Foto: dorisa
Usušila so si plody ačokči, na nete sa píše, že je to výborné dochucovadlo do jedál.
porcia
príprava
Postup
-
1
Nazbierame si plody ačokči.
-
2
Každý plod rozrežeme, pokiaľ sú už vo vnútri tvrdšie semienka, tieto vyberieme, usušíme. Mladé malé plody rozrežeme a sušíme aj s vnútrom.
-
3
Nakrájame ju na pásiky.
-
4
Sušíme pri izbovej teplote voľne, alebo do 50 stupňov v sušičke, alebo v rúre, či na radiatore.
-
5
Samotnú sušenú ačokču používame ako prísadu do zeleninových polievok, zemiakových jedál, gulášu, pod dusené mäso a všade tam, kam se nehodí bežná sušená zmes zeleniny. Pred použitím sušenú ačokču treba namočiť do studenej vody minimálne na 1/2 hodinu, vodu potom nezlievame, ale ju použijeme do varenia.
-
6
Sušenú si odložíme do uzavierateľnej nádoby.
pokrajanou acokcou a posekanou rukolou /tu pestujem stvrty rok a je paradna, velke listy robim ako spenat/. Parada. A vcera som robila veceru, ktora chutila. Acokca zbavena semienok podusena na cibulke do zmaknutia, korenia podla chuti a nakoniec pridat bambino. Pomiesat, kym sa syr nerozpusti a podavat napr. so zem. pyre /usmazena cibulka nechybala/.