Foto: eviana
Moja ďalšia improvizácia - s použitím špaldovej múky
príprava
na 180 °C
Suroviny
Spodné cesto: | |
300 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1/2 citróna |
|
Tekuté cesto (horné): | |
3 ks |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1/2 citróna |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
200 ml |
|
dľa chuti resp. sezóny |
|
|
|
3 hrste |
|
50 ml (kompótová) |
|
Postup
-
1
Do väčšej misy si dáme hladkú špaldovú múku (kto nemá, pokojne môže použiť klasickú hladkú pšeničnú), pridáme štipku soli, práškový cukor a zmäknuté maslo. Pre tých ako ja - čo idú piecť len tak bezhlavo a bez prípravy a maslo majú stuhnuté - doporučujem nastrúhať ho na hrubom strúhadle.
-
2
Medzi dvomi rukami vmiešame do zmesi múky a cukru maslo, potom pridáme kyslú smotanu a žĺtko. Vymiešame do kompaktnej masy.
-
3
Cesto na čas, kým si pripravíme druhé cesto a ovocie, vložíme do chladu - zabalené v potravinárskej fólii.
-
4
Do misy si dáme bielky, kryštálovy cukor a vanilkový cukor.
-
5
Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhého snehu - tu som akosi vypadla z dokumentovania pracovného postupu. Do tuhého snehu vmiešame žĺtky. V mise si pripravíme múky a prášok do pečiva. Vpravo klasická polohrubá pšeničná, vľavo špaldová polohrubá múka.
-
6
...múky s práškom a nastrúhanou citrónovou kôrou zmiešame
-
7
...a postupne vmiešame do snehovo-žĺtkovo-cukrovej hmoty
-
8
...pridáme kyslú smotanu, zmiešame
-
9
...prilejeme 1/2 dl šťavy z broskýň (ak máme čerstvé ovocie, tak prilejeme vodu) a zmiešame
-
10
...vyberieme z chladničky maslové cesto - tie šikovnejšie by ho rozvaľkali - ale ja na to nemám nervy a neviem to, tak som ho rozcapkala na plech rukami. Veľkosť plechu je klasických 38x28 cm (vnútorný rozmer).
-
11
...poriadne potrieme marhuľovým džemom
-
12
...posypeme polovicou sekaných orechov (orechy "sekám" tak, že ich dám do sáčka a poriadne po nich pobúcham valčekom na cesto, alebo tĺčikom na mäso)
-
13
...na orechy naukladáme ovocie - u mňa marhuľový a broskyňový kompót
-
14
...zalejeme tekutým cestom
-
15
...poriadne ho rozotrieme a posypeme druhou polovicou sekaných orechov. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 180°C.
-
16
Pečieme cca 30 min - podľa typu rúru. Vyberieme, necháme vychladiť a môžeme maškrtiť :)
No pozerám, že si sa zase riadne vybláznila. Zase si nemala chlapa večer doma, čo? Vyzerá to veľmi fajnovo. Smotana, ovocie to môžem. Toto si určite spravím, to zvládnem aj ja. Už je v šuplíčku. Pekný deň Ti prajem.
@cesminkaz srdiečko, odkedy som sa zoznámila so špaldovou múkou, tak s ňou veľmi rada pečiem, je skvelá na všetky druhy zákuskov, sama sa stále niečo nové učím a objavujem. Dá sa aj z obyčajnej múky ak nemáš špaldovú. Ďakujem Ti za usmievavý milý komentár a budem rada ak niekedy vyskúšaš a dáš mi vedieť ako Vám chutil :)
@denyany , som rada, že koláč zaujal a ver, že rozdiel oproti klasickej múke v tomto koláči necítiť, brala som aj kolegom do práce a chutil im veľmi, nepostrehli inú chuť... ďakujem Ti :)
@alex37 , som presvedčená drahá, že Tebe sa podarí ešte lepšie ako mne... a pokojne skús aj s jahodami, keď už ich máte zrelé... keby som mala jahody, idem do jahôd, milujem ich :)
@babkamt , ďakujem :)
@marianne , výborný nápad s medom ho spraviť... a veru ide leto, plné ovocia, variácií na koláč milión, vďaka za milé slová :)
@luss44 , joooj, keby si skôr povedala, odložím Ti... neviem čím to bude, ale zmizol ako prvý sneh :) Poteší ma ak vyskúšaš a verím tomu, že Ťa nesklame, budem v očakávaní Tvojich dojmov, bo viem, že Ty si žena činu :) Ďakujem :)
@coldbery , ďakujem za slová uznania ♥
@afataga , aké fúúúha? aké tri hodiny? Ved aj techniku som zapojila, to bola hotová manufaktúra... šup šup, patlama patlama... 20 min práce aj s umytím riadu :) Raz darmo, aj na orechoch vidno aké sme praktické :) Nič posielať nebudem, dobehni, zrobím ku káve ďalší :)
@frezia68 , ďakujem za milé slová, viem a veľmi si ich od Teba považujem♥
@mesiar50 , ďakujem Lacko, potešil si ma veľmi :)
@paploska , na prvý pohľad sa možno zdá časovo náročný, ale s pomocou techniky bol hotovy za cca 15 min. Som rada, že sa Ti koláčik páči :)
@safran , nezvyknem, už ma to prestalo baviť starať sa, ale teraz musím, vážim si a cením od Teba, ako si sa postavila k receptu
Inak, tento tvoj koláčik je niečo, na čo by som si už netrúfla, ak keď nie je moc zložitý, ale trúfla by som si do neho zahryznúť :-))))
ďakujem za skvelý rcpt :-) /najbližšie bude aj foto hotového/