Spiderman torta

pupava - fotkapupava, 2. februára 2014
Spiderman torta
Foto: pupava

Piekla som pre brata. Neskôr boli do torty pridané ešte sviečky, no toto je jej pravý spidermanovský základ.

Suroviny

KORPUS:
5 ks
1 hrnček (2,5 dcl)
1 hrnček
1 ks
1/2 hrnčeka
1/4 hrnčeka
ŽELATÍNA:
4 dcl
1 ks
6 PL
 podľa potreby
NÁPLŇ:
POVRCH:
 a veľa nervov




Postup

  1. 1

    Zmiešame ingrediencie na korpus. Uvedené množstvo vystačí na jeden korpus - záleží od vás, akú vysokú tortu chcete, ja som robila korpusy dva. Zmiešané ingrediencie dáme do tortovej formy (robila som s priemerom 26 cm) a necháme piecť na 200 °C cca 15 - 20 minút.

  2. 2

    Vyrobíme si želatínu. U nás nie sú ktovieako v obľube maslové plnky, takže som urobila tortu čisto čokoládovo - ovocnú. Dáme si variť vodu z černíc a v troche vody vymiešame zlatý klas. Ten potom vlejeme do vody z černíc a varíme do zhustnutia (stále miešame).

  3. 3

    Upečené korpusy si necháme vychladnúť a potom ich prerežeme na polovicu (horizontálne). Každú jednu časť som ešte zalievala bezkofeínovou kávou - tzn. máme 4 časti. Položíme si spodnú - polejeme ju trochou kávy. Potrieme džemom a naukladáme na polovice nakrájané černice. Prikryjeme ďalším kusom korpusu. Polejeme kávou. Potrieme želatínou. Položíme ďalší kus korpusu. Potrieme džemom a naukladáme na polovice nakrájané černice. Položíme posledný kus korpusu. Dbáme na to, aby tento korpus bol na vrchu rovný (ak teda treba - orežeme ho). Polejeme kávou a potrieme želatínou - celú tortu (aj na bokoch).

  4. 4

    Pripravíme si fondán (cca 250 g). Potravinárske farbivo nakvapkáme do fondánu a miesime, až kým nie je celé modré. Vyvaľkáme si fondán na troche práškového cukru, vezmeme a preložíme na tortu. Popritláčame na bokoch a prebytočné kraje orežeme. Vďaka želatíne fondán pekne priľne.

  5. 5

    Spidermana si najskôr nakreslíme na papier. Potom si túto maketu položíme na marcipán (ten si predtým nezabudneme zafarbiť načerveno). Podľa makety orežeme Spidermanovu tvár, zospodu trochu navlhčíme a položíme na tortu. Z bieleho marcipánu vykrojíme oči - tiež zospodu trochu navlhčíme a položíme.

  6. 6

    V poslednej fáze si zafarbíme marcipán načierno a do zbláznenia vaľkáme malé tenké pásiky, ktoré potom prikladáme tam, kde by mala byť pavúčia sieť (robila som podľa obrázku Spidermana, je to len orientačná sieť, keby som robila dokonalú, dosť možno ma i trafí šľak). Z čierneho marcipánu som urobila aj kontúry a tiež som urobila jeden dlhý čierny pás, ktorým som olemovala celý spodok torty, aby som tak zakryla nedostatky modrého fondánu. Ak som na čokoľvek zabudla, milerada dopoviem v komentároch.

Diskusia k receptu

megdesign
Na 19 r babu celkom fayn...
Jedna rada: Nabuduce skus rozmiesat farbu v alkohole /vodka/ a az potom vmiesat do potahovky. Nebudes tam mat take mapy.... :)
pupava
Viem o tom, ale nechcela som to miešať v alkohole, nakoľko to bola torta pre deti. A "mapy" boli pre brata asi najväčším vizuálnym zážitkom (okrem spidermana), nevedel pochopiť, ako sa mi "tie čiarky tak pekne podarili." :)
pupava
Každopádne ale ďakujem za radu i tak, vykonám pri najbližšej pre niekoho dospelejšieho a namiesto bezkofeínovej kávy polejem rumom. :)
sisulik19
a tu vodku je dobre si dat do rozprasovaca a potom hotovu tortu postriekat, bude sa krasne lesknut... a nevlhci vodou pretoze marcipan ma potom tendenciu topit sa.... :) na prvu krasna...
pupava
Vravím - ten vrch sa účastníkom oslavy dosť páčil. A neviem teda, ale dávala som vodu a ani jedna časť sa mi nepotrhala, netopila... zas nedávala som jej na litre, samozrejme, ozaj len navlhčeným prstom a bola v pohode :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia