Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. júla 2013
Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept)
Foto: sracz

Iowa a farmári, patria nerozlučne k sebe! Ich „country style“ kuchyňa má dobré meno. Farmár_Redneck, to preto, lebo z celého tela má najviac Slnkom Zobraziť celý popisIowa a farmári, patria nerozlučne k sebe! Ich „country style“ kuchyňa má dobré meno. Farmár_Redneck, to preto, lebo z celého tela má najviac Slnkom do červena spálený krk. Pár dní pozadu sme s mojim „sladším“ ja videli reláciu, kde „rúča“ gazdiná z kukuričnej farmy pripravila časť slabiny „Tri Tip“ veľmi jednoducho. Neodolal som, zmajstroval! Vynikajúca chuť s úžasnou vôňou. Dnes som tento rcp sľúbil bratrancovi Slávkovi a jeho „Flérce“ Naděnce! Ani Vy na Vareche nie ste od macochy-nech sa páči

4-6
porcie
5-7 minút
príprava
240 minút
na 135 °C

Suroviny

725 g špička
500 ml
250 ml
28,35 g alebo Maggi, Knorr, …, Mrs. Grass




Postup

  1. 1

    Miesto úvodu: mladým manželom, na Záhorí, sa narodil utešený synček. Rástol ako „z vody“, ale nerozprával. Rodičia to prijali ako skutočnosť a synka starostlivo vychovávali. V deň osláv jeho 18. narodenín otec, po prvý raz, nalial svojemu „korunnému princovi“ pohárik domáceho vínka. „Synátor“ prijal vinš, vino do dna vypil, striasol sa a „vetil“: kyseué!!! Mamka, skoro z nôh spadla, ale natešená zvolala: „Ná synečku múj lubený a proč si ty bol tolké roky tak cicho! Proč si nevyprávjál?!“ Mamkine „zlato“ na to: „Nebyvuo vuo čem“! Dnes musím tak zo široka, lebo tento rcp je naozaj jednoduchý a krátky. Úplne mimo mojich zvykov a ja sa rád „rozpisujem“! Už podľa ∑ ingrediencií pod úvodom i na obrázku vidíte, že mám pravdu! Aby bol „záber“ o niečo väčší, tak som na ňom nechal aj odmierku „hrnček“ (tunajší US „cup“ = 236, 588 ml), pracovnú misu na zálievku „emulziu“, pekáč a v pozadí je vidieť aj súpravu mojich nožov

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z dvoch „hrnčekov“ vlažnej vody, z jedného „hrnčeka“ kečupu a z jedného vrecúška sušenej cibuľovej polievky som zmiešal zálievku; kto nemá rád vrecúškovú „optimalizáciu“, uvarí si cibuľovú polievku podľa svojeho obľúbeného rcp, alebo z 1÷2 ks jemne pokrájanej cibule, udusenej na troške oleja, zaliatej 1 000 ml slanej vody, 1÷2 PL kukuričného škrobu, skaramelizovaného cukru (množstvo podľa chuti), 1÷2 PL kukuričného sirupu, ½ deci pivných kvasníc a 1÷2 PL hladkej múky. Takto pripravenú „cibuľačku“ možno použiť do zálievky, ale v tomto prípade vynechajte vodu!

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    umytú a osušenú „slabinku“ (špičku, Tri Tip, trojrohý hrot hovädzej slabiny) alebo brisket (časť nad prednou „glejovkou“), veď @mesiar50 Vám rád poradí a pomôže s výberom; som položil do pekáča,

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zalial zmiešanou zálievkou,

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    než som skončil prípravu, rúra sa mi vyhriala na 135 °C/275 °F

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do vyhriatej rúry som vložil pekáč so zaliatou „slabinkou“, pozorne prikrytý pozahýbanou alumíniovou fóliou a bez kontroly nechal 240´dusiť (čas si zvoľte ± podľa hmotnosti mäsa)

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po 4 hodinách „slabinka“ vyzerala takto, krásne voňala; pomocou dvoch vidličiek som ju rozobral na pásiky

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    uložil a zalial do servírovacej misky

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a rozložil na prvý „pilotný_koštovný“ krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka; postup je nafotený, rcp mám pripravený a určite ho čoskoro uverejním na našej obľúbenej stránke

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takto udusenú „slabinku_špičku“ je možné podávať aj so slovenskou ryžu, orzom, tarhoňou, zemiakovou kašou; zvyšok budem dnes obedovať s pečenými zemiakami (foto doložím pri rcp na domáci chlieb podľa mňa)!

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    … a ešte trošku „detail_nejšie“, pre potešenie očí a hlavne, aby som aspoň trošku „natiahol“ tento rcp! -:))) … pridávam Vám dva linky s „Redneck“ pesničkami; prvý pre stredný „môj aktívny“ vek a druhý pre „nastupujúcu“ generáciu! Ráčte si vybrať! Príjemné počúvanie! http://www.youtube.com/watch?v=o-fnqQDR7Aw http://www.youtube.com/watch?v=H6wpfdzkCsI

    Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tinkad
Nadherny recept a super citanicko ako stale ;)
tinkad
zabudla som dodat, ze uz teraz sa tesim na recept toho chlebika, tiez tu casto pekavam doma vlastny, ked uz poriadny chlieb je tu problem dostat
izabella929
@ jejdanenky...to je ale párádna papkanička.-)) vyzerá úplne super.-)také poriadne prepečené mäsko veru nemá chybu a ešte s domácim chlebíkom,,,mi slinky tečú..no...)hneď by som sa k tebe prikmotrila na malý kúsok falatku......
irenaw
moje nervy, to je fotka! musím to vypnúť a ísť spať, lebo sa zahryznem do monitora :-)
sracz
Ďakujem Ti, dvojnásobne, milá @tinkad za priazeň! Recept je na ceste, len nech Ti poslúžia aj poveternostné podmienky (teplota a relatívna vlhkosť), ale hlavne nech sa Ti podarí zohnať chlebovú múku potrebnej kvality!
sracz
„Kdo umí, ten umí a kdo neumí, tlačí kočárek“ = a ki mi tud, milá @izabella929 – príď a naložím Ti poriadny „burkovčiak“ domáceho voňavého chlebíka! A rád, zo srdca rád!
sracz
To preto, milá @irebaw lebo mám fotoaparát so samozaostrovacou šošovkou!!! -:))) Dobrú noc, má milá, dobrú noc! …. To Tvojim utrápeným nervom určite pomôže!
sracz
Tak takto reagujem aj aj ja, milá @katkat keď po celodennom kosení a údržbe záhrady, sa okolo mňa „producíruje“, otvorene iba v ľahúčkom priesvitnom „negližé“, moja najsamkrajšejšia ½ !!! -:)))
frezia68
V túto rannú hodinu dostávam hlad o chúťky.Prevetrávam byt,lebo nám sľubujú teploty,ale asi pôjdem na mäso,lebo takú hovädzinku môžem kedykoľvek a aj 3 dni :-) pekné čítanie hneď zrána :-)
pusta
jéééééjha, milý@sracz - ferikém drágáám, to parádne vyzerá, láká, kričí ...aj pre mňa prosím kúsoček a na tom úžasnom chlebíku, ktorý som si všimla ihned. dobručký pod šťavnaté mäsíčko, aj na vytieranie šťavičky. mne si mohol trošku na štipľavo spraviť, ale aj toto je vynikajúce.
kimlo
Vyzerá to úžasne na tom chlebe, taká dobrá chuťovka k pivu... :-)
mariamka
frontálny útok na prvú signálnu :) malo by tam byť upozornenie "otvárať najedený" :))
irenaw
milý @sracz vyspala som sa, najedla som sa a stále by som ten chlieb najradšej vytiahla z monitora, aj keby som si mala zlomiť necht. tvoj foťák robí divy... iba že by to nebol foťák, ale kuchár ;-)))
medovnicek
recept sa mi páči, ukladám si ho
a máš chybu v tej našej záhoráckej reči, ktorá sa ti ako nezáhorákovi odpúšťa:) - nebyo o čem :):):)
tinca
@sracz Feríček dnes som mala diétnu večeru, zeleninový šalát,keď vidím tú slabinku na chlebe, tak by som ju vycucla z PC.Ja teda bez prílohy rsp.príloha ten krásny chlebík.Skús Ferko upiecť bravčovú slabinku, prešpikovanú cesnakom,k tomu dusená sudová kapusta a pečený cesnak:)
jerica
nuž , len palec hore a pridať do kk a ohviezdičkovať :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia