Šťavnatý slivkový koláč s vôňou škorice ;-)
príprava
tepelná úprava
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Z preosiatej múky, masla, vajíčka, mletej škorice, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
A dáme do chladničky na 1 hod. odpočívať.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do formy)
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Cestom vyložíme maslom vymastenú formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som formu s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm (troška cesta som nechala na ozdobu)
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Dáme slivky a posypeme podľa svojej chuti, mletou škoricou.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Obľúbená činnosť mojej dcérky :-)
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Zo zvyšného cesta povykrajujeme kvietky a poukladáme na koláč.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 25-30 minút)
                                                     - 
                                                    9
                                                    
A slivkové kompóty pripravujem takto: Zrelé a tvrdé slivky umyjem, odstopkujem.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Uvarím sirup, na 1 liter vody dám 350-400g kryštálového cukru. Slivky vložím do do čistých umytých pohárov.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Zalejem studeným sirupom a uzatvorim. A sterilizujem 5-7 minút pri 100º C
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Moja dcérka rada tvorí a pomáha, tak máme o zábavku postarané :-))
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Ak sme vás inšpirovali, budeme veľmi radi :-)
                                                     - 
                                                    14
                                                    
:-)
                                                     - 
                                                    15
                                                    
Tvoríme pre radosť a potešenie :-)
                                                     - 
                                                    16
                                                    
Dobrú chuť!
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Slivky, aj iné ovocie zavárame v podstate takto - 0,7 l pohár, ovocie, lyžica cukru, málo vody, sterilizovať.
@rajnica zvykla som aj tak zavárať, že som nevarila sirup ale dala som cukor do pohárov ako spomínaš, ale nie vždy sa rozpustil a včera čo som zavárala slivky, boli dosť kyslé, takže 1PL cukru by bolo málo a ešte sa chcem opýtať, či sa ti slivkové kompóty nekazili?....keď spomínaš , že málo vody dávaš a aj toho cukru...na jahodové a marhuľové, tiež dávam menej cukru...ešte ohľadom tej vody, prečo málo?...budem rada ak poradíš, lebo človek sa učí po celý život :-)...ale zatiaľ sa mi nepokazili a sú aj chuťovo dobré a hlavne domáce :-)
@marianne69 tak nech chutí, potom napíš :-)
@medovnicek :-))) ja zase obdivujem tvoje nádherné koláče :-))... a na MMB som ešte nie registrovaná a to bol tiež nápad, tento môj nick (guľam očami hi hi) ja som si to len tak, že budem sem len nakúkať a obzerať recepty, nerátala som s tým, že to aj mňa tak zdrapí a budem tu varená, pečená :-))...a aký máš?...micka?..či? :-))
@bibia1 pozdrav odovzdám zajtra, ďakujeme :-))
@tilau za chvíľku už budete, rýchlo to ubehne :-)
@tatranka krásne ďakujem a aj za smajlíka :-))
@marijanka712 tak nech sa krásne a dobre darí, už som zvedavá aj na tvoje, a ešte raz krásne ďakujem :-))
@margaretka28 skús pozrieť v metrovom, včera som ešte tú látku tam zahliadla, možno budú mať aj u vás :-)