Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. októbra 2013
Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept)
Foto: sracz

Ak som ešte niekoho z Vás nepresvedčil o chuťových ale aj ekonomických výhodách využitia „jadrincov_srdiečok“ paprík, tak tento variant je ďalším z dôkazov! Spoločnými Zobraziť celý popisAk som ešte niekoho z Vás nepresvedčil o chuťových ale aj ekonomických výhodách využitia „jadrincov_srdiečok“ paprík, tak tento variant je ďalším z dôkazov! Spoločnými „silami“ potvrdíme, že varenie je nielen povinnosť ale aj radosť! Hlavne, ak varíme pre niekoho, kto je pri Vás, s Vami, s úprimnou láskou a s otvorenou dušou! Keď svieti Slnko hrejivé, alebo aj keď prší z oblakov, životu na Zemi, prepotrebná vlaha! Postup rcp som zostavil ešte v polospánku, pre niekoho, kto si to naozaj zaslúži!

1/2
porcia
12÷15 minút
príprava
6÷9 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby ks
2 PL
2-3 ks
10-12 halúzka
6-7 ks
50 g
podľa chuti g
1 PL
2-3 ks
2-3 PL




Postup

  1. 1

    chystal som sa pripraviť „raňajkové prekvapenie“ pre moje ešte stale „zárobkovo činné“ krajšie a lepšie JA. So zvýšenou aktivitou všetkých „kruhových zvieračov“ som zistil, že mám iba jeden potrebný hranol (kváder) trojdňového „poplanku“ s rozmermi 60x60x150 mm. Našťastie mi zišiel na um plán B.)!!! Pre moju „najsamvznešenejšiu“ ½ pripravím strapatý „bundáš“ chlebík a pre moju maškrtnú „papuľu“ bude dobrá aj nadstavovaná praženica! Jaderníky (jadrince, srdiečka) paprík mi ostali z leča a to ostatné sa v chladničke či „špajzi“ vždy nájde! Tak a ešte skupinové foto do rodinného alba (pri fotografovaní sa ráčte usmievať) a ide sa na „vec“, lebo „Ich Jasnosť Kapravá“ o chvíľočku vstane. Dospáva totiž včerajšiu ťažkú „šichtu“ s viac ako dvomi tuctami pacientov. Nechcem nikoho urážať, chráň Boh, ale tu „za morom“ sú rozmaznaní a „ufňukaní“ extra zvlášť!

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    naozaj ľaho, rýchlo a s pôžitkom sa pracuje, keď si všetko na varenie vopred pripravím; očistil a pokrájal som šalotku, jaderníky a údenú šunku, natrhal 3÷4 PL lístočkov a na drobno pokrájal stonky čerstvej petržlenovej vňate

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na 2 PL olivového oleja som orestoval pokrájanú šalotku, zároveň s „brokmi“ petržlenových stoniek (mám rád ich výsledný efekt, v jedle chutia ako oriešky)

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď som na takto pripravenom základe do mäkka urestoval aj jaderníky, pridal som hrubšie „ihličky“ údenej šunky, zľahka premiešal, pridal soľ a mleté biele korenie, 2÷3´ nechal „zosobášiť“ chute do voňavej arómy,

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridal som lístočky petržlenu a PL čerstvého masla; to už ale na panvici odstavenej zo zdroja tepla, ono sap o premiešaní rozpustí „dobrovoľne samospádom“

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    takto pripravená lahodná masa bude tvoriť jadro „bundáš_strapatého“ chlebíka; doslova hodinársku „piplavú“ prácu predstavuje príprava otvoru v hranole chleba; pomohol som si ostrým úzkym nožom, ktorým som vyrezal otvor s 10 mm okrajmi, z prednej časti som vytvoril „kéonusovú záslepku“ a odstránenie nepotrebnej striedky som vyriešil jedným zárezom ~ 15 mm od konca (jasné ako „facka“, ta ňe!?!) Pripravený otvor som naplnil („napechoval“) vyšperkovanou jaderníkovou masou, uzatvoril ho „záslepkou“ a pozorne, zo všetkých strán, namočil do rozšľahaných a osolených dvoch vajíčok,

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    naplnený hranol som vzápätí opiekol, opäť zo všetkých strán, pomocou kuchyňských klieští, do peknej zlatičervenej farby

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na tanieri som ho „očančal“ halúzkou petržlenovej vňate, „výsostnými znakmi“ vyrezanými z papriky a na hrubo strúhaným údeným oštiepkom

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    v reze vyzeral takto a chutil, ako inak, úžasne; získal som slávu, obdiv aj uznanie, ale predsa len ma najviac potešilo a na srdci i duši ohrialo konštatovanie (s otvorenou pusou i očkami) mojej sladkej polovičky: „jéééj, to je krásne, ... ako dobre, že Ťa mám, ... tak toto môžem aj na budúce “! To viete, že urobím, rád, zo srdca rád urobím!

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tu je pokračovanie plánu B.); do zvyšku „jaderníkového jadra“ som „buchol“ ešte dve vajíčka, nastrúhal za hrsť oštiepku, dobre "oeMČeKoval", urobil praženicu a ...

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ... s „burkovčiakom“ domáceho chleba s pôžitkom zjedol, priamo z rajnice!!! Tak čo!? Skúsite aj Vy?

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    napriek tomu, že je už 18. október, rastú mi dve také veľké „hniezda“ šťaveľa; vyskúšam rcp od @izabella929 a zakonzervujem ich podľa nej!

    Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
parádne si sa vyhral a oplatilo sa.-)krásne a iste aj veľmi chutné dielo sa vydarilo na jednotku .-)pred prvými mrazmi som aj ja mala prekrásny šťavel na záhrade...
micanela
krasne si to napisal, aj ja by som niekedy chcela taketo ranajky ... ale manzel vie uvarit tak akurat caj a varene vajce
hannah22
božské, tiško závidím... ja to musím urobit sama, ale parádne si sa s tým pohral , kalap dolu... štavel je pekný svieži... 5*.... :))
eviana
No teeeeda drahý @sracz , nielen svoju polovičku si dostal, ale aj mňa... nádherné raňajky pre svoju milovanú si spravil, pestré, farebné, chutné, dokonalé, kreatívne a hravé :) Je vidno, že nielen jedlo, ale aj život si vychutnávaš plnými dúškami :)
Môj chlap vie síce dokonalo nakrájať cibuľu, keď potrebujem pomôže, poasistuje, varí najlepšiu kávu na svete, ale inak kuchyňa nie je jeho doménou. Tiež robieva bundás kenyer - veľmi chutný, ale len taký klasický. Musím mu niekedy akože náhodou nechať otvorený tento Tvoj recept, možno sa chytí :)
Ďakujem za skvelú inšpiráciu... máš to dnes u mňa opäť za 5, ale ***** :)
sracz
Veľmi pekne Vám dievčence ďakujem za teakcie na tento môj rcp!

Naozaj chutilo @izabella929 milá a prekvapenie bolo "to pravé"!!! U nás našťastie, aj keď je chladno, ešte nemrzne!
sracz
Milá @micanela nezahadzuj "flintu do žita" a radšej zober rozum do "hrsti" veď aj ten Tvoj príde na to, ako na to!!! -:)))
sracz
Skús to s poprosením o spoluprácu, milá @hannah22 možno aj tomu Tvojmu chýba viac odvahy v kuchyni!
sracz
Od A÷Ž (teda do bodky) pravda, @eviana priateľka milá! Aj ja som potreboval čas, a hlavne niekoho, aby si sa "vyšľachtil", napriek tomu, že varím od detských rokov. Je mi fajn, mám pre koho žiť a tvoriť! To isté zo srdca želám Tebe aj všetkým čučoriedkam, žubrienkam, sýkorkám a aj ostatným "..._orkám od 1 ž do 111 a vyššie! No vidíš, ten Tvoj už má "detské krôčky" za sebou, stačí už len "doladiť"! -:)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia