Slivkový lekvár (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Bystričky (Slivka Bystrická) dozreli, svoje skúsenosti s varením lekváru mám doplnené
odborným článkom http://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je-
v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html a najvyšší čas ísť na vec. Najlepší lekvár aký som kedy
mala. Čistá slivková chuť, žiadne konzervanty, zahusťovadlá, len ovocie, cukor a pár
hodín pri sporáku.
20 porcií |
30 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Zrelé slivky, ešte sú na strome, ale po zatrasení popadajú samé a stačí pozbierať
- Nazbierané slivky umyjeme a odkôstkujeme, na túto činnosť zapojíme čo najviac členov rodiny, samej by mi to trvalo dlhoooo
- pomelieme, táto masa nevyzerá moc lákavo na pohľad a ani chuťovo. Pomleté slivky vložíme do hrnca a začíname variť, kým sa masa zohreje a začne chytať peknú farbu a konzistenciu ubehne 20 minút
- teraz máme dosiahnutý bod varu, z hrnca sa parí, masa vrie a treba často miešať od spodu a po obvode, cez stred hrnca. Počas miešania si umyjeme poháre. Mňa najviac zabavili tie potvorky etikety, nemám rada na svojich zaváraninách pôvodné etikety
- po dvoch hodinách sa nám odparí voda a zníži sa hladina o 5cm, masa hádže krásne bubliny, doslova buble a krásne vonia a hustne
- skúška hustoty - odoberieme asi tri PL lekváru na malý plytký tanier, necháme vychladnúť a prstom spravíme čiaru, ak sa cestička nezaleje, môžeme pridať cukor
- lekvár je dostatočne hustý, po nasypaní cukor ostával na hladine, až po zamiešaní sa ponoril, ešte pol hodinku povaríme
- horúci lekvár pomocou širokého lievika nalejeme do čistých suchých pohárov,
- zaviečkujeme a otočíme hore dnom, po hodine otočíme, necháme vychladnúť a odložíme
- odložila som do misky na koštovku,,,no čo k tomu dodať,,,výborný, hustý, voňavý a hlavne môj domáci lekvár.