Spiderman torta

Autor receptu: pupava

Piekla som pre brata. Neskôr boli do torty pridané ešte sviečky, no toto je jej pravý spidermanovský základ.

Postup

  1. Zmiešame ingrediencie na korpus. Uvedené množstvo vystačí na jeden korpus - záleží od vás, akú vysokú tortu chcete, ja som robila korpusy dva. Zmiešané ingrediencie dáme do tortovej formy (robila som s priemerom 26 cm) a necháme piecť na 200 °C cca 15 - 20 minút.
  2. Vyrobíme si želatínu. U nás nie sú ktovieako v obľube maslové plnky, takže som urobila tortu čisto čokoládovo - ovocnú. Dáme si variť vodu z černíc a v troche vody vymiešame zlatý klas. Ten potom vlejeme do vody z černíc a varíme do zhustnutia (stále miešame).
  3. Upečené korpusy si necháme vychladnúť a potom ich prerežeme na polovicu (horizontálne). Každú jednu časť som ešte zalievala bezkofeínovou kávou - tzn. máme 4 časti. Položíme si spodnú - polejeme ju trochou kávy. Potrieme džemom a naukladáme na polovice nakrájané černice. Prikryjeme ďalším kusom korpusu. Polejeme kávou. Potrieme želatínou. Položíme ďalší kus korpusu. Potrieme džemom a naukladáme na polovice nakrájané černice. Položíme posledný kus korpusu. Dbáme na to, aby tento korpus bol na vrchu rovný (ak teda treba - orežeme ho). Polejeme kávou a potrieme želatínou - celú tortu (aj na bokoch).
  4. Pripravíme si fondán (cca 250 g). Potravinárske farbivo nakvapkáme do fondánu a miesime, až kým nie je celé modré. Vyvaľkáme si fondán na troche práškového cukru, vezmeme a preložíme na tortu. Popritláčame na bokoch a prebytočné kraje orežeme. Vďaka želatíne fondán pekne priľne.
  5. Spidermana si najskôr nakreslíme na papier. Potom si túto maketu položíme na marcipán (ten si predtým nezabudneme zafarbiť načerveno). Podľa makety orežeme Spidermanovu tvár, zospodu trochu navlhčíme a položíme na tortu. Z bieleho marcipánu vykrojíme oči - tiež zospodu trochu navlhčíme a položíme.
  6. V poslednej fáze si zafarbíme marcipán načierno a do zbláznenia vaľkáme malé tenké pásiky, ktoré potom prikladáme tam, kde by mala byť pavúčia sieť (robila som podľa obrázku Spidermana, je to len orientačná sieť, keby som robila dokonalú, dosť možno ma i trafí šľak). Z čierneho marcipánu som urobila aj kontúry a tiež som urobila jeden dlhý čierny pás, ktorým som olemovala celý spodok torty, aby som tak zakryla nedostatky modrého fondánu. Ak som na čokoľvek zabudla, milerada dopoviem v komentároch.