Švábske krúpkobitie

Autor receptu: jody

Varím ako vždy od oka, takže množstvá si určite podľa seba. Oprašujem už raz pridaný (asi pred tromi rokmi) recept. Je to vlastne Šumajster, ale inšpirovala som sa jedným komentárom od @jamarlen a tak vznikol nový názov. K samotnému Šumajstru len toľko, že je to podľa mňa asi vegetariánska (ak použijete rastlinný olej, samozrejme) obdoba klasického šóletu, ale ani najzaprisahanejším mäsožravcom to zatiaľ nevadilo (vrátane štvornohých).

15 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Veľkú strakatú fazuľu (u nás sa jej vravievalo švábka) deň vopred namočíme a na druhý deň v tej istej vode uvaríme. Ja nezlievam ani tú vody, kde sa fazuľa máčala, ani prvú, v ktorej sa varila. Namiesto toho proti nadúvaniu používam pri varení strukovín saturejku alebo zázvor. Solíme až pred koncom varenia, keď je fazuľa mäkká.
  2. Zároveň v ďalšom hrnci uvaríme veľké krúpy. Varím ich ako cestoviny, vo väčšom množstve vody, nebudú potom také lepkavé. Uvarené a scedené zmiešame dokopy s fazuľou. A buď zmes aj s opraženou cibuľou v pekáči necháme tak 15-20 minút zapiecť, alebo len premiešame a na tanieri posypeme upraženou cibuľkou.
  3. TIP: Nevegetariáni pridajú aj slaninu, prípadne šunku, prípadne údené mäso, klobásu, dusené mäso... uff, som sa rozšupla v tomto skoro vegetariánskom recepte! Ako príloha je vhodný šalát zo sladkej kapusty.
  4. Prajem dobrú chuť. :-)