Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. januára 2014
Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept)
Foto: sracz

Obľúbené u mojich milovaných vnúčat, Levov_„Bľižňakoch“! S „francuzákmi“ spomínam, ako som ich po sobotách, už pred svitaním pripravoval pre moje „dvojčence“. Ako sme ich s „Čvorgľami“, tancujúc indiánsky tanec okolo koša na prádlo, „vyčarovali“ (samozrejme starostlivo zabalené v čistej utierke)! Oni potom šťastné, s hurónskym krikom, oznamovali: „Mamkááá, dedko nám vyčaroval francuzákýýý“! A potom ich slastne, víťazoslávne mávajúc tými najväčšími lyžicami, „ládovali“ do seba! Krásne spomienky!

6÷8
porcií
12÷15 minút
príprava
35÷40 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks uvarené v šupke
4-6 PL
2-3 PL
500-600 g
4-6 ks uvarené na tvrdo
4-6 ks (ružičky)
podľa potreby
250-333 ml
120-150 ml
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    … teraz by som skladané a zapekané zemiaky („francuzáky“) určite pripravoval, rukami spoločnými, s Lillynkou a Samkom! Rady sa so mnou podieľali na varení a pečení. Vždy boli šikovní a aj práca v kuchyni, s vareškou, im „kvitla“ pod rukami. Dnes som pripravil menšiu zmenu v receptúre! Zvýšili mi štyri veľké „ružičky“ karfiolu, tak som ich, na počesť mojich „Dravých Levov“, použil ako medzivrstvu v tzv. „francúzskych zemiakoch“

    Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dno a boky „zapekacieho – Tuperware -“ hrnca som vymastil, obsypal jemnou strúhankou a na dno som porozladal prvú vrstvu, na kolieska pokrájaných, v šupke uvarených a ešte za horúca olúpaných zemiakov, ktoré som prstami trošku posolil

    Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    druhú vrstvu tvorili kolieska „slávnej“ US „poľskej kielbaszi“,

    Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tretiu pokrájané vajíčka na tvrdo a štvrtú asi 10 mm plátky predvarených „ružičiek“ karfiolu; potom som povrch opäť jemne posolil a porozkladal naň 3÷4 PL kyslej smotany

    Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    všetky štyri vrstvy, aj so soľou, MČK a kyslou smotanou som zopakoval a „dielo“ zakončil vrstvou pokrájaných zemiakov, na ktorú som porozkladal „hobliny“ asi z 3 PL masla, porozlieval dobré „decko šlahetky“ 120 ml šľahačkovej smotany a poprášil jemnou strúhankou

    Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zakrytý hrniec som vložil do vyhriatej (180 °C / 350 °F) elektrickej rúry a nechal 20´ zapiecť

    Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom som pokrievku z hrnca sňal (véééľmi óóópatrne, lebo je „žiži“) a „francuzáky“ nechal ešte 15´ dopiecť, až „chytili“ peknú červenohnedú farbu

    Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    v reze vyzerali takto,

    Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na tanieri zas takto; podával som ich s domácim jablokovo_citrónovo_pomarančovým kompótom; chutili naozaj „úžasne“!!! Vnúčence by určite opäť „jasali a žasli“; ... ale v marci im ich určite pripravím doma, v Košiciach nad Jazerom!

    Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
..s karfiolom..??
nerobila..
ale budem...určite neobanujem..postup známy...aj ostatné dobrotky v ňom..karfiol posunie na vyššiu priečku..
pozdravujem ...
Milý @sracz , úprimne?
Pred Tebou skladám klobúk, pán majster v skladaní ;-)
Raz darmo, už si pasovaný ;-)
Verím, že aj mne sa dľa Teba skladať podarí ;-)
Už teraz mám gule za ušami ;-)
Páčia sa mi varené vajíčka, karfiol a sós smotanový ;-)
KK ;-)
milý@sracz - ferikém drágám, niet nič krajšieho, ako variť pre vnúčatá a vidieť ich radosť, apetít a šťastný detský smiech <3 :-)
veľmi vysoko hodnotím šikovné ruky a láskyplné srdce dedka (y)
5*****
Veru by som to lepšie nenapísala ako ti to vyznala @pusta. Si veľmi šikovný,dáš si rady so všetkým.A aj k obyčajným prekladaným zemiakom pridáš komentár,v ktorom je pridané aj kus z tvojho dobrého srdca. Nech sa ti darí.

Pridaj komentár k receptu: