Foto: mariaklara
Tento recept som našla na Vareche, je od pani Gabiky Žlebekovej, ktorá vlastní jedáleň v BA, kde robia takéto chutné koláčiky. Som presvedčená, že Zobraziť celý popisTento recept som našla na Vareche, je od pani Gabiky Žlebekovej, ktorá vlastní jedáleň v BA, kde robia takéto chutné koláčiky. Som presvedčená, že viacerým z vás sa zapáčia. Od teraz ho budem robiť, keď mi prídu na návštevu vnúčatá alebo keď mi príde na chuť niečo z kysnutého cesta. A čo je hlavné ? Chutil môjmu manželovi. V zátvorke je uvedená 1/2 dávka.
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
300 ( 150 ) g |
|
300 ( 150 ) g |
|
50 ( 25 ) g |
|
štipka |
|
1 ( 1/2 ) PL |
|
450-460 ( 225-230 ) ml dľa potreby asi |
|
50 ( 20 ) ml |
|
|
|
( jablká ) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si tieto suroviny:
-
2
Preosejeme obidva druhy múky, do múky na jednu stranu misky pridáme štipku soli, na druhú cukor. Na cukor rozdrobíme droždie, na ktoré nalejeme trochu teplej vody, aby nám droždie podkyslo.
-
3
Potom pridám zvyšnú vodu a vypracujeme vláčne cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
4
Cesto preložíme na poolejovanú podložku, vyvaľkáme na 1,5 cm hrúbku. Vykrajujeme okrúhle koláče. ( môžeme urobiť aj štvorce )
-
5
Koláče poprekladáme na pomastený plech.
-
6
Pripravíme si jablká a hokkaido. Hokkaido nemusíme ošúpať, stačí vybrať jadierka. Postrúhame ich na hrubšom strúhadle, každé zvlášť. Orechy posekáme.
-
7
Do stredu koláča položíme za lyžičku slivkového lekváru, na lekvár dáme postrúhané a trochu vyžmýkané jablká a tiež Hokkaido. Vrch posypeme orechami. Koláče dokola potrieme olejom a dáme piecť. ( Šesť koláčov som urobila jablkových, tri Hokkaido a dva Hokkaido - jablkové. To preto, aby som vedela ako budú chutiť, všetky boli výborné. )
-
8
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 - 20 min. pri 150 ° C teplote. Po upečení koláče posypeme škoricou a pofŕkame vodou, aby zmäkli a prikryjeme ich papierom a utierkou.
-
9
No a čo dodať, už len " Dobrú chuť !"
Diskusia k receptu