Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi
Autor receptu: eviana
Moja ďalšia improvizácia - s použitím špaldovej múky
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do väčšej misy si dáme hladkú špaldovú múku (kto nemá, pokojne môže použiť klasickú hladkú pšeničnú), pridáme štipku soli, práškový cukor a zmäknuté maslo. Pre tých ako ja - čo idú piecť len tak bezhlavo a bez prípravy a maslo majú stuhnuté - doporučujem nastrúhať ho na hrubom strúhadle.
- Medzi dvomi rukami vmiešame do zmesi múky a cukru maslo, potom pridáme kyslú smotanu a žĺtko. Vymiešame do kompaktnej masy.
- Cesto na čas, kým si pripravíme druhé cesto a ovocie, vložíme do chladu - zabalené v potravinárskej fólii.
- Do misy si dáme bielky, kryštálovy cukor a vanilkový cukor.
- Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhého snehu - tu som akosi vypadla z dokumentovania pracovného postupu. Do tuhého snehu vmiešame žĺtky.
V mise si pripravíme múky a prášok do pečiva. Vpravo klasická polohrubá pšeničná, vľavo špaldová polohrubá múka.
- ...múky s práškom a nastrúhanou citrónovou kôrou zmiešame
- ...a postupne vmiešame do snehovo-žĺtkovo-cukrovej hmoty
- ...pridáme kyslú smotanu, zmiešame
- ...prilejeme 1/2 dl šťavy z broskýň (ak máme čerstvé ovocie, tak prilejeme vodu) a zmiešame
- ...vyberieme z chladničky maslové cesto - tie šikovnejšie by ho rozvaľkali - ale ja na to nemám nervy a neviem to, tak som ho rozcapkala na plech rukami. Veľkosť plechu je klasických 38x28 cm (vnútorný rozmer).
- ...poriadne potrieme marhuľovým džemom
- ...posypeme polovicou sekaných orechov (orechy "sekám" tak, že ich dám do sáčka a poriadne po nich pobúcham valčekom na cesto, alebo tĺčikom na mäso)
- ...na orechy naukladáme ovocie - u mňa marhuľový a broskyňový kompót
- ...zalejeme tekutým cestom
- ...poriadne ho rozotrieme a posypeme druhou polovicou sekaných orechov.
Dáme piecť do rúry rozohriatej na 180°C.
- Pečieme cca 30 min - podľa typu rúru. Vyberieme, necháme vychladiť a môžeme maškrtiť :)