Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept )
Autor receptu: mariaklara
Tento recept som našla na Vareche, je od pani Gabiky Žlebekovej, ktorá vlastní jedáleň v BA, kde robia takéto chutné koláčiky. Som presvedčená, že viacerým z vás sa zapáčia. Od teraz ho budem robiť, keď mi prídu na návštevu vnúčatá alebo keď mi príde na chuť niečo z kysnutého cesta. A čo je hlavné ? Chutil môjmu manželovi. V zátvorke je uvedená 1/2 dávka.
22 (11)ks porcií |
10 - 15 minút príprava |
15 - 20 minút na 150 °C |
Postup
- Pripravíme si tieto suroviny:
- Preosejeme obidva druhy múky, do múky na jednu stranu misky pridáme štipku soli, na druhú cukor. Na cukor rozdrobíme droždie, na ktoré nalejeme trochu teplej vody, aby nám droždie podkyslo.
- Potom pridám zvyšnú vodu a vypracujeme vláčne cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Cesto preložíme na poolejovanú podložku, vyvaľkáme na 1,5 cm hrúbku. Vykrajujeme okrúhle koláče. ( môžeme urobiť aj štvorce )
- Koláče poprekladáme na pomastený plech.
- Pripravíme si jablká a hokkaido. Hokkaido nemusíme ošúpať, stačí vybrať jadierka. Postrúhame ich na hrubšom strúhadle, každé zvlášť. Orechy posekáme.
- Do stredu koláča položíme za lyžičku slivkového lekváru, na lekvár dáme postrúhané a trochu vyžmýkané jablká a tiež Hokkaido. Vrch posypeme orechami. Koláče dokola potrieme olejom a dáme piecť. ( Šesť koláčov som urobila jablkových, tri Hokkaido a dva Hokkaido - jablkové. To preto, aby som vedela ako budú chutiť, všetky boli výborné. )
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 - 20 min. pri 150 ° C teplote. Po upečení koláče posypeme škoricou a pofŕkame vodou, aby zmäkli a prikryjeme ich papierom a utierkou.
- No a čo dodať, už len " Dobrú chuť !"