Slivkový lekvár (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Bystričky (Slivka Bystrická) dozreli, svoje skúsenosti s varením lekváru mám doplnené odborným článkom http://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je- v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html a najvyšší čas ísť na vec. Najlepší lekvár aký som kedy mala. Čistá slivková chuť, žiadne konzervanty, zahusťovadlá, len ovocie, cukor a pár hodín pri sporáku.

20
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zrelé slivky, ešte sú na strome, ale po zatrasení popadajú samé a stačí pozbierať
  2. Nazbierané slivky umyjeme a odkôstkujeme, na túto činnosť zapojíme čo najviac členov rodiny, samej by mi to trvalo dlhoooo
  3. pomelieme, táto masa nevyzerá moc lákavo na pohľad a ani chuťovo. Pomleté slivky vložíme do hrnca a začíname variť, kým sa masa zohreje a začne chytať peknú farbu a konzistenciu ubehne 20 minút
  4. teraz máme dosiahnutý bod varu, z hrnca sa parí, masa vrie a treba často miešať od spodu a po obvode, cez stred hrnca. Počas miešania si umyjeme poháre. Mňa najviac zabavili tie potvorky etikety, nemám rada na svojich zaváraninách pôvodné etikety
  5. po dvoch hodinách sa nám odparí voda a zníži sa hladina o 5cm, masa hádže krásne bubliny, doslova buble a krásne vonia a hustne
  6. skúška hustoty - odoberieme asi tri PL lekváru na malý plytký tanier, necháme vychladnúť a prstom spravíme čiaru, ak sa cestička nezaleje, môžeme pridať cukor
  7. lekvár je dostatočne hustý, po nasypaní cukor ostával na hladine, až po zamiešaní sa ponoril, ešte pol hodinku povaríme
  8. horúci lekvár pomocou širokého lievika nalejeme do čistých suchých pohárov,
  9. zaviečkujeme a otočíme hore dnom, po hodine otočíme, necháme vychladnúť a odložíme
  10. odložila som do misky na koštovku,,,no čo k tomu dodať,,,výborný, hustý, voňavý a hlavne môj domáci lekvár.