Sušená ačokča fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 13. októbra 2011
Sušená ačokča (fotorecept)
Foto: dorisa

Usušila so si plody ačokči, na nete sa píše, že je to výborné dochucovadlo do jedál.

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

  -podľa potreby




Postup

  1. 1

    Nazbierame si plody ačokči.

    Sušená ačokča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každý plod rozrežeme, pokiaľ sú už vo vnútri tvrdšie semienka, tieto vyberieme, usušíme. Mladé malé plody rozrežeme a sušíme aj s vnútrom.

    Sušená ačokča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame ju na pásiky.

    Sušená ačokča (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sušíme pri izbovej teplote voľne, alebo do 50 stupňov v sušičke, alebo v rúre, či na radiatore.

    Sušená ačokča (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Samotnú sušenú ačokču používame ako prísadu do zeleninových polievok, zemiakových jedál, gulášu, pod dusené mäso a všade tam, kam se nehodí bežná sušená zmes zeleniny. Pred použitím sušenú ačokču treba namočiť do studenej vody minimálne na 1/2 hodinu, vodu potom nezlievame, ale ju použijeme do varenia.

    Sušená ačokča (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sušenú si odložíme do uzavierateľnej nádoby.

    Sušená ačokča (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

pacik
Vďaka @Dorisa , už zopár dní pozerám na moje ačokče, ktoré sa driapu hore stromom a sú už prerastené a hlásia mrazy a ja neviem, čo s nimi, vyskúšam :-)
dorisa
@pacik , ďakujem, aj ja to skúšam po prvýkrát. Vonia to zatiaľ dobre, uvidíme. @mariaanna76 , aj tebe ďakujem za komentár.
dorisa
@pacik , dnes idem na záhradu,ak nepomrzli moje, tak by som ešte chcela skúsiť niečo zavariť, uvidím, ako to tam vyzerá.
vini55
Navnadila si ma, na budúcu jar určite sadím!
jelenik
tento rok sa mi rodia velke cca 16 cm plody,ktore su vsak "pichlave" /vyzeraju trochu ako gastanova supa/, no duzina je aj pri vacsich plodoch masitejsia, chutna. Kazdy den zacinam maslovym chlebom,
pokrajanou acokcou a posekanou rukolou /tu pestujem stvrty rok a je paradna, velke listy robim ako spenat/. Parada. A vcera som robila veceru, ktora chutila. Acokca zbavena semienok podusena na cibulke do zmaknutia, korenia podla chuti a nakoniec pridat bambino. Pomiesat, kym sa syr nerozpusti a podavat napr. so zem. pyre /usmazena cibulka nechybala/.
dorisa
@jelenik , a prečo nedáš sem tie recepty? vidíš, to ma nenapadlo, jest ju s chlebíkom s maslom :) Špenát som chcela robiť,ale nemám komu, možno na budúci rok, keď skor začnem zberať úrodu sa osmelím....ďakujem za komentár, aj @vini55 .
jelenik
A docitala som sa, ze aj listy acokcy mozno robit ako spenat /u nas spenat lubime. Ako plnka v palacinkach a zapecene s postruhanym syrom a smotankou nema chybu/, to vsak budem skusat az na rok. Teraz uz listy zacinaju zltnut.
jelenik
Jeej a zabudla som dopisat podakovanie za odpoved dorise
astheart
Podobná zelenina používaná kolem Středozemního moře je OKRA. Dejte do googlu obrázky a pak heslo OKRA. Je jich tam "mooooooooře" ! :=)
jelenik
ale kupila som semienko acokce /tie moje semienka z predchadzajucej urody som nasla az po zasadeni toho kupeneho/, tak neviem...
jelenik
nie je to okra, uz som pozrela. Acokca, ale "chlpata". Vcera som ju uz vsetku obrala, lebo mrazik by ju zlikvidoval. A idem skusat podusit a sterilizovat. Uvidim, ako sa mi bude darit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia