Šľahačkové hviezdičky fotorecept

elantra - fotkaelantra, 15. decembra 2013
Šľahačkové hviezdičky (fotorecept)
Foto: elantra

Recept na (nielen) vianočné pečivo z časopisu Dobré jedlo. Pôvodne odporučený rastlinný tuk Ceru som nahradila obyčajným maslom. Postup je rýchly a keksy také Zobraziť celý popisRecept na (nielen) vianočné pečivo z časopisu Dobré jedlo. Pôvodne odporučený rastlinný tuk Ceru som nahradila obyčajným maslom. Postup je rýchly a keksy také chutné, že som hneď pri pečení zarobila na druhú dávku.

10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
50 g
125 ml
125 g
Na obalenie:




Postup

  1. 1

    Preosejeme múku, pridáme pomleté orechy, premiešame.

    Šľahačkové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme nastrúhané maslo a vlejeme smotanu.

    Šľahačkové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukami vypracujeme cesto, vzhľadom na množstvo tuku sa s ním pracuje výborne. Cesto odložíme na 1 hodinu do chladničky.

    Šľahačkové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku približne 3 mm. (V rúre už veľmi nenarastie, ale ak vyvaľkáte cesto príliš hrubé, môže sa vám vydúvať.)

    Šľahačkové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykrajujeme hviezdičky, alebo iné tvary podľa ročného obdobia a príležitosti :)

    Šľahačkové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladáme na plech a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 10-12 minút.

    Šľahačkové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené, ešte teplé keksy obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru. Ja som vanilkový akurát nemala, tak som zmiešala práškový cukor s trochou trstinového.

    Šľahačkové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Napečené!

    Šľahačkové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

margaretka28
už som také piekla, ale bez orechov a boli výborné, s orechami možu byť ešte lepšie
pseudocognac
Neda mi zase si nepovedat...takze ty si zmiesala cukor praskovy a trstinovy...to akoby som zmiesala sol morsku a sol zo solivaru niekde v presove blahej pamati. Pretoze rafinovany repny a trstinovy cukor je UPLNE ta ista latka, ktoru nijako neodlisis. Aj repny aj trstinovy cukor moze byt nerafinovany - HNEDY. Okrem toho, po prve, pestovanie trstiny neekologicke, po druhe, ak chces trstinovy cukor doviezt, je potrebne dalsie mnozstvo nejakeho paliva, a kedze je to uplne rovnaky cukor ako ten, co sa vyraba u nas, z u nas vypestovanej cukrovej repy, je v nasich koncinach kazdy milovnik, ci hoci len naivny a neznaly pouzivatel trstinoveho cukru (ktory sa mylne domnieva, ze trstinovy cukor je nejaka specialna, "ZDRAVA" odroda cukru), skodna pre planetu
elantra
@pseudocognac : existuje hromada potravín, ktoré sú pestované/vyrábané neekologicky a aj slovenský cukor sa v poslednej dobe nacestoval do Maďarska a späť, ale to asi neprekáža.
K trstinovému cukru už bolo vyjadrených množstvo názorov v tvojom príspevku, mohli by sme polemizovať, či sa vôbec má sladiť cukrom, ale o tom tento recept nechcel byť :)
elantra
dakujem za komentáre, orechy to výborne dochutili :)
viera1
Prepáč @elantra chcem sa opýtať @pseudocognac či morská soľ má iné chem. zloženie ako halit (kamenná soľ z Prešova),keď už nás tu poučuje.Lebo je to presne to isté ! NaCl.
mamatata2
Tvoje hviezdičky sa mi veľmi páčia a zaradila som ich do tohtoročného vianočného receptára.
kimlo
@viera1 morska sol je ta co nesoli, je to len obycajna moda a panske huncutstvo ktore do jedal pridavaju ti, ktori chcu zit zdravo a riadia sa modernymi dietami. Kludne pouzivaj obycajnu, kazda sol pochadza z mora.
huck
Krasne hviezdicky . A zase nieco nove :) Vdaka za rcp.
dogagador
ps: trstinovy je sladsi, lepi viac....radsej by som mala repovy! ci do neho nieco pridavaju, neviem. ale cukor je cukor, sol je sol, chemiu neoklames, nezalezi, odkial a z coho :-)
@pseudocognac : v com je trstinovy neekologicky?
@elantra : hviezdicky su roztomile, peknucke si spravila, naozaj mozu prist Vianoce!
sany11
Dnes som ich napiekla a mozem povedat ze su výborné.
hannah22
hviezdičky sú parádne uložené do vianočného pečenia..... :))
tiginko
vyzerajú výborne, ukladám do KK na vyskúšanie
elantra
som rada že sa páčia, keď vyskúšate dajte vedieť ako chutili :)
janara
včera som ich piekla, sú výborné, dakujem za recept a krásne sviatky
tajka06
Sú úžasné. Tento recept pribudol k mojej zbierke tradicnych kazdorocne sa opakujucich vianocnych kolacikov! Ďakujem! :D
elantra
@tajka06 : vdaka za odozvu a tesi ma ze ti chutia! aj ja som rcp zaradila do rovnakej kategorie :)
lusila91
Tieto hviezdičky som robila priamo z časopisu - polovičnú dávku. Úžasné cesto a samotné hviezdičky sú veľmi dobré, odporúčam! :)
keany209
Boli uzasne! Coskoro budem robit znovu do prace pre kolegov :)
canita
vyzeraju mnaaam :) chcem sa spytat, to mnozstvo ktore je napisane v surovinach vyjde na tolko hviezdiciek, ako je na poslednom obrazku ten plech s hviezdickami? ale pol takeho plechu? :)
canita
to netreba presny pocet, len priblizne som chcela vediet, dakujem :) rozmyslam, ci rovno z dvojitej davky, nech aspon miniem celu tu slahacku, ked uz bude otvorena :) nevies prosim ta, ci v pohode vydrzia v doze aj niekolko dni a ci nestvrdnu? ked ich bude viacej narobenych do zasoby? dakujem
elantra
@canita urcite vydrzia aj do dvoch tyzdnov v komore v chlade, je to suche pecivo, ja som ich pred vianocami piekla v predstihu par dni a boli aj pocas vianoc rovnako chutne. Nech sa ti podaria!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia