Šunkovo-syrová pena (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Zostal mi z Veľkej noci kúsok údenej krkovičky, pripravila som z nej lahodnú šunkovú penu, ktorá sa môže použiť ako náplň do slanej torty,slaných košíčkov, paštičiek, jednohubiek, plnenie vajec, syrových kornútikov, ako aj rôznej zeleniny. Vynikajúco chutí len tak, natretá na krajec domáceho chleba či pečiva s čerstvou zeleninou a doplnená pohárom mlieka alebo čaju. Môže sa podávať ako pohostenie, ale aj ako dobrá večera. ň

10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvú som si pripavila domácu základnú majonézu a odložila som ju na chvíľku do chladničky. na jej prípravu pridávam link: http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-majoneza-zakladna-fotorecept/24370-recept.html
  2. Prichystala som varenú údenú krkovičku, ktorá mi z Veľkej noci zvýšila.
  3. Údenú krkovičku som pokrájala na plátky.
  4. Plátky krkovičky som pokrála na malé kocky a...
  5. ...rozmixovala som ponorným mixérom na jemno.
  6. Pridala som zmäknuté maslo izbovej teploty a premixovala znovu.
  7. Do tejto masy som pridala 3 CL plnotučnej horčice.
  8. Pridala som čerstvo pripravenú domácu majonézu, kľudne môžete pridať tú vašu domácu alebo z obchodu.
  9. Všetko som spolu znovu premixovala.
  10. Pripravila som si Tekovský údený salámový syr v celku, môžete použiť aj iný, najlepšie však údený.
  11. Syr som nastrúhala.
  12. Pridala som k zmesi ešte nastrúhaný syr a pochúťkovú kyslú smotanu. Kto chce mať penu ešte jemnejšiu, miesto kyslej smotany môže použiť sladkú 33%-nú smotanu. Odporúčam nesoliť, krkovička a syr sú dosť slané. Netreba niičím koreniť, ani ničím dalším dochucovať, aby mala pena jemnú chuť.
  13. Všetko som spolu znova premixovala, hotová pena je veľmi príjemnej a jemnej chuti, opakovaným mixovaním sa aj dobre prešľahá a je ľahučká a nadýchaná.
  14. Hotovú penu som natierala na čerstvo upečený domáci chlebík, podávala som s čerstvou zeleninou a horúcim čajom v tejto ziome, inak podávam so studeným mliekom.
  15. Pohľad z blízka, môžete ju naplniť do cukrárskeho vrecka a ozdobne nastriekať alebo dať do pohárov a vychladenú penu podávať s pečivom ako sviatočné predjedlo.