Štrúdľa jablkovo-nektárinková so strúhankou fotorecept

bambulkaaa - fotkabambulkaaa, 20. septembra 2014

Boli sme na návšteve pri rodine tak som piekla a padlo rozhodnutie na štrúdľu jablkovú preto lebo doma ju mám rada len ja a Zobraziť celý popisBoli sme na návšteve pri rodine tak som piekla a padlo rozhodnutie na štrúdľu jablkovú preto lebo doma ju mám rada len ja a sama pre seba si ju nepečiem tak som to teraz využila aby som si pomaškrtila aj ja :) Na záver Vám pridám cesto na štrúdľu ktoré robievala moja mamina a vždy malo úspech :)

Suroviny

1/2 cesta
5 ks
1 ks
250 g (alebo maslo)
1 PL
2 - 3 hrste
 (alebo maslo) na strúhanku




Postup

  1. 1

    Množstvo surovín ktoré udávam je na jednu štrúdľu z pól lístkového cesta lebo z druhej polovice som robila pizzové koláče. Urobíme si plnku: jablká si očistíme a nastrúhame na väčšie rezance. V rajničke si rozpustíme 2pl hera alebo maslo pridáme 2-3 pl kr.cukru a za stáleho miešania urobíme karamel pridáme postrúhané jablká, ml.škoricu a miešame aby sa nám rozpustil karamel z ktorého sú také malé hrčky keď máme jablká udusené pridáme 1 pl maizény stále miešame, keď nám to začne hustnúť odstavíme z ohňa.

    Štrúdľa jablkovo-nektárinková so strúhankou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si strúhanku : do rajnice si dáme troška oleja alebo masla 2-3 hrste strúhanky,2-3 pl kr.cukor a opražíme si ju za stáleho miešania do zlatova. Nektarinku si umyjeme rozkrojíme na polovice a nakrájame si tenšie mesiačiky ktoré z každej strany opražíme 1-2 minúty na troške masla alebo na here a odložíme si ju bokom na tanier.

    Štrúdľa jablkovo-nektárinková so strúhankou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lístkové cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na tvar obdĺžnika, najskôr si cesto potrieme rozpustenou herou alebo maslom 1-1,5 cm od okraja a môžeme dávať plnky najprv si dáme strúhanku potom si roztrieme rovnomerne jablkovú plnku na ktorú si poukladáme nektarinku. Bočnú stranu čo sme si nechali prázdnu preložíme a zrolujeme si štrúdľu preložíme si ju na pomastený plech alebo vystlaný papierom na pečenie.

    Štrúdľa jablkovo-nektárinková so strúhankou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrch si potrieme rozpusteným maslom alebo herou vrch popicháme vidličkou a dáme piecť do rozohriatej rúry do zlatista. Po vychladnutí nakrájame a posypeme práškovým cukrom a môžeme maškrtiť :)

    Štrúdľa jablkovo-nektárinková so strúhankou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte Vám pridám cesto na štrúdľu ako ho robievala moja mamina je veľmi dobré :) Deň vopred si pripravíme cesto : 440g hl.múka, 250g maslo mäkké, štipka soli, 2x zakysanka (obsah jedna zakysanka 200ml) môže byť aj kyslé mlieko.Všetky suroviny si poriadne zmiešame na doske a cesto si dáme odležať do druhého dňa v chladničke. Z udaného množstva surovín sa urobí 6ks štrúdľa. Robievala som toto cesto dosť často a vždy bolo len chválené no teraz mám menej maškrtníkov tak robievam z kúpeného lístkového cesta budem rada ak sa niekomu toto cesto zapáči bude to pocta pre moju maminu :)

  6. 6

    A tu ešte foto pizzového koláča ktorý som urobila z druhého pól cesta :)

    Štrúdľa jablkovo-nektárinková so strúhankou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

dzejsik
štrúdľové cestá skúšam rada, vyskúšam aj po tvojej maminke z tretinovej dávky - ďakujem :))
jozka2
Ze je to ozajstna dobrota to ti verim,robila som ho ak som nemala zakysanku aj s jogurtom,hlavne aby odlezalo v chladnicke do rana,daju sa z neho robit aj male rohlicky aj velke satocky,plnit lubovolne.Krshucke jemnucke,5*.
bambulkaaa
Ďakujem Vám :) Bola veru fajnučká po dlhšej dobe som si moc pochutnala na jabĺčkovej :) Ešte som zabudla napísať do postupu že aj na strúhanku už na ceste si pokvápeme rozpustené maslo alebo heru aby sme mali strúhanku šťavnatú.
paeva
prosím, to cesto sa dúfam vaľká, neviem vyťahovať, uložím, vyskú§šam.
bambulkaaa
Áno tá jablková náplň s tým karamelom je fajná aspoň podľa mojej chuti a ja som sa inšpirovala podľa ,,Palokuchki,, a jej receptu ,,Tvarohovo-jablkový koláč,, a týmto jej aj ďakujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia