Foto: rennatte
Bystričky (Slivka Bystrická) dozreli, svoje skúsenosti s varením lekváru mám doplnené odborným článkom http://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je- v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html a najvyšší čas ísť na vec. Najlepší lekvár aký som Zobraziť celý popisBystričky (Slivka Bystrická) dozreli, svoje skúsenosti s varením lekváru mám doplnené odborným článkom http://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je- v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html a najvyšší čas ísť na vec. Najlepší lekvár aký som kedy mala. Čistá slivková chuť, žiadne konzervanty, zahusťovadlá, len ovocie, cukor a pár hodín pri sporáku.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zrelé slivky, ešte sú na strome, ale po zatrasení popadajú samé a stačí pozbierať
-
2
Nazbierané slivky umyjeme a odkôstkujeme, na túto činnosť zapojíme čo najviac členov rodiny, samej by mi to trvalo dlhoooo
-
3
pomelieme, táto masa nevyzerá moc lákavo na pohľad a ani chuťovo. Pomleté slivky vložíme do hrnca a začíname variť, kým sa masa zohreje a začne chytať peknú farbu a konzistenciu ubehne 20 minút
-
4
teraz máme dosiahnutý bod varu, z hrnca sa parí, masa vrie a treba často miešať od spodu a po obvode, cez stred hrnca. Počas miešania si umyjeme poháre. Mňa najviac zabavili tie potvorky etikety, nemám rada na svojich zaváraninách pôvodné etikety
-
5
po dvoch hodinách sa nám odparí voda a zníži sa hladina o 5cm, masa hádže krásne bubliny, doslova buble a krásne vonia a hustne
-
6
skúška hustoty - odoberieme asi tri PL lekváru na malý plytký tanier, necháme vychladnúť a prstom spravíme čiaru, ak sa cestička nezaleje, môžeme pridať cukor
-
7
lekvár je dostatočne hustý, po nasypaní cukor ostával na hladine, až po zamiešaní sa ponoril, ešte pol hodinku povaríme
-
8
horúci lekvár pomocou širokého lievika nalejeme do čistých suchých pohárov,
-
9
zaviečkujeme a otočíme hore dnom, po hodine otočíme, necháme vychladnúť a odložíme
-
10
odložila som do misky na koštovku,,,no čo k tomu dodať,,,výborný, hustý, voňavý a hlavne môj domáci lekvár.
blahoželám k výsledku...
ked je sliviek menej-i ja varím takto...ked je viac-varíme s príbuznými v kotle na dvore-zážitok..!!najskôr spoločenský..potom gurmánsky...:-)
Slivkový je naj.
varecha.pravda.sk/recepty/moj-vianocny-slivkovy-lekvar/43...
varila som-veľmi dobrý,voňavý..
Aj keď som abstinent, proti tomu sa nedá nič namietať. Svatá pravda.