Slezské býgle

medovnicek - fotkamedovnicek, 30. augusta 2011

Tento recept mám z nejakého českého časopisu. Zaujal ma svojim názvom a plnkou zo sušeného ovocia, ktorú som predtým nikdy do kysnutého cesta nedávala. Zobraziť celý popisTento recept mám z nejakého českého časopisu. Zaujal ma svojim názvom a plnkou zo sušeného ovocia, ktorú som predtým nikdy do kysnutého cesta nedávala.

Suroviny

Na cca 10 ks býglov potrebujeme:
300 g
22 g
150 g
50 g
podľa potreby
100 g
100 g
100 g
100 g
2 KL
1 ks
1 ks
2 PL
40 g




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme na doske, uprostred urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie, pridáme cukor a nalejeme trocha vlažného mlieka. Počkáme kým kvások vykysne. Potom pridáme soľ, zmäknuté maslo a všetko vypracujeme na hladké cesto. Bochník prikryjeme a necháme v teple kysnúť asi hodinu.

  2. 2

    Na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát, vysoký asi 2 mm. Nožom ho rozkrájame na obdĺžniky asi 10 x 15 cm. Každý obdĺžnik posypeme orieškami, pokrájaným sušeným ovocím, pridáme štipku škorice a nakoniec pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Z vajíčka oddelíme bielok, ktorý vidličkou rozšľaháme. Každý obdĺžnik ním po obvode potrieme a potom opatrne zavinieme do ruličiek. Konce ruličiek spojíme k sebe a od koncov býgle zavinieme.

  3. 3

    Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Žĺtko, ktoré nám zostalo pridáme k druhému vajíčku, vidličkou rozšľaháme a potreme ním koláčiky a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do rúry, ktorú vyhrejeme na 200°C a pečieme cca 18 - 20 minút do zlata.

Diskusia k receptu

pivonka
To musí byť vynikajúce. Rada by som vyskúšala, ale - dostať kúpiť sušené banány, ananás... Ale hrušky, jablká, veru nie. Kedysi to rástlo každom dvore a gazdinky to dokázali zužitkovať na takéto dobroty. Krásny recept.
tatranka
Samé dobroty,takže aj chuť týchto tvojich Selských byglov bude ohromná.
medovnicek
pivonka, sušené jablká a hrušky kúpiš v tých malých stánkoch, kde sa predávajú rôzne oriešky, sušené ovocie, čajíky a veci podobné, ja som ich v presne takom kúpila
viera1
Akurát včera som pozerala veľký výber sušeného ovocia v Tescu...
viera1
Joj a mohla si rozkrojiť,ako to vyzerá vnútri.
bibia1
tak toto si úplne pýta vyskúšať to - kk
evanaaa
Lákavo vyzerajú tie bajgle, či ako ich v Sliezsku volajú -býgle, ku káve, či ku kakau. Tatranka, ty si čítala selské? Ale veď môžu byť aj sedliacke.
orchidea
Páči sa mi tvoj recept, ukladám si ho a už sa teším keď ho vyskúšam.
cica2
krásne sa ti vydarili, musia byť výborné




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia