Šľahačkové hviezdičky (fotorecept)

Autor receptu: elantra

Recept na (nielen) vianočné pečivo z časopisu Dobré jedlo. Pôvodne odporučený rastlinný tuk Ceru som nahradila obyčajným maslom. Postup je rýchly a keksy také chutné, že som hneď pri pečení zarobila na druhú dávku.

10-12 minút
na 180 °C

Postup

  1. Preosejeme múku, pridáme pomleté orechy, premiešame.
  2. Pridáme nastrúhané maslo a vlejeme smotanu.
  3. Rukami vypracujeme cesto, vzhľadom na množstvo tuku sa s ním pracuje výborne. Cesto odložíme na 1 hodinu do chladničky.
  4. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku približne 3 mm. (V rúre už veľmi nenarastie, ale ak vyvaľkáte cesto príliš hrubé, môže sa vám vydúvať.)
  5. Vykrajujeme hviezdičky, alebo iné tvary podľa ročného obdobia a príležitosti :)
  6. Poukladáme na plech a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 10-12 minút.
  7. Upečené, ešte teplé keksy obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru. Ja som vanilkový akurát nemala, tak som zmiešala práškový cukor s trochou trstinového.
  8. Napečené!