Foto: ywett
Šťavnatý slivkový koláč s vôňou škorice ;-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z preosiatej múky, masla, vajíčka, mletej škorice, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
-
2
A dáme do chladničky na 1 hod. odpočívať.
-
3
Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do formy)
-
4
Cestom vyložíme maslom vymastenú formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som formu s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm (troška cesta som nechala na ozdobu)
-
5
Dáme slivky a posypeme podľa svojej chuti, mletou škoricou.
-
6
Obľúbená činnosť mojej dcérky :-)
-
7
Zo zvyšného cesta povykrajujeme kvietky a poukladáme na koláč.
-
8
Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 25-30 minút)
-
9
A slivkové kompóty pripravujem takto: Zrelé a tvrdé slivky umyjem, odstopkujem.
-
10
Uvarím sirup, na 1 liter vody dám 350-400g kryštálového cukru. Slivky vložím do do čistých umytých pohárov.
-
11
Zalejem studeným sirupom a uzatvorim. A sterilizujem 5-7 minút pri 100º C
-
12
Moja dcérka rada tvorí a pomáha, tak máme o zábavku postarané :-))
-
13
Ak sme vás inšpirovali, budeme veľmi radi :-)
-
14
:-)
-
15
Tvoríme pre radosť a potešenie :-)
-
16
Dobrú chuť!
Slivky, aj iné ovocie zavárame v podstate takto - 0,7 l pohár, ovocie, lyžica cukru, málo vody, sterilizovať.
@rajnica zvykla som aj tak zavárať, že som nevarila sirup ale dala som cukor do pohárov ako spomínaš, ale nie vždy sa rozpustil a včera čo som zavárala slivky, boli dosť kyslé, takže 1PL cukru by bolo málo a ešte sa chcem opýtať, či sa ti slivkové kompóty nekazili?....keď spomínaš , že málo vody dávaš a aj toho cukru...na jahodové a marhuľové, tiež dávam menej cukru...ešte ohľadom tej vody, prečo málo?...budem rada ak poradíš, lebo človek sa učí po celý život :-)...ale zatiaľ sa mi nepokazili a sú aj chuťovo dobré a hlavne domáce :-)
@marianne69 tak nech chutí, potom napíš :-)
@medovnicek :-))) ja zase obdivujem tvoje nádherné koláče :-))... a na MMB som ešte nie registrovaná a to bol tiež nápad, tento môj nick (guľam očami hi hi) ja som si to len tak, že budem sem len nakúkať a obzerať recepty, nerátala som s tým, že to aj mňa tak zdrapí a budem tu varená, pečená :-))...a aký máš?...micka?..či? :-))
@bibia1 pozdrav odovzdám zajtra, ďakujeme :-))
@tilau za chvíľku už budete, rýchlo to ubehne :-)
@tatranka krásne ďakujem a aj za smajlíka :-))
@marijanka712 tak nech sa krásne a dobre darí, už som zvedavá aj na tvoje, a ešte raz krásne ďakujem :-))
@margaretka28 skús pozrieť v metrovom, včera som ešte tú látku tam zahliadla, možno budú mať aj u vás :-)