Šmaľcové guličky fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 12. mája 2016
Šmaľcové guličky (fotorecept)
Foto: monty469

Mnohé to poznáte - členovia rodiny chodia po dome a keď sa ich spýtam čo chcú, tak odpoveď znie - dačo fajné :-) Prečo Zobraziť celý popisMnohé to poznáte - členovia rodiny chodia po dome a keď sa ich spýtam čo chcú, tak odpoveď znie - dačo fajné :-) Prečo kupovať sladkosti, keď si dačo fajné môžeme upiecť aj doma. A prečo šmaľcové? Bravčová masť sa u nás povie ŠMAĽEC :-) Hladkú múku v pôvodnom recepte som nahradila špaldovou hladkou, a sú výborné, ale to už posúďte vy :-)

55
porcií
20 minút
príprava
15 - 18 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g (T 630)
150 g
150 g
1 kopcovitá PL
2 ČL
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, masť, kakao, škoricu dáme do misy a zhnetieme cesto. Dáme ho na 1 hod. do chladničky.

    Šmaľcové guličky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta si urobíme šúľok a krájame menšie kúsky, formujeme guličky s priemerom cca 2,5-3 cm a ukladáme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Necháme medzi nimi miesto, lebo ešte narastú.

    Šmaľcové guličky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do každej guličky zatlačíme orech.

    Šmaľcové guličky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme pri 180 °C, cca 15 - 18 min. Po upečení necháme vychladnúť.

    Šmaľcové guličky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sú veľmi krehké, rozplývajú sa na jazyku :-) Bravčovú masť tam je trošku cítiť, tak pre tých, ktorí neobľubujú jej chuť, odporúčam nahradiť maslom :-)

    Šmaľcové guličky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Montíčku, to je moje nejoblíbenější cukrovíčko!! Oficielní název důlkové nebo sádlové koláčky. Děláme důlek a po upečení plníme kyselkavou marmeládou, nebo jako ty pečeme s půlkou ořechu. Pro nás je to tradiční Vánoční cukroví, miloval je můj otec. Jsou, potvorky, háklivé na připálení, díky množství kakaa. S máslem ano, jde to, ale není to ono. Hovorový název tohoto cukroví užívaný u nás doma snad ani nemohu napsat. Srdečně Tě zdravím!! a přeji krásný den!! Jsi šikulka, tvoje rodinka je hezky s láskou a vymazleně rozmlsávaná!!
monty469
@Haji (12.5.2016 08:36)
Moja milá Haji, ďakujem ti veľmi pekne. Ten recept mám z jedného českého časopisu "Pošli recept", autorka receptu tam uviedla, že je to ich tradičné cukroví, ktoré piekla ešte jej babička. Zaujal ma svojou jednoduchosťou a po upečení aj svojou chuťou. Sú skvelé, krehké. Máš pravdu rodinku"rozmlsávam", ale keď by nemali občas niečo sladké tak by s istotou siahli po nejakých kupovaných sladkostiach. Tak prečo im neupiecť? Nezaberie to veľa času a viem čo v tom je. Pravdaže všetko s mierou :-) Ešte raz pozdravujem a želám nádherný, slnečný deň
monty469
@Haji (12.5.2016 08:36)

A určite ich upečiem aj s tou marmeládou.Zaujímal by ma ten váš domáci názov pre tieto koláčiky :-)
haji
@Monty469 (12.5.2016 08:52)
Děkuji, Monty, pozor - s marmeládou se nepeče, bo by to bylo "gumídkové", udělá se důlek a plní se až po upečení. Haha, řekla sis o to, snad tu nenastane pohoršení. U nás doma to jsou : "kuřince".
1x ababa
ancicka
robievam ale bez kakaa,vyskúšam aj tvoje.Odporúčam ozaj sú dobré.
modrykamen
Fantázia!
Hlavne, že necítiť heru, palmaíin a pod. Je to koláč mojich predkov
modrykamen
Fantázia!
Hlavne, že necítiť heru, palmaíin a pod. Je to koláč mojich predkov
chica114
tak toto musí byť naozaj skveléé :) určite to raz vyskúšame. 5* a KK
1x jack
jack
Ďalší skvelý recept.No ja neviem,kedy čo vyskúšam,to snáď nie je ani pravda.!Nemám na to čas,neprídeš mi to urobiť?Chcela by som ťa mať doma.Čo ty na to?
sracz
Ta totich šmaľcovich bi som sebe dal aj za tepšu, ľem ňeznam, či bi še mi pri nich, kebi som ich kusal, ňeprašilo od piskoch!!! -:))) !!! Prudko jedlé, milá @monty469 a nákazlivo *****(***...***) "zachcivace"!
sracz
... aha hej a "kuřince, po zemplínsky kuriačky"!
izabella929
@monty469 , aj keď si šmaľec šajnujem na domáci chlebík s cibuľkou, rada vyskúšam aj tvoj recept...až sa žiada večer pri telke čosi pochrumkávať...) tá východniarčina je fascinujúca...prídem k tebe na preškolenie, kamarát zo špiša...še musím učic .-))super recept.-)
27janka
máš pravdu, načo kupovať niečo fajné, keď si vieme upiecť, vieme čo tam dáme a chutí to výborne, ukladám do KK ďalší tvoj výborný recept
monty469
@Ancicka ďakujem, skús aj s kakaom, určite ti budú chutiť:-)
@Modrykamen veru sú fantastické a šmalec je naozaj lepší ako tie margaríny. ďakujem :-)
@Chica114 to by si zvládla aj ty. Odporúčam a ďakujem
@Jack na to nepotrebuješ veľa času a s Chicou to máte raz dva hotové. Aj by som ti z nich poslala, no už niet. Ďakujem ti veľmi pekne.
Všetkým prajem pekný večer
monty469
@Haji (12.5.2016 09:07)

Jasné že marmeládu dám až potom :-) A ten váš domáci názov :-D
monty469
@Sracz (12.5.2016 18:28)

No a tebe odpisujem okremišne. Ta bars šumňe ci dzekujem milý Srazc, pri tebe sebe možem po vichodňarsky pisac, keľo scem. Ta tak jak hutoriš, tepšu kolačkoch bi ši bizovne žid a kebi še ci nahodou prašilo od piskoch, ta sebe nalej mliko do findži a možeš zapijac. A jak pisala @Haji , kuriačky po našim. Ale take su finomne, že až. Može ani tota tepša bi ci nestačila. Pozdravujem a prajem veľo zdravička a ostatne pridze :-)
monty469
@Izabella Moja milá Izka veľmi pekne ti ďakujem, odporúčam vyskúšať u nás sa po nich len tak zaprášilo :-) Ja sa tiež chystám cez víkend upiecť tvoj zákusok, tak som zvedavá. Viem , že bude skvelý. A tá východňarčina ti už celkom pekne ide :-) Ešte pár komentárov od Sracza a základ budeš mať podchytený. Ja som rada že to tak komentuje, aspoň mu v nárečí môžem aj odpísať :-) Prajem ti pekný večer
@27janka , veľmi pekne ti ďakujem. Ja som sa rozhodla riešiť to takto, ak mi to čas dovolí. Je to určite lepšie, len musím zvýšiť dávku, aby bolo na dlhšie :-) Prajem ti pekný večer
mika2
velmi zaujimave, musim take upiect 5*
denyany
Vyskúšam, manžel má často chuť na niečo dobré.;-) a o deťoch ani nehovorím....
jack
Vyskúšala som tvoj rp.Sú krehučké a chutnučké.Nabudúce budú z dvojitej dávky.


monty469
@Jack (2.9.2016 16:55)

Dakujem za vyskusanie receptu a hlavne som rada ze chutili. U nas sa po nich len zaprasilo:-)
jack
@Monty469 (2.9.2016 18:54)

Moja milá sestrička.Až tak nám chutili,že zajtra robím druhú dávku.Naťka sa ich nevedela.dojesť.Normálne som ju musela krotiť nech niečo nechá aj ocovi.Ostalo nám ešte v malej miske.Nedá sa ani vypovedať aké sú dobručké.Vrelo odporúčam každému.