Šunkovo-syrová pena fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. apríla 2013
Šunkovo-syrová pena (fotorecept)
Foto: pusta

Zostal mi z Veľkej noci kúsok údenej krkovičky, pripravila som z nej lahodnú šunkovú penu, ktorá sa môže použiť ako náplň do slanej torty,slaných košíčkov, paštičiek, jednohubiek, plnenie vajec, syrových kornútikov, ako aj rôznej zeleniny. Vynikajúco chutí len tak, natretá na krajec domáceho chleba či pečiva s čerstvou zeleninou a doplnená pohárom mlieka alebo čaju. Môže sa podávať ako pohostenie, ale aj ako dobrá večera. ň

10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g (iné varené údené mäso)
150 g nastrúhaný (iný tvrdý syr)
100 ml
100 ml
150 g
3 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvú som si pripavila domácu základnú majonézu a odložila som ju na chvíľku do chladničky. na jej prípravu pridávam link: http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-majoneza-zakladna-fotorecept/24370-recept.html

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prichystala som varenú údenú krkovičku, ktorá mi z Veľkej noci zvýšila.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Údenú krkovičku som pokrájala na plátky.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plátky krkovičky som pokrála na malé kocky a...

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rozmixovala som ponorným mixérom na jemno.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som zmäknuté maslo izbovej teploty a premixovala znovu.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do tejto masy som pridala 3 CL plnotučnej horčice.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som čerstvo pripravenú domácu majonézu, kľudne môžete pridať tú vašu domácu alebo z obchodu.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetko som spolu znovu premixovala.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravila som si Tekovský údený salámový syr v celku, môžete použiť aj iný, najlepšie však údený.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Syr som nastrúhala.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som k zmesi ešte nastrúhaný syr a pochúťkovú kyslú smotanu. Kto chce mať penu ešte jemnejšiu, miesto kyslej smotany môže použiť sladkú 33%-nú smotanu. Odporúčam nesoliť, krkovička a syr sú dosť slané. Netreba niičím koreniť, ani ničím dalším dochucovať, aby mala pena jemnú chuť.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Všetko som spolu znova premixovala, hotová pena je veľmi príjemnej a jemnej chuti, opakovaným mixovaním sa aj dobre prešľahá a je ľahučká a nadýchaná.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotovú penu som natierala na čerstvo upečený domáci chlebík, podávala som s čerstvou zeleninou a horúcim čajom v tejto ziome, inak podávam so studeným mliekom.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pohľad z blízka, môžete ju naplniť do cukrárskeho vrecka a ozdobne nastriekať alebo dať do pohárov a vychladenú penu podávať s pečivom ako sviatočné predjedlo.

    Šunkovo-syrová pena (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
@mimka946 , je to od teba veľmi milé, nemusíš však recept od čistinky vôbec pridávať. dakujem ti za aktivitu. pridaj svoju prácu čistinke na blog, iste ju to veľmi poteší.môj a jej recept nie sú identické, ale rozdielne. kto chce si jej recept nájde na jej blogu. pridávam link
 tana-catering.blogspot.sk
@margaretka28 , veľmi ma to poteší, ak urobíš podľa môjho rp. dakujem ti. nesmúť za strateným receptom. priložiala som dnes link na čistinku, kde jej skvelý recept nájdeš
@medovnicek , presne tak, zužitkovala som zvyšok údenej krkovičky, ktorá mi zostala a dobre som spravila, pena je veľmi chutná a zas niečo dobré doma, trošku iné a nové. dakujem ti.
@grandma , kľudne môžeš použiť bambino alebo iný krémový smotanový syr. ja som chcela skombinovať údené mäsko s údeným syrom a vyšlo to perfektne, každému doma chutilo a len sa tak zaprášilo sa po tejto pene. dakujem.
@slavka2012 , áno krkovička bola dosť mastná, maslo tam však má svoju podstatnú úlohu. ty si však spokojne urob podľa svojho gusta, z mojej strany je to viac-menej inšpuirácia na to, ako využiť zvyšok údeného z Veľkej noci.dá sa robiť aj z chudej šunky, napr pražskej šunky alebo inej. dakujem ti.

Pridaj komentár k receptu: