Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept )

mariaklara - fotkamariaklara, 28. januára 2012

Tento recept som našla na Vareche, je od pani Gabiky Žlebekovej, ktorá vlastní jedáleň v BA, kde robia takéto chutné koláčiky. Som presvedčená, že Zobraziť celý popisTento recept som našla na Vareche, je od pani Gabiky Žlebekovej, ktorá vlastní jedáleň v BA, kde robia takéto chutné koláčiky. Som presvedčená, že viacerým z vás sa zapáčia. Od teraz ho budem robiť, keď mi prídu na návštevu vnúčatá alebo keď mi príde na chuť niečo z kysnutého cesta. A čo je hlavné ? Chutil môjmu manželovi. V zátvorke je uvedená 1/2 dávka.

22 (11)ks
porcií
10 - 15 minút
príprava
15 - 20 minút
na 150 °C

Suroviny

300 ( 150 ) g
300 ( 150 ) g
50 ( 25 ) g
štipka
1 ( 1/2 ) PL
450-460 ( 225-230 ) ml dľa potreby asi
50 ( 20 ) ml
  ( jablká )




Postup

  1. 1

    Pripravíme si tieto suroviny:

    Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Preosejeme obidva druhy múky, do múky na jednu stranu misky pridáme štipku soli, na druhú cukor. Na cukor rozdrobíme droždie, na ktoré nalejeme trochu teplej vody, aby nám droždie podkyslo.

    Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridám zvyšnú vodu a vypracujeme vláčne cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na poolejovanú podložku, vyvaľkáme na 1,5 cm hrúbku. Vykrajujeme okrúhle koláče. ( môžeme urobiť aj štvorce )

    Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Koláče poprekladáme na pomastený plech.

    Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si jablká a hokkaido. Hokkaido nemusíme ošúpať, stačí vybrať jadierka. Postrúhame ich na hrubšom strúhadle, každé zvlášť. Orechy posekáme.

    Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Do stredu koláča položíme za lyžičku slivkového lekváru, na lekvár dáme postrúhané a trochu vyžmýkané jablká a tiež Hokkaido. Vrch posypeme orechami. Koláče dokola potrieme olejom a dáme piecť. ( Šesť koláčov som urobila jablkových, tri Hokkaido a dva Hokkaido - jablkové. To preto, aby som vedela ako budú chutiť, všetky boli výborné. )

    Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept ) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 - 20 min. pri 150 ° C teplote. Po upečení koláče posypeme škoricou a pofŕkame vodou, aby zmäkli a prikryjeme ich papierom a utierkou.

    Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept ) - obrázok 8
  9. 9

    No a čo dodať, už len " Dobrú chuť !"

Diskusia k receptu

ancicka
môže byť dobrý,ale ja by som urobila hustejšie cesto.kk
afataga
stoji za vyskusanie, len v rozpise si dopln jablka
evanaaa
@mariaklara , tie koláčiky sa mi páčia, hore, pred plnením vypadajú ako kvetinky, myslela som, že to je taká forma, mne sa zdá cesto akurát, ale nie som odborník. A hlavne sa mi páči tá špaldová múka, keby som mohla, dala by som len tú, ale asi by to nešlo, či ano?
mariaklara
@evanaaa , ja som to robila podľa receptu od pani Žlebekovej, jedine čo som zmenila, bolo to, že som hotové koláčiky posypala škoricou, totiž k jablkám sa mi vždy hodí. A to vykrajovátko je skutočne v tvare kvetinky, je to taká súprava z Tupperware. @ancicka , máš pravdu, keď som ich robila druhý krát, dala som o máličko vody menej. @afataga , ale tie jablká tam v rozpise mám.
gabikapb
@klara dakujem ti za odpoved, zaujimalo ma to preto, lebo tiez potrebujeme mensie mnozstva :-)

pacik
@mariaklara krásne koláčiky, škoda,že nemám Hokkaido, moja polovička si potrpí na celozrnné múky, ten bude z nich nadšený :-)
helca103
ďalšia zdravá pochúťka pre mňa, po novom roku mením stravovanie tak sa mi tento recept veru zíde.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia