Špagety Carbonara fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 24. januára 2011
Špagety Carbonara (fotorecept)
Foto: dorisa

Dnes na obed robím takéto špagety, my ich máme radi len s vajcom a slaninkou a struhaným syrom. Študovala som viacej receptov na nete, Zobraziť celý popisDnes na obed robím takéto špagety, my ich máme radi len s vajcom a slaninkou a struhaným syrom. Študovala som viacej receptov na nete, ale niekde pridávaju aj smotanu, inde nie. Tak, neviem, či je tento recept pravý, ale nám chutia špagety takto pripravené.

3-4
porcie
10 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 bal, celozrnné
50-100 g, prerastená
3-4 ks, celé
50 g strúhaný




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Na jedného človeka sa ráta jedno vajíčko.

    Špagety Carbonara (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninku nadrobno nakrájame a na olivovom oleji opražíme.

    Špagety Carbonara (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske, v ktorej budeme cestoviny pripravovať riadne rozmiešame vajíčka.

    Špagety Carbonara (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V osolenej vode uvaríme cestoviny.

    Špagety Carbonara (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hneď po scedení ich hodíme do misky s vajcami (treba, aby boli horúce) a pomiešame. Vznikne omáčka. Potom pridáme upraženú slaninku, tiež horúcu a pomiešame.

    Špagety Carbonara (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tanieri pri podávaní na špagety dáme postrúhaný syr.

  7. 7

    Takto pripravené špagety treba zjesť čerstvé, nedajú sa klasicky prihrievať. Jedlo sa znehodnotí.

Diskusia k receptu

ailuj82
Už som skúšala, ale vajcia sa mi zdali surové, tak som to potom hodila na panvicu presmažiť :) To už je ale asi iná chuť.
lair
V originálnom talianskom recepte sa skutočne nepoužíva smotana, ale v iných štátoch áno ( USA, VB, Rusko, Francúzsko,). Niekedy sa používajú celé vajíčka, niekde iba žĺtka. Ale syr by mal byť parmezán, prípadne pecorino.
1x trogar
alexdidi
Ja robím tak, že vyšľahám vajíčka a ešte ich prešľahám s parmezánom....určite by tam nemal byť syr ako eidam, ale robila som aj s grana padano a boli fajn...
sovka62
Ja do výpeku zo slaniny nalejem biele víno, nechám chvíľu odpariť a v ňom rozmiešam vajcia, Zostanú vláčne, ale nie surové, také akurát. A potom vrátim opečenú slaninu a zmiešam s horúcimi špagetami a parmezánom.
dorisa
@lair , @alexididi , samozrejme, syr by mal byt buď parmezán,alebo grana. @ailuj , cestoviny musia byť horúce, neoplachuješ, a hneď šup na vajíčka.Ďakujem za komentáre,nemala som doma foták, tak sa nefotilo,ale keď ich nabudúce budem variť, tak bude aj fotodokumentácia.
honestka
robim ako TY dokonca nas syn si rozkaze aj nase zemiakove halusky len na tento sposob. tie samozrejme musia byt dostatocne posypane chrumkavou slaninou. jednoduche ale zato Fajnove jedlo Dorisa.
danculka
Som prekvapená,že bez foto,ale to nevadí dobrému raceptu....
dorisa
@danculka , pridám fotky, len som zabudla, že aj mobilom sa dá fotiť :))))))))))))))) Ďakujem za komentáre, vážim si to.
slavicek
slaninka by mala byt na cesnaku a cibuli a ku tomu sa prida 1 cilli papricka a podlieva sa vinom,najlepsi je syr pecorino
babkakatka
Moja variacia : Prerastenú slaninku alebo prosciuto nakrájame na nadrobno a osmažíme. Zlejeme z masti. 1 žĺtok rozmiešame s 1 dl šľahačkovej smotany a nalejeme nana slaninu a trocha povaríme aby sa zahustilo. Pomiešam s cestovinami fussily alebo makarónmi alebo s inými cestovinami podľa výberu, ale najchutnejšie sú fussily a posypeme so syrom.
jarunka
Toto vari casto moja dcera, pouziva syr parmezan a ked sa spagety dovaraju, prida k nim trochu cerstvehoho hrasku, aby sa uvaril. Odklada si aj na zimu do mrazaku cerstvo vylupany novy hrasok. Je to ako pise @sovka62 vajicka su vlacne nie surove.
ajrin
Recept je perfektny,presne tak sa robia v Taliansku len nakoniec sa este hojne posypu cersvo mletym korenim-pocula som ze pre to nahrubo zomlete korenie sa volaju Carbonara lebo vyzeraju ako posypane kustickami uhlia.
lenius
Moj niekdajsi francuzky priatel robieval Carbonaru trochu inak.: Slaninku orestovat (trocha poprasit cervenou paprikou) k tomu pridat kyslu smotanu a vyliat to na uvarene sestoviny. Az na tanieri si pridaval na vrch cerstve vajce a posypaval ich parmezanom. Chutilo mi to (ale bez toho suroveho vajca na konci:)
risirisi
Čo region to iný recept. Tyrolsko má taký: olej, šunka , cibulka, potom sladká smotana-prehriat až k varu -potm spaghetty-prehriat-pridat vajcia rozšlahane-nechat prituhnut-pažitka -petr.vnat. chutí perfektne. apropo- parmezan.
sanosano
@ajrin carbonara sa volaju sice po uhli ale preto lebo to jedli banici aby mali silu na cely den kedze je to vydatne jedlo...toto povedal v TV moj oblubeny taliansky kuchar z ciech




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia