Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom fotorecept

janger - fotkajanger, 5. januára 2014
Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom (fotorecept)
Foto: janger

Moj muz ma narodeniny v taky nezvycajny den, 31.decembra. Fantazia, ktora je potrebna ku kupe darceka, je hned po Vianociach uplne vycerpana. Clovek Zobraziť celý popisMoj muz ma narodeniny v taky nezvycajny den, 31.decembra. Fantazia, ktora je potrebna ku kupe darceka, je hned po Vianociach uplne vycerpana. Clovek je premaskrteny, presladeny...Tak som mu povedala, ze uz nejdem nic piect, ziadne torty, nic...Hoci je maskrtny, povedal, ze netreba...Nuz ale akosi mi to potom nedalo. Ake by to boli narodeniny bez torty? Tak som sa do toho predsa len pustila. Tuto tortu som mala uz dlhsie v plane. Bolo treba minut aj marcipan. Tak sa ponuknite ;-)...

25 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
100 g
100 g
 štipka
Plnka:
350 ml
45 g
2 ČL
150 g alebo čerstvé
Potah a ozdoba:
400 g na potahovanie
 kúsok
 alebo mrazené
 na podsypanie




Postup

  1. 1

    Tortovu formu vystelieme papierom na pecenie (ja davam len na spodok). Alebo ju dobre vymastime maslom a vysypeme mukou. Ruru (klasicky vyhrev) dame rozohriat na 190st.

  2. 2

    Vajcia (malo by ich byt 200g) zmiesame s cukrom a dame to na slabom ohni trosku zohriat. Stale miesame. Ked to bude mat tak 38 stupnov, trosku teplejie ako normalna telesna teplota, odstavime z ohna. V peceni neskusenejsi mozno spravia lepsie, ak budu miesat au bain marie (nad hrncom s horucou vodou, parou).

  3. 3

    Potom to prelejeme do mixera, alebo pouzijeme rucny mixer. Nechame dobre, do husta vyslahat.

    Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne primiesame (uz len vareskou) preosiatu muku, do ktorej sme pridali stipku soli. Nalejeme do tortovej formy (24cm). A hned dame do rury. Zo zaciatku som mala na 190st. Potom sa mi zdalo, ze to trosku rychlo tmavne, tak som teplotu znizila na 180st. Pecieme asi 25 minut. Skontrolujte, ci je to dobre upecene. Bud pichnite spajdlou. Ak bude cista, tak je cesto upecene. Alebo da sa skontrolovat aj tak, ze ak zatlacite prstom a cesto sa pruzne vrati spat a neostane v nom jamka, tak by malo byt hotove.

    Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyberieme z rury, nechame 5 minut postat. Potom korpus vyberieme z formy. Nechame dobre vychladnut.

    Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnuti ostrym nozom jedenkrat horizontalne prekrojime.

  7. 7

    Vychladenu slahacku s praskovym a vanilkovym cukrom dobre vyslahame. Ja som nedavala ziadne ztuzovace, nic. Spodnu cast torty natrieme nahrubo slahackou. Cast si nechame na potretie vrchu a bokov torty. Do slahacky poukladame ovocie, bud cerstve, alebo zmrazene. Zmrazene mozete dat este take zmrznute. Dobre je ovocie trosku kyselkave. Tortu osviezi. Ja som mala cucoriedky, maliny, cernice.

    Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prikryjeme druhou polovicou. Vrch a boky potrieme zvysnou slahackou. Pekne sa to snazime uhladit. Dame na pol hodiny do mraznicky.

    Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na pracovnu dosku nasypeme trosku praskoveho cukru a dokruhu vyvalkame premieseny marcipan. Kruh sem tam trosku pootocte, aby sa neprilepoval, pripadne este trosku podsypte praskovym cukrom, staci malo. Ak mozem poradit, ak by bol pred pouzitim marcipan moc tuhy, staci ho dat na par sekund do mikrovlnky, na slabsi vykon. Potom sa s nim bude lepsie pracovat. Potiahneme tortu a snazime sa marcipan trosku uhladit. Zvysne okraje ostrym nozom odrezeme.

    Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A potom tortu trosku ozdobime. Ja som si rozpustila kusok cokolady a snazila som sa pomocou kornutika nieco napisat. Podarilo sa mi to tak, ako vidite ;-).

  11. 11

    Mozete ozdobit aj ovocim. Ja som mala len mrazene ovocie, takze som dala len tak minimalne a az tesne pred podavanim, lebo som sa bala, ze ak dam skor, tak by sa mohol marcipan trosku rozmocit.

  12. 12

    A tu je nakrojena torta...

    Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Korpus vobec nebol suchy. Torticka nam moc chutila. Kusok bol v mraznicke pre syna, ked sa vrati z lyzovacky. Takze bez problemu mozete aj zmrazit. Nic sa jej nestane. Len potom ju treba velmi pomalicky rozmrazovat v chladnicke. Este by som chcela poradit, ako sa dobre kraja na porcie...Kedze marcipan je trosku pevnejsi a korpus a slahackova plnka dost makka, tak najprv som spicom noza spravila len take zarezy do marcipanu, takze take "predrezanie" a az potom som uplne prekrojila.

  14. 14

    Ak vyskusate, dufam, ze vam tak bude chutit, ako chutila aj nam. Dobru chut!

Diskusia k receptu

mariamka
krasna a chutna, si fakt sikovna a zrucna, nuz, nemas to lahke s tym Silvestrom :), ale nevzdala si to :) gratulujem ,, obom :)
elysa
parádna... a o tom darčeku viem svoje, aj o oslave po vianociach- ten môj má zajtra :)) a prajem všetko dobré oslávencovi...
ebaka
Môj zať je tiež Kozoroh 31.,vymyslela som mu orechovú tortu a bol ,,prevelice" spokojný....Tvoj manžel dostal krásnu tortičku,pekne sa Ti vydarila a isto bola aj chutná,možno na budúceho Silvestra vyskúšam Tvoju bielu tortu
luss44
dobre si sa rozhodla, keď si tortu upiekla. Aj oslávenca si potešila, aj nás :) krásna je, šľahačkovo-ovocná mňam, krémové moc nemusím, zato marcipán hej
salinka
Krásna torta, chutila by mi aj bez toho slávnostného šatu:-) Dodatočne všetko najlepšie:-)
jarbra
janger pozdravujem ta ,si sikulka ,pekna bielucka torta , ako snezi,ktory nam tu v Holandsku chyba,Prosim porad,aku muku mam tu v NL pouzivat na kolace ,...mam hlavu v smutku, pretoze mne sa nedaria kolaciky s hol.muky neviem a nerozumiem tomu .Stale si doveziem nase muky hladku ,pol.hrubu,hrubu , zatie dlhe roky ma to prestava bavit. Pouzivam hol.muky a to Basic Self Raising FLOUR /psenicna muka s kyp.praskom ,... pridava sa do receptu este kyp.prasok ? .... druha muka Basic WHEAT Flour . Prosim porad ! DAKUJEM Ti.Mas prima receptiky par som z nich vyskusala .Mnamky . :-)
eviana
@janger , super si sa vynašla, krásnu, jemne ozdobenú a chuťovo isto skvelú a sviežu tortu si spravila milá Janielka, ja by som veru kúskom z nej nepohrdla. Všetko najsamsam Tvojmu drahému prajem :)
janger
@mariamka , dakujem, aj za gratulaciu :-). @elysa , ja prajem zasa dnes vsetko najlepsie tomu tvojmu oslavencovi :-). @ebaka , verim, ze aj tvoja orechova torta bola vyborna, my orechove mame tiez moc radi, dodatocne blahozelam zatovi :-). @luss44 , @fialka , @izabelka , dakujem vam dievcata. @salinka , dakujem aj za blahozelanie. @evianka mila, aj tebe, rada by som ta ponukla :-). Dievcata, vsetkym vam dakujem este raz a pozdravujem :-).
janger
@jarbra , aj tebe dakujem. O tej muke....Tiez nemam vzdy v zasobe polohrubu a hrubu muku zo Slovenska. A hladku si vobec nedonasam. Tu pouzivam holandsku, som spokojna. Kupujem normalnu muku hladku, v samoobsluhe. Uz som sice kupovala aj v mlyne, ale vacsinou mam z obchodu. Nic zvlastne, ziadne samokypriace. Jednoduchu, aj bezznackovu. Na sacku mas napisane BLOEM alebo TARWEBLOEM (cize psenicna muka). Neviem, ty tu spominas same muky s anglickymi nazvami, to kde kupujes? To su nejake dovazane? A ked potrebujes prasok do peciva, tak si kup BAKPOEDER a to pridas podla potreby. Samokypriace muky takmer vobec nekupujem...Uz kolkokrat sa mi stalo, ze som vobec nemala polohrubu (hrubu), takze som do vsetkeho pouzila hladku. Ved tu pouzivaju na akekolvek pecenie hladku. Samozrejme, ze su aj celozrnne muky (volkoren), ale to ty teraz iste nemyslis...Kludne sa opytaj, ak si s niecim nevies rady....Ak budem vediet, tak poradim :-). Srdecne ta pozdravujem.
jerica
@janger
Janka, gratulujem manželovi k narodkám , Tebe a celej rodinke prajem zdravie v roku 2014.
Teším sa, že pri hviezdičkách je moje číslo 10, kk určite, chválim krásne foto s popisom :-)
jarbra
janger dakujem ti za rychlu odpoved,to uz som sa mala davno ta opytat ,pretoze to moje pecenie ma odradilo od vypekania ,muku a ostatne suroviny ,kupujeme len tejto znacky BASIC,pretoze manzel vari indoneizke jedla a stale hovori ze na dobre jedla potrebuje kvalitu :-) ...u nas sa vela je ryza, BASMATI RICE vsetko kupuje v obchode ,,ah,,cize aha, .... s tym praskom do peciva poviem ti popravdu vsetko si nosim zo SL a ked sa minie zasoba ,tak uz pouzivam hol.produkt ,ale co to mne z toho vykysne a upeciem....nevyjadrujem sa !!!!!!! :-( skusim ten prasok aj tu muku.....a este mam jeden problem minul sa mi nas praskovy cukor ,kupila som Van Gilse - Witte BASTERD SUIKER ,ked som ho otvorila ,nechcela som verit ,ze je to pras.cukor , ved to vyzera ako morska sol a dokonca mokra navsiaknuta ....chcela som posypat babovku no to sa vobec s tym cukrom neda pracovat ,neviem naco ho holandania pouzivaju ? Och,och !!!! Prosim Ta , aky pouzivas Ty ? Napis mi, budem Ti povdacna za dobru radu . Keby som vedela, ako sa posiela foto, tak len pre zaujimavost aby si sa pozrela co to je za cukor :-). Este raz srdecna vdaka a prajem Ti krasny a pokojny vecer.
janger
Jarmilka, @jerica mila, dakujem ti a aj ja ti a aj celej rodinke prajem vsetko najlepsie :-).
janger
@jarbra , basterdsuiker nie je praskovy cukor. Ked chces praskovy, musis kupit POEDERSUIKER. A krystalovy je KRISTALSUIKER (aj ten pouzivam pri peceni). Ten bastersuiker je v roznych farbach, biely, hnedy, tmavohnedy. Je to vlastne tiez jemny krystalovy cukor, ale je s pridanim tusim glukozy, fruktozy, do tmaveho je pridavany aj karamel. S tym tmavym si napriklad rada posypem aj palacinky, je taky chutnejsi :-)...Tento cukor je dobry do takych kolacikov, ako napriklad brownies, ked chces, aby boli kolaciky po upeceni take vlhkejsie...Kvasnice sa volaju GIST (pre pripad, ze by si nevedela). Vo vacsine obchodov su dostat len susene. Myslim, ze JUMBO ma aj cerstve. A basmati ryzu mam tiez rada :-)...
mesiar50
Peknú a dozaista aj chutnú tortu si napiekla Janka a suroviny, ktoré si použila sú oku lahodné.Pekne ťa pozdravujem z sk. a tvojmu manželovi dodatočne prajem všetko najlepšie. k narodeninám.
stacy77777
peknučká,jemná a určite chutná ovocná, všetko naj manželovi...u nás je to podobné, syn má 4.1. a to je tiež beda vypekať
jarbra
@janger ,,si zlaticko ,dakujem,dakujem ,za rady a tipy ,...na dnes stacilo s poradenstvom !!! pa
havino
@janger si šikovná, veľmi, krásna torta, blahoželám manželíkovi, všetko naj vám obom
janger
Lacko, @mesiar , dakujem za pochvalu a aj za blahozelanie. Vidim, ze si zase doma, s rodinkou. Prajem ti peknu dovolenku a pozdravujem z NL :-). @stacy , bola ozaj chutna, zase trosku ina, ako kremova. A blahozelam synovi (dodatocne) :-). @jarbra , nemas za co, rado sa stalo ;-). Pekny vecer...
janger
@havino , ako som pisala, tak medzitym mi pribudol komentik aj od teba, dakujem pekne za tolku chvalu :-) a aj za mile blahozelanie.
elixir
Tortička je moc krásna, aj čokoládové písmo sa Ti podarilo, a ovocie v kréme mám moc rada :)
janger
@elixir , keby si vedela, kolko casu mi dal zabrat ten kornutik, nevedela som ho zlozit :-))), musela som hladat na internete. A text som si najprv predpisala na papier :-). Dakujem ti za pochvalu.
janger
@viera1 , nerob si starosti, aj ja @jarbra bez problemov poradim, ak bude mat zaujem. A tiez v slovencine. Zijem v Holandsku (tak isto ako @jarbra ) uz vyse 30 rokov, takze myslim, ze to tu dostatocne poznam a aj holandske vyrobky.
janger
@viera1 , aj mna ta tvoja velmi prekvapila...Mala som podla tvojej reakcie dojem, ze ja snad nie som ochotna...Ale mozno slovo pisane vyznie inak, ako je myslene...OK, uzavrime to.
ywett
@janger- Janka, spravila si krásnu tortu a určite oslávenca veľmi potešila, dodatočne aj tvojmu manželovi prajem všetko najlepšie a srdečne Vás všetkých pozdravujem :)
pusta
@j änger - milá janka, nádherná torta, ktorá vyžaduje určitú zručnosť a skúsennosť dobrej gazdinky, akou ty nesporne si.
už som si domavyrábala marcipán, ale trúfla som si len na jednoduché ozdoby, písmená a číslice, ešte som celú tortu nikdy nepoťahovala, iba 1x boky torty.
chcem sa spýtať, použila si kupovaný hotový marcipán?, ak áno, tak konkrétne aký - máš ho krásne biely, alebo si si vyrobila marcipán sama? ak áno, poprosila by som tvoj recept na domáci marcipán.
za skvelú prácu a chuťovo vynikajúcu tortu dávam 5*****
janger
Ivuska, @ywett , dakujem pekne a blahozelanie odovzdam. Tak isto vela pozdravov posielam :-).
janger
@pusta , dakujem za komplimenty...Nuz su tu na Vareche ovela zrucnejsie zienky :-). Marcipan nerobim doma. Robievam len mandlovu plnku, tuto:
 varecha.pravda.sk/recepty/mandlova-plnka-z-holandska-foto...

Ta je ale len na plnenie.

Marcipan na tejto torte nebol az taky biely, ako sa zda. Cim belsi marcipan, tym obsahuje viac cukru. Alebo byva bieleny bielym farbivom. To nerobievam. To iba ak by clovek chcel uplne bielu a pritom marcipanovu tortu, napriklad svadobnu...Ale inak mi ta kremova farba nevadi...Marcipan, ktory je vhodny na potahovanie torty, byva vacsinou v pomere 1:3. Takze 1 diel mandle a 3 diely cukru. Mala som uz aj 1:2,5. Teda taku mam skusenost. A viem, ze na to potahovanie sa tu najcastejsie teda pouziva 1:3. Dokonca aj 1:4. Ale to je teda potom velmi vela cukru a malo mandli. Marcipany s vacsim pomerom mandli su vhodne na vyrobu figurok. Mozem tu pridat jeden film, kde vyraba marcipan jeden znamy holandsky pekar. Jednoduchy postup. Ale to je marcipan tiez len na figurky. Hovori, ze dolezite je, aky druh mandli sa pouzije. Velmi dobre su spanielske mandle Valencia. Obsahuju 50% oleja. Najprv ich da trosku poprskane vodou na 15sekund do mikrovlnky. Da zomliet v mixeri 200g mandli, 250g jemneho kryst. cukru. Zdoraznuje, ze treba mliet najprv len na pulzovu rychlost, teda s prestavkami, lebo inak by sa hned uvolnilo z mandli vela oleja...Pridava po troske vodu, hovori, ze cim menej, tym lepsie. Az neskor necha mixer pusteny vkuse. Ale to uz je vidiet, ze mandle s cukrom sa spajaju. Potom sa to zabalene vo folii necha asi dva dni v chladnicke oddychnut. Uplne nakoniec je vidiet vo filme, ze obali ten sulcek do cukru, to uz samozrejme netreba robit. To on spomina stary zvyk, ze sa to volakedy tak davalo ako darcek zenam po porode...Myslim, ze ak by sa pridalo viac cukru, dlhsie mixovat, tak ziskas takymto sposobom aj marcipan na valkanie a potahovanie. Bude, samozrejme, aj belsi...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia