Slivkový lekvár fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 8. augusta 2013
Slivkový lekvár (fotorecept)
Foto: rennatte

Bystričky (Slivka Bystrická) dozreli, svoje skúsenosti s varením lekváru mám doplnené odborným článkom http://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je- v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html a najvyšší čas ísť na vec. Najlepší lekvár aký som Zobraziť celý popisBystričky (Slivka Bystrická) dozreli, svoje skúsenosti s varením lekváru mám doplnené odborným článkom http://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je- v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html a najvyšší čas ísť na vec. Najlepší lekvár aký som kedy mala. Čistá slivková chuť, žiadne konzervanty, zahusťovadlá, len ovocie, cukor a pár hodín pri sporáku.

20
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

9 kg
900 g

Postup

  1. 1

    Zrelé slivky, ešte sú na strome, ale po zatrasení popadajú samé a stačí pozbierať

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nazbierané slivky umyjeme a odkôstkujeme, na túto činnosť zapojíme čo najviac členov rodiny, samej by mi to trvalo dlhoooo

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomelieme, táto masa nevyzerá moc lákavo na pohľad a ani chuťovo. Pomleté slivky vložíme do hrnca a začíname variť, kým sa masa zohreje a začne chytať peknú farbu a konzistenciu ubehne 20 minút

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    teraz máme dosiahnutý bod varu, z hrnca sa parí, masa vrie a treba často miešať od spodu a po obvode, cez stred hrnca. Počas miešania si umyjeme poháre. Mňa najviac zabavili tie potvorky etikety, nemám rada na svojich zaváraninách pôvodné etikety

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po dvoch hodinách sa nám odparí voda a zníži sa hladina o 5cm, masa hádže krásne bubliny, doslova buble a krásne vonia a hustne

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    skúška hustoty - odoberieme asi tri PL lekváru na malý plytký tanier, necháme vychladnúť a prstom spravíme čiaru, ak sa cestička nezaleje, môžeme pridať cukor

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    lekvár je dostatočne hustý, po nasypaní cukor ostával na hladine, až po zamiešaní sa ponoril, ešte pol hodinku povaríme

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    horúci lekvár pomocou širokého lievika nalejeme do čistých suchých pohárov,

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zaviečkujeme a otočíme hore dnom, po hodine otočíme, necháme vychladnúť a odložíme

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    odložila som do misky na koštovku,,,no čo k tomu dodať,,,výborný, hustý, voňavý a hlavne môj domáci lekvár.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

izabella929
krásna práca.-)) pekný lekvár....z tohto druhu som ešte nerobila lekvár, lebo ich nepestujem...môže byť chutný...
radost
@rennatte
blahoželám k výsledku...
ked je sliviek menej-i ja varím takto...ked je viac-varíme s príbuznými v kotle na dvore-zážitok..!!najskôr spoločenský..potom gurmánsky...:-)
evkalibka
Milujem slivkový lekvár. U nás ešte slivky nie sú zrelé, my zvykneme variť zo sliviek, z ktorých sa neoddeľuje kôstka tzv. duranzie. Ale tie sú až v jeseň. Zatiaľ som varila z beličiek. Recept si uložím, lebo ja som pridávala viacej cukru.
gabriele
recept na vyborny lekvar...tie slivky nie su bystricke, ale čačanske...bystricke maju iny tvar...strom ma iny habitus...a dozrievaju podstatne neskor...nic to vsak nemeni na tom, ze lekvar je vyborny :)...aj ja z nich varievam lekvar...a naozaj ma velmi dobru vyvazenu sladkokyslu chut
joel
vyzera fajnovo, vlani som skušal nejaký pečený v rure ale v živote nikdy viac, to bol tak tvrdy ako guľa do kanona, vyhodil som ho aj zo sklom
cathyc
skvelý recept...iba 100 g cukru na kilo ovocia, to sa mi páči. Ja tie etikety na pohároch tiež neznášam a preto sa s nimi hrám vždy pri prvom umytí pohára, aby som pred zaváraním už nemala toľko práce. Chcem sa len spýtať či pri varení ten lekvár prská, lebo potom by som ho asi radšej robila v tej trúbe.
pupavciatko
ešte ani ja nemám zrelé slivky, asi tie moje budú bystrické, ktoré zrejú neskôr. tento rok sa s maminkou chystáme variť lekvár v kotlíku, lebo tak varený lekvár je ten pravý slivkový. ja dávam na slivky tiež minimálne množstvo cukru, dokonca si pamätám, že v mojom detstve sme varievali lekvár úplne bez cukru a veľmi na husto a pred použitím do koláčov, buchiet sme potrebné množstvo zamiešali s kryštálovým cukrom a trochou škorice...alebo sme si lekvár natreli na krajec chlebíka a vrch posypali kryštálovým cukrom... hmmmm..to sladké chrumkanie .. asi som už hladná, hneď ba som sa nechala ponúknuť..všetkým, kto tento rok varil alebo bude variť slivkový lekvár, prajem, nech sa vydarí veselé sladké zážitky
ampara
V tomto teple veriť lekvár, všetka česť!
nadasky
U našeho deda sa vždy varil v noci ve Špačincách
Slivkový je naj.
peta5
skúšali ste niektorá dať namiesto rafinovaneého cukru, hnedý?
peta5
ďakujem varecháčky, už to tu rozvoniava :)
kimlo
Lekvár je produkt šialenej myšlienky ako neurobiť zo všetkých sliviek slivovicu. :-)
yogicek
@kimlo
Aj keď som abstinent, proti tomu sa nedá nič namietať. Svatá pravda.
rennatte
chlapci, nemajte boja,,,nieco som nechala aj do suda a uz je ten "tekuty biely lekvarik" vo fľašiach a ten teda "pise" :-), to som tak pocula,,,lebo ja ostavam pri tom mojom hustom :-)
adriana111
Ešte som ho nerobila ,ale idem vyskúšať. Chcem sa opytať kolko z toho vyjde lekváru.
katka1992
Recept vyzera super :D s minimom cukru parada :D Nemam ale mlyncek myslite, ze by som to mohla aj rozmixovat? Samozrejme nie uplne na kasu :D
katka444
Prosím vás 9kg už očistených sliviek, alebo je to váha ešte neocistemych s kôstkami?

Zaujímavé video z archívu TV Varecha