Foto: elantra
Recept na (nielen) vianočné pečivo z časopisu Dobré jedlo. Pôvodne odporučený rastlinný tuk Ceru som nahradila obyčajným maslom. Postup je rýchly a keksy také Zobraziť celý popisRecept na (nielen) vianočné pečivo z časopisu Dobré jedlo. Pôvodne odporučený rastlinný tuk Ceru som nahradila obyčajným maslom. Postup je rýchly a keksy také chutné, že som hneď pri pečení zarobila na druhú dávku.
na 180 °C
Postup
-
1
Preosejeme múku, pridáme pomleté orechy, premiešame.
-
2
Pridáme nastrúhané maslo a vlejeme smotanu.
-
3
Rukami vypracujeme cesto, vzhľadom na množstvo tuku sa s ním pracuje výborne. Cesto odložíme na 1 hodinu do chladničky.
-
4
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku približne 3 mm. (V rúre už veľmi nenarastie, ale ak vyvaľkáte cesto príliš hrubé, môže sa vám vydúvať.)
-
5
Vykrajujeme hviezdičky, alebo iné tvary podľa ročného obdobia a príležitosti :)
-
6
Poukladáme na plech a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 10-12 minút.
-
7
Upečené, ešte teplé keksy obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru. Ja som vanilkový akurát nemala, tak som zmiešala práškový cukor s trochou trstinového.
-
8
Napečené!
K trstinovému cukru už bolo vyjadrených množstvo názorov v tvojom príspevku, mohli by sme polemizovať, či sa vôbec má sladiť cukrom, ale o tom tento recept nechcel byť :)
@pseudocognac : v com je trstinovy neekologicky?
@elantra : hviezdicky su roztomile, peknucke si spravila, naozaj mozu prist Vianoce!
@lusila91 @keany209 @vcielka22 : vdaka za nazory!