Špaldové lokše s makom

paploska - fotkapaploska, 9. októbra 2013
Špaldové lokše s makom
Foto: paploska

Jeden recept na lokše som už zverejnila, ale tento je jednoduchší a s cestom sa výborne pracuje. Manžel niečo podobné ochutnal na kačacích hodoch Zobraziť celý popisJeden recept na lokše som už zverejnila, ale tento je jednoduchší a s cestom sa výborne pracuje. Manžel niečo podobné ochutnal na kačacích hodoch a chcel opakovanie :-), tak som skúšala. Nakoniec vznikol chutný a v celku aj rýchly dezert alebo sladká večera.

3
porcie
30 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks
100 g
1 ČL
 (alebo roztopené maslo)




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky popučíme. Do misy pridáme zemiaky, soľ, vajce a múku. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť. Múku pridávam podľa potreby, okrem tých 100 g asi 5 g. Z cesta vypracujeme tenké lokše a opekáme na suchej panvici z oboch strán.

    Špaldové lokše s makom  - obrázok 1
  2. 2

    Lokše hneď po upečení potrieme ghee alebo roztopeným maslom a klasicky poskladáme.

    Špaldové lokše s makom  - obrázok 2
  3. 3

    Mak zmiešame s cukrom a posypeme ním hotové lokše. Na záver lokše výdatne polejeme horúcim roztopeným ghee alebo maslom. Určite si pochutnáte.

    Špaldové lokše s makom  - obrázok 3

Diskusia k receptu

afataga
jaj ake chute robis :-), jednu by som zbodla ku kave, ako vysvetlis tomu cestu, ze sa nema lepit?
jozka2
zemiakove lokse na 1ooo sposobov a stale su vynikajuce
paploska
@afataga daj vedieť kedy, zapnem kávovar, zohrejem šálku a opečiem jednu lokšu:-) @irenaw pokojne sa pridaj :-)) afataga a cestu sa prihováraj, nadávaj a ono prestane lepiť...alebo pomaly prisypávaj múku, pokiaľ nemá hladkú a nelepivú konzistenciu :-) @jozka2 úplne súhlasím, len na konci zimy ich mávam už plné zuby :-)
luss44
do lokší netreba vajíčko, ostanú dlhšie mäkké
irenaw
:-D mne keby niekto nadával, just budem lepiť, vždy som pri nesprávnom zaobchádzaní priečna ;-D
sracz
... lokše, v bársakej úprave a s bársčím, ja môžem vždy, furt a fšade, ale hlavne veľa!!! -:))) A tie Tvoje @paploska milá a šikovná priam vábia "Ferryčku, naličký, zjedz nás aspoň tucet" a ja im iba ťažko odolávam! Jedno čo rád robím už od detských topánok je, že rád sa miešam do dialógu, trialógu, ..., mnohológu dievčeniec_žubrienok, nevestičiek_čučoriedok, ale aj "zrelých" paničiek_sýkoriek; tentoraz ste mi "naservírovali na smeč"! Mňa totižto moje dve dobré víly boli až dávno pradávno naučili, že double_tajomstvo dobrých lokší spočíva v: ad a.) zemiaky uvariť večer a nechať cez noc hajať_búvať (zliate alebo v "predkožke") a ad b.) múky má byť v pomere s múkou < (menej) ako 1/3 => 1 000 g popučených (prelisovaných) zemiakov + 300 g múky = nelepivé cesto a fajné lokše! Tak sevaste a ciao_ko my typické ženy!!! Majte krásne slnečné usmievavé dni a sladké sníčky!!!
paploska
@sracz ďakujem za ranné prebudenie, keď čítam tvoje riadky hneď ma prechádza ospalosť :-) lokše sa u nás nerobievali, začala som nimi ja. teda možno babka, ale to si už fakt nepamätám. a nám veľmi zachutili :-)
sisok
no fakt by som si uz rada dala nase super lokse, ale bojim sa, ze francuzskemu partnerovi to bude moc mastne :( a pritom ich tam milujeeeem, tieto makove by som si dala hned!
elixir
Tento recept som prehliadla, krásne sú lokše... :)
havino
aj ja som ho prehliadla, parádne lokše a mak, och




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia