Domáca majonéza základná fotorecept

pusta - fotkapusta, 31. januára 2012
Domáca majonéza základná (fotorecept)
Foto: pusta

U nás doma dávame prednosť čerstvým domácim výrobkom pred kupovanými. Majonézu si tiež robím sama, lebo je zaručene čerstvá a navyše bez konzervantov. Kedysi Zobraziť celý popisU nás doma dávame prednosť čerstvým domácim výrobkom pred kupovanými. Majonézu si tiež robím sama, lebo je zaručene čerstvá a navyše bez konzervantov. Kedysi som ju miešala ručne, dnes ju robím pomocou ponorného mixéra a je hotová behom chvíľky. Poznám aj majonézu z celých vajec, dokonca za niekoľko sekúnd spravenú ťahom alebo len z bielkov a iné, ale ja vkladám recept na klasickú pravú domácu majonézu. Každý má svoj spôsob, ja ju robím takto.

1 dávka
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

1 ks
150 ml
z 1/2 citrona
alebo:
1 PL
1 CL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny. Dôležité je, aby mali všetky rovnakú teplotu - izbovú. To isté platí aj pre nádobu, v ktorej sa bude pripravovať, lebo tým zabezpečíme, aby sa nám majonéza nezrazila. Treba vždy použiť žltok z čerstvých vajec.

    Domáca majonéza základná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do nádoby na mixovanie som dala vaječný žltok, soľ a horčicu. Celé som krátko premixovala, cca niekoľko sekúnd.

    Domáca majonéza základná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tenkým prúdom som prilievala olej, na začiatku len málo a neskôr som ho pridávala už smelšie, vždy som znovu celé premixovala až..

    Domáca majonéza základná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vznikol akýsi "tuhý knedlík" a vznikla majonézová hmota č.1.

    Domáca majonéza základná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V tejto fáze som pridala citronovú šťavu a premiešala polievkovou lyžicou, čím sa majonézová hmota č. 1 rozriedi.

    Domáca majonéza základná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Znovu som pridávala olej, na začiatku tenkým prúdom, neskôr smelšie, ...

    Domáca majonéza základná (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...až sa znovu vytvoril hustý knedlík - majonézová hmota č.2, teda základná majonéza. V chladničke vydrží v uzavretej nádobke 5 - 7 dní. Možno ju rôzne ochutiť a okoreniť, je základom pre majonézu korenenú, smotanovú, jablčnú, pomarančovú,..a inú, pre tatársku omáčku a používa sa na prípravu špeciálnych majonézových omáčok, na rôzne majonézové šaláty. Má široké použitie v studenej kuchyni. Spotreba oleja sa môže trocha líšiť v závislosti od veľkosti vaječných žťltkov a ich schopnosti viazať olej.

    Domáca majonéza základná (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kopretina
Také jsem dělávala, ale z celého vejce - i s bílkem. Je dobrá.
mauosko
Ja sa s tým nepatlem. Používam mixér taký ten s nádobkou. Capnem tam dve vajíčka a cez dieročku vo vrchnáku pomaly lievam olej. Keď začne "chrlať" tak vypínam. Keď chcem hustejšiu tak chvíľku aj za "chrchlania" ešte prilievam olej. Vždy je to ok. Za chvíľku. Nedbám na rovnakú teplotu surovín. Nikdy sa majonéza nesekla.
sovka62
Aj ja robím z celých vajec ako @mauosko , len k vajciam pridám soľ, trošku horčice a pár kvapiek citrónovej šťavy. Potom už len olej a tiež sa nikdy nezrazila.
anene
Robím len zo žĺtkou a bielka zostávajú, niekedy neviem čo snimi. Toto je dobrý nápad celé vajíčka, už som počula, ale nikdy som sa neodvážila. Nie je riedka? Aj nie je toľko cholesteroliu.
hubata
Základ majonézy robím aj ja takto, ale keďže tam ide dosť oleja tak si uvarím v mlieku kašu z maizeny, nechám vychladnúť a nadstavím majonézu touto kašou (ako pri zákuskoch, lenže na slano). Netreba potom toľko oleja.
gabbriella
ja robím majonézu podobne,len nepoužívam surové vajíčko ale uvarené.Na 1 natvrdo uvarené vajíčko ide pol deci mlieka a trocha soli.Dám do mixera,chviľu pomixujem a ďalej klasicky-prilievam po troche olej a dochutím,keď chcem tatarsku tak nakoniec dám do mixera kyskú uhorku....určite je to istejšia majonéza ako zo surových vajec
sora2
suhlasím s "gabbriellou", ja tiež robím majonézu z varených vajičiek, presne tak, ako popisujete postup zo surových, je výborná a zdravotne nezavadná - skuste, oplatí sa
lia66
Ja robím buď zo surového, čerstvého žĺtka-ručne, alebo z uvarených vajec...no, a keď nie je, tak z tofu...toto je síce rýchle, ale no neviem, vyzerá, ako zrazená, alebo hrudkovitá...tým sa Ťa nechcem dotknúť-možno by bolo lepšie, keby bolo iné foto:))
jarunka
Majonezu z uvarenych vajec som este neskusala, ani zo surovych celych vajec vzdy len zo zltkov. Vyskusam oba sposoby.
celia
ja robím len s 1 dcl chladného mlieka a 2 dcl oleja, potom dochutím a výborná a dvíha nám cholesterol
ela77
túto majonéezu sme robievali dávno dávno, ale teraz sa ju bojím pre surové vajíčka. Nedôverujem im. Ale ďakujem @Gabrielle , že tam dala svoj recept, lebo ja som ho už pri tejto počítačovej vymoženosti vyhodila z poznámkových papierikov a zabudla som naň.
lexus
Ja robim majonezu tak, ze do nadoby priemeru o trochu vacsieho ako ponorny mixer dam vsetky veci dohromady; cele vajicko, 100-150ml oleja(podla toho, aku tuhu majonezu chceme urobit), trosku horcice, trosku stavy z citrona, stipku cukru. Ponornym mixerom vsetko zmixujem (bez ohladu na teploty jednotlivych surovin). Staci par sekund (5-10) a hotovo. Majoneza sa mi tymto sposobom este nikdy nesekla.
dogagador
je fakt super, ja este pridavam troska cibule, premixovana zjemnuje a vylepsuje chut!
bitiizi
Najjednoduchšia majonéza: 1/3 mlieka, 2/3 oleja + ponorný mixér. Ak po zhustnutí pridáš kúsok cibule, 2-3 kyslé uhorky, podľa chuti horčicu , soľ, vegetu, získaš vynikajúcu tatarku či v lete, či v zime.
evanaaa
Kedysi som aj ja robievala zo žľtka a nikdy ma nenapadlo zisťovať, či je čerstvé ( môj exmanžel dokonca pil surové vajíčka denne). Žľtok som najprv mixovala asi minútku bez prísad a až potom som pridala korenie, horčicu a soľ. A samozrejme, olej, na 1 žĺtok necelé dve deci, podľa toho,a ko mi to zhustlo. Teraz nemám istotu v čerstvosti vejec, tak nerobím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia