Štrúdľa lenivej gazdinej fotorecept

jerica - fotkajerica, 12. decembra 2010
Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Na návšteve u kamarátky Ľubky v Plaveckom Podhradí nás ponukla výborným jablkovým koláčikom , povedala že to je štrúdla lenivej gazdinej , Zobraziť celý popis@jerica Na návšteve u kamarátky Ľubky v Plaveckom Podhradí nás ponukla výborným jablkovým koláčikom , povedala že to je štrúdla lenivej gazdinej , vypýtala som si recept , spravila , nafotila a teraz vám ho z radosťou ponúkam , bol výborný , len sa tak za ním zaprášilo ! Tento receptík je dobrý pre tých čo nemajú čas vypekať .

25
porcií
25 minút
príprava
45-50 minút
na 160-180 °C

Suroviny

1 kocka
3  PL
4 PL, mleté
2 kl
2 bal
1 kg, -struhané




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetky prísady ktoré použijeme na lístkové cesto . Na masle osmažíme strúhanku

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do osmaženej stúhanky pridáme mleté orechy , pomiešame , u nás máme radšej na hrubšie pomleté orechy je na každom najlepšie ako komu vyhovuje,

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme škoricu alebo škoricový cukor , pomiešame

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    premiešané odložíme

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    lístkové cesto rozdelíme na dve časti ,každú časť cesta vyváľkame na veľkosť plechu ,

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vyváľkané cesto položíme na pečiaci papier

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cesto dobre potrieme maslom

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na spodnú časť cesta dáme orechovú posýpku na to postrúhané jablká

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    jablká posypem cukrom

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na jablká dám druhú časť orechovej posýpky

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pokvapkáme maslom

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    položíme druhú časť rozvaľkaneho cesta , potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou , dáme piecť , v mojej rúre som piekla 45-50"minút na 180°C

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    upečené

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    snažím sa naporcovať,bola výborná

    Štrúdľa lenivej gazdinej (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

babav
Krasne si to nafotila @jerica , je to urcite pochutka!Ukladam
do KK;-)
jerica
Tánička , nič jednoduchšie a tak dobré , máš pravdu vôňa sa rozťahovala po celom dome , :-))
jerica
@babav práve som rozmýšlala či ho nebudem piecť ešte raz za sebou , lebo tieto fotky nie sú podľa môjho gusta.!!
dorisa
@jerica , naozaj nemusíš odznova fotiť,je to pekné, vkusne nafotené,a zrozumitelné.
pivonka
Krásne nafotené, vianočná atmosféra, originál Zwiebelmuster, koláčik lákavý...
evusik
krásne, horúci čajík a voňavý jablkový koláč ..... krásne si to upiekla a krásne odfotila :-)
honestka
Jarka, ani som nevedela, ze patrim medzi lenive- tiez som si to zjedodusila davno takto, lebo tahanu som snad robila 4x ako sme tu- teraz sa chystame s nevestou, aby to aspon raz zazila.
Kolacik je ozaj vzdy vyborny a rychly lebo aj cesto si vacsinou kupim, moj oblubeny tvarohova, orechova, makova a miesane.
Servis-1!
jerica
@honestka je dobre byť lenivá , teraz idem váľkať a nakrájať rezančeky , @evusik čajík šípkový @pivonka áno originál Zwiebelmuster len neviem čo bude s ním ďalej :-((
tatranka
Recept som si uložila.Určite je chutný a hlavne rýclhy.Okrem toho pekne spracovaný recept.
ajan16
Výborný rýchli recept.....Já som prihodil hrozienka.....
pivonka
Nerozumiem, Jerica, čo by s ním malo byť? Užívať si ho pri takto krásne sviatočne prestretom stole!
honestka
@pivonka , asi ma na mysli to ako aj my tu, ze tato nova generacia nestoji tak, o tieto podpultove zazraky ako porcelan a kristal ako to bolo s nami. napr tu o cibulke nemaju ani potuchy, pretoze ponukaju mnozstvo svojich dizajnov;== takze Jarka uzi si ho k spokojnosti. aj my vytahujeme vsetko z vitrin na stol.
jerica
@honestka vieš čítať na diaľku moje nevyslovené myšlienky , presne si to vystihla , môj porcelán pre nich nie je to čo pre nás , obchod musí žiť ,preto sú v ponuke imitácie , rôzne materiály , tvary , farby , tie výrobky ani neleteli pri porceláne , len je taká doba myslím si bez citu , nechcem sa tým nikoho dotkúť . U nás je aj damaškový veľký oválny obrus na stôl aj s (cibulákovým servisom) tak ako ty @honestka všetko používame , len smola sme už len dvaja na to , dnes ani toľko osláv nemáme ako to bývalo .
jerica
zabudla som sa poďakovať za vaše komentáre čo ma veľmi teší , len na budúce keď ho budem robiť dám viac jabĺk , @ajan16 naši nemusia hrozienka v žiadnom múčniku , neviem prečo , ja som za ale keď to tak chcú tak to majú aj bez hrozienok.
pivonka
Jerica, možno raz aj mladí dôjdu k poznaniu, že značka je dobrá nielen na rifliach :-).
arasidka
zdravím vás Varecháči doradu. Denne sem "vleziem", čítam, slintám a hovorím si - totok a j totok urobím, pýtam sa, prečo so m na to sama neprišla... Je l5. decembra, ako ten čas letí, nedávno bolo Kataríny a už máme polovičku decembra za sebou. A tak ma "napadlo", že mojím novoročným predsavzatím bude nasledovné: ak skončím polročný zhon, ktorému som sa nemohla vyhnúť, každý deň sa sem kuknem a keď vykukám niečo, čo mi práve ide na chuť, skúsim to spraviť. Priznám sa vám, že nikdy v živote som nebola naladená na strunu pečenia, skôr som obľubovala také pečenie, kde nebolo treba veľa vážiť, veľa variť, veľa mixovať / straaaašne nerada pucujem mixéry,šľahače a všetky tie vymoženosti v domácnosti/. Ale na druhej strane - vôbec mi nevadí, keď zarobím na lokše a naprášim pol kuchyne, než dopečiem ale sto lokší. Ani ručné miesenie cesta na kysnuté koláče mi nevadí, ani výroba domácich rezancov mi nevadí, ale upiecť punčový rez, alebo nejakú extra super tortu - to bola pre mňa vždy smrť! NAOZAJ! A tak to bude asi do konca môjho života. Dnes sa už môžem spoliehať na moju dcéru, či nevestu - tým to ide jedna radosť. Ozaj , zabudla som pripísať, že mi nevadí ani niekoľko tisíc oplátok, či trubičiek, v tom sa vyžívam. Nevadí mi ani celojesenné pasírovanie šípok - tiež to robím s radosťou ....ale - opakujem - keby som mala na výber - upiecť Marlenku, alebo ísť celý deň kopať na záhradu - príroda to vyhrá. Okrem iného mám šťastie v živote - môj manžel je jeden z mála mužov, ktorého varenie je najväčším koníčkom a venuje sa tomu "vehementne". Ale i to má jednu nevýhodu - keď varím ja, mení sa na inšpektora Šuškina a sleduje ma, radí mi, ochutnáva, komentuje. Možno sa vám to nebude páčiť, ale vtedy si vydýchnem s úľavou, že je veľké šťastie pre nás oboch, že vidly nie sú súčasťou kuchynského náradia, lebo inak neviem , neviem.../kruci, ale viem.../ špatne by to dopadlo pre jedného z nás. No čo už, život neny peříčko, a kompromisy musia byť aj pri misy!
murgaska
no to sa i zapacuje..........len ja som nikdy nepiekla.Za mladych cias som skusala ,ale "moj milovany"sa tak zacal smiat,lebo jeho mama piekla na svadby a moj pucheraj mu vobec nesiel na chut a tak sa moja cukrarska kariera skoncila
arasidka
no ale dnes, murgaska moja, som zabodovala. Formu na pečenie oplátok som opatrne odložila bokom a dúfam, že ju už tento rok nechám odpočívať.A podľa receptu , ktorý som si tu našla, som zarobila na medovníčky, zajtra ráno sa do toho pustím - a "hin sa hukáže"....či som to zarobila dobre a či medovníčky neskončia ako ozdoba na stromčeku. Potom mi mama pripomenula, že vraj to bolo už dávno, keď piekla odpaľované cesto na venčeky a už vôbec si nespomína, ako robila do toho plnku. A tak som jej povedala, že ideme na ne, aj ja som ich nepiekla najmenej od doby, keď sme platili ešte slovenskými korunami a boli sme obe o niečo mladšie / mama má 85 rokov!/. A predstav si, podarilo sa, kupodivu sa cestičku nadulo a keď to videla na plechu mama, tak povedala:"Tak sú dobré - bude to "Francek vyskoč" a nie "Francek sedni si". Tak sme tieto venčeky volali ešte za našich detských čias, keď sa cesto vydarilo, boli Francek vyskoč a keď nie, tak bol Francek sedni si. A aby mama nesedela s rukami na kolenáchi - túto polohu strašne nemá rada, tak som jej vymyslela ešte dôležitú úlohu - babenko, pomelieš mi keksíky a piškóty. A mama mlela, než sa misa naplnila dovrchu, a nezabudla aj tu poznamenať:"Víš jak je tá misa stará? To sem ešče bola slobodná a chodzili sme s oplátkami pešo do Bratislavy na rinek..." A vôbec si za celý čas nezavzdychala, že ju niečo bolí, že sa jej hlava krúti, alebo že ju nohy bolia. A to ešte nevie, že zajtra bude miesiť na orechové guľky a nepečený čokoládový "salám".
arasidka
OZNAM: Ďakujem za dobrý recept - medovníčky sa mi podarili, bolo ich 5 plechov. Sú dobré , recept n e v y h a d z u j e m... A píšem to sem, lebo keď som povedala A, musím aj B.
cica2
krásne sa ti vydaril, mňam:)...a pekne aj nafotené!
betka11
@beliana posypeš opečenými orechami dáš nastrúhane jablká ak treba osladíš poprípade daš trochu škorice a prikryješ druhým cestom popichaš vrchné cesto vidličkou potrieš rozšlahaným vajíčkom a dáš piecť na 200°C asi 20 min. @jerica vysvetlila som správne? pekný večer
jerica
@beliana ďakujem že si ma upozornila,to sa mi nestalo aby sa mi podarilo pridaný recept spraviť ako polotovar ,
@betka11 ďakujem že si to správne doplnila , ja som to tiež všetko napravila a doplnila čo chýbalo,neviem ako sa to mohlo stať.
zuzliak
milujem kolace lenivych gazdiniek :D zlast taketo stavnate :) Toto tiez ide do mojej KK, tu idu jablka na kila-ako mlieko
zuzliak
A co je to hnede lakave v susedstve vanilkovych rozkov? aj to mas na vareche? MLiam :)
ebaka
Práve sa pečie...neviem sa dočkať,ale musím vydržať do rána o:))),je to skvostný lístkový koláčik,dík
katarinaseny
dnes som skúšala, ale na jablka som poukladala zavarené višne a trošku poliala kompotovou šťavou a je vynikajúci odporučam. . .
spetkasoli
mila@jerica , celkom nahodou som az dnes narazila na tento uzasny recept. Mala som v chladnicke dve uz vyvalkane cesta z Lidlu a nevedela, co s nimi. Moj muz chodi velmi rad nakupovat a neviem preco, ale vzdy mi prinesie hned dve cesta, vraj do zasoby:). Dnes som obidve cesta pouzila na tuto lenivu strudlicku a mozem iba potvrdit aka je to uzasna dobrota. Moc Ti mila@jerica dakujem, ze si sa s nami o tento receptik podelila a podakuj aj priatelke. Maj sa krasne a prajem vela zdeavicka, nech sa ti dari. M




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia