Špaldový kysnutý koláč ( fotorecept )

Autor receptu: mariaklara

Tento recept som našla na Vareche, je od pani Gabiky Žlebekovej, ktorá vlastní jedáleň v BA, kde robia takéto chutné koláčiky. Som presvedčená, že viacerým z vás sa zapáčia. Od teraz ho budem robiť, keď mi prídu na návštevu vnúčatá alebo keď mi príde na chuť niečo z kysnutého cesta. A čo je hlavné ? Chutil môjmu manželovi. V zátvorke je uvedená 1/2 dávka.

22 (11)ks
porcií
10 - 15 minút
príprava
15 - 20 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si tieto suroviny:
  2. Preosejeme obidva druhy múky, do múky na jednu stranu misky pridáme štipku soli, na druhú cukor. Na cukor rozdrobíme droždie, na ktoré nalejeme trochu teplej vody, aby nám droždie podkyslo.
  3. Potom pridám zvyšnú vodu a vypracujeme vláčne cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
  4. Cesto preložíme na poolejovanú podložku, vyvaľkáme na 1,5 cm hrúbku. Vykrajujeme okrúhle koláče. ( môžeme urobiť aj štvorce )
  5. Koláče poprekladáme na pomastený plech.
  6. Pripravíme si jablká a hokkaido. Hokkaido nemusíme ošúpať, stačí vybrať jadierka. Postrúhame ich na hrubšom strúhadle, každé zvlášť. Orechy posekáme.
  7. Do stredu koláča položíme za lyžičku slivkového lekváru, na lekvár dáme postrúhané a trochu vyžmýkané jablká a tiež Hokkaido. Vrch posypeme orechami. Koláče dokola potrieme olejom a dáme piecť. ( Šesť koláčov som urobila jablkových, tri Hokkaido a dva Hokkaido - jablkové. To preto, aby som vedela ako budú chutiť, všetky boli výborné. )
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 - 20 min. pri 150 ° C teplote. Po upečení koláče posypeme škoricou a pofŕkame vodou, aby zmäkli a prikryjeme ich papierom a utierkou.
  9. No a čo dodať, už len " Dobrú chuť !"