Šľahačkové hviezdičky (fotorecept)
Autor receptu: elantra
Recept na (nielen) vianočné pečivo z časopisu Dobré jedlo. Pôvodne odporučený rastlinný
tuk Ceru som nahradila obyčajným maslom. Postup je rýchly a keksy také chutné, že som
hneď pri pečení zarobila na druhú dávku.
Postup
- Preosejeme múku, pridáme pomleté orechy, premiešame.
- Pridáme nastrúhané maslo a vlejeme smotanu.
- Rukami vypracujeme cesto, vzhľadom na množstvo tuku sa s ním pracuje výborne. Cesto odložíme na 1 hodinu do chladničky.
- Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku približne 3 mm.
(V rúre už veľmi nenarastie, ale ak vyvaľkáte cesto príliš hrubé, môže sa vám vydúvať.)
- Vykrajujeme hviezdičky, alebo iné tvary podľa ročného obdobia a príležitosti :)
- Poukladáme na plech a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 10-12 minút.
- Upečené, ešte teplé keksy obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru. Ja som vanilkový akurát nemala, tak som zmiešala práškový cukor s trochou trstinového.
- Napečené!