé. Uvarené a scedené zmiešame dokopy s fazuľou. A buď zmes aj s opraženou cibuľou v pekáči necháme tak 15-20 minút zapiecť, alebo len premiešame a na tanieri posypeme upraženou cibuľkou.

  3. 3

    TIP: Nevegetariáni pridajú aj slaninu, prípadne šunku, prípadne údené mäso, klobásu, dusené mäso... uff, som sa rozšupla v tomto skoro vegetariánskom recepte! Ako príloha je vhodný šalát zo sladkej kapusty.

  4. 4

    Prajem dobrú chuť. :-)

    Švábske krúpkobitie - obrázok 4

Diskusia k receptu

nyja
Jody, čao :)) Ja som chcela tiež pridať tento recept :-D sranda. Poznám ho zo Záhoria. Ibaže to poznám s ryžou (miesto krúpov). A je to dobrota :))
nielaik
Fajn!
Namiesto krúpov dobrú službu urobí pohánka. Nepokazí troška sušeného alebo prelisovaného cesnaku.
jody
Moj tato sú zo Záhoria, mama z Považia, tak sme tie ingrediencie nejako upravili...:-)
pavas
Najsamlepsie je to poliat husacou mastou, mna
nyja
Želám krásne Vianoce a PF 2010 :))
tiginko
@jody som zmätená z komentov z roku 2009 k dnešnému receptu, ani by som si to neuvedomila, keby ti neželali krásne Vianoce :-)
Ale iné som chcela: ja si robievam takéto bulgurobitie, lebo krúpy nemusím. je to jednoduchá fajnotka. A ešte si to potaliančim strúhaným parmezánom...vďaka za pripomenutie, dlho som nerobila
cesminaz
Hm toto vyskusam,krupy mam doma vseliakej velkosti :-) a potom sa to da pre zmenu robit aj s inou strukovinou ze? Ukladam,dakujem :-)
jody
@tiginko :-DDD, v úvode spomínam, že oprašujem už raz pridaný recept, nenapadlo mi, že niekoho zmätú tie komentáre :D
ale ten parmezán ma inšpiroval, uvažujem nad oštiepkom...dík
@cezminaz , ja som už robila aj šošovicu s lámankou, ale to neviem ako mám nazvať, lebo šumajster mám zafixovaný s fazuľou. :-)
jody
@germa , nie nepomýlila. U nás sa určite hovorilo švábka veľkej strakatej fazuli. Zemiaky boli zemiaky, maximálne zemáky. :-)
radost
@germa
u nás-stredné Považie-babka volala túto veľkú fazuľu tiež švábka...aj my ju sadíme a máme veľmi radi..nahradí mäso-bielkoviny-ale aj chuť..aj náš psík je vdačný-ked mu dám uvarenej do misky...:-))
@jody
dobrý..poctivý recept..nezapekám....:-)
gordonko
idem nakupovať darčeky k vianocám ....kde bude stromček ?????
... tiež sa prikláňam ku @germanka .... fazula je dosť ,,suchá,,
medovnicek
takéto niečo som nikdy nejedla, ale to neznamená, že to nie je chutné, mala by som to vyskúšať a ak sa môžem spýtať to je obrázok tvojho havinka, ktorý máš pri nicku? Je veľmi zlatulinký
izabella929
veľmi ma tvoj recept zaujal.-))))musím to vyskúšať, krúpky mám rada....) parádny recept.-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia