Konečne mam recept bez zbytočnych surovín naviac a naviše strasne chutny vzdy sa vydrí a chutí celej rodine aj priatelovi :)

60 min minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
4 ks
500 ml
150 ml
4 PL
1 čl
1 čl
1 bal.




Postup

  1. 1

    Najprv si zohrejeme mlieko a nalejeme ho do pekarničky , potom pridame olej a vajička Vždy davam najprv tekute suroviny

  2. 2

    Tak nasypeme trochu muky,potom droždie zo sáčka a dosypeme zvyšnú muku,pridáme sol, prášok do pečiva a kryštálový cukor. Zapneme program na hnietenie ( cesto ) a necháme hniest.

    Šišky - obrázok 2
  3. 3

    Ak nemáme pekárničku, vymiesime cesto ručne a dáme vykysnút v miske kiske :)

  4. 4

    Pracovnu dosu pomúčime a vyklopime tam cesto . Cesto posypeme múkou .

    Šišky - obrázok 4
  5. 5

    Cesto si rozdelíme na 2 časti , prvu polovicu si rozvaľkáme na pracovnej doske .

    Šišky - obrázok 5
  6. 6

    Na rozvalkanom ceste si naznačime polovičku a na nej si naznačujeme pohárom kolečka ,kde budeme dávat džem alebo nutelu .Pomocou dvoch malých lyžičiek dávame malé kopky náplne .

    Šišky - obrázok 6
  7. 7

    Takto dame džem . :) Na vyznačené miesta od pohára do stredu kolečka.

    Šišky - obrázok 7
  8. 8

    Ked máme daný džem voľnú polovicu preložíme, po okrajoch pritisneme a s pohárom vykrajujeme :-)

    Šišky - obrázok 8
  9. 9

    Keď máme všetky povykrajované,necháme chviľku podkysnúť. (15 min možme aj menej)

    Šišky - obrázok 9
  10. 10

    Šišky vyprázame na rozpálenom olej . Hned ako ich vyberieme, posypeme práškovým cukrom a necháme chladnúť, ale možme jest aj teplučké :-)

    Šišky - obrázok 10

Diskusia k receptu

hubata
Máš ich krásne, podarili sa ti - ale nejesť určite teplučké. Mastné kysnuté cesto ak je teplé pracuje ešte v žalúdku a menej zdatným by mohli spôsobiť problémy.

A kde je rum? Priznaj sa, kuchárka ho vybumbala ............
karem
Dobrý recept , krásne šišky , ale myslím si , že tých vajíčok je zbytočne veľa . Ja dávam 1 vajíčko a 1 žľtko a úplne to stačí :)
rajnica
Simonka recept 1*, ale gramatika horšia ako "pod psa"
marijanka712
veľmi dobrý nápad vykrajovania najmä šišky , ktoré sú plnené ja ako decko som prvý krát na gemery jedla šišky plnené predtým len prázdne slivkový / kotlový lekvár/ pomiešaný s mletým makom a tým boli plnen chutili neuveritelne , len sa mi ich nechcelo plniť tak aj ja som robila len prázdne , ale tento krát si ich podla tvojho spôsobu naplním je časove úsporne a raz dva je to hotové dík za nápad tebe sa prekrásne podarili a mala si čo robiť kým si 1kg múky vypiekla....
simonkamatkova
Vyskušaj a to robim vzdy a možeš aj s polkila muky všetkeho das polovičku ja som ich robila včera a aj dnes su makkučke :)
dodo46
@rajnica
chcel som tiež pridať komentár , ale potom som si to rozmyslel.
Niekto žije 18 rokov na Slovensku , niekto 34 a aký je vtom rozdiel?
papkoska
ja nedávam celé vajíčka, ale len žĺtky, do pampúšikov ich naozaj ide dosť, ale rum mi tam chýba, je dôležitý nielen pre arómu, ale aj aby cesto nepilo tuk, naozaj to tak funguje. A zvyšok rumu do čajíka k šiškám...
marta23
simonkamatkova , čo znamenajú slová kceš a vindu. Koľkokrát si prepadla z gramatiky? Strašné!
janka1011
recept nehodnotím - možno je dobrý, ale venuj sa popri tom varení aj pravopisu prosím Ťa, lebo je to katastrofa - aj chuť ma prešla :/
micca
mozno je to starsia osoba ,ja by som to takto neposudzovala.Navzajom sa nepozname a toto je stranka o vareni a peceni a nie o ohovaraniu,niekoho koho nepoznate.SORY
janka1011
@micca , aké ohováranie, veď je to čistý fakt, gramatické chyby sú neprehliadnuteľné a vidí ich predsa každý...nechcem posudzovať nikoho pravopis, ale toto je už moc...no neviem, či je 18 ročná baba staršia osoba...
marienka44
@Simonkamatkova , mas ich pekne. Ja tiez do cesta dávam len zltky a pocas kysnutia po vykrojeni obraciam sisky /pampúšky/ a na zaver do oleja idu povodnou stranou hore. Taky je postup. Aby nesali sisky vela oleja, je dobre do cesta pridat trochu rumu. Tento tyzden som robila sisky, len som ich malo osolila. Inac boli púchle, nadýchané. Ukladam do KK.
dogagador
vynikajuci napad uzatvarania sisiek, paci sa mi aj recept, urcite si pri ich vyrobe dam stamperlik rumu :-)
simonkamatkova
Ked už tak fakt je to o vareni a to ze nedam dlzen neni hrozna gramaticka chyba ! ja nedam rum mne tam ani nechyba :)
evanaaa
Aj mne chýba tam ten rum, aj keď nepijem žiaden alkohol, chuť sa stratí, ostávajú len praktické dôvody, ale máš ich pekné, ja by som také nespravila. Si šikovná dievčina, mimochodom, u takej mladej aj mňa trochu zaráža pravopis, ale čo už.... pri varení a pečení ho potrebovať nebudeš.
simonkamatkova
pre informaciu vindu znamena vyjdu ,kces je chces ,,a otvorili ste si moj recept pre gramatiku ci pre postup prace ?? hlavne ze je dobry recept
radost
@simonkamatkova...tak-je to tu o varení...aj mne je to smiešne-ako niektoré vyčkávajú v kúte-a potom otvoria jazykovo-pravopisné okienko...:-(
nikto tu nepíše bez chýb!!!ani ja..napr.:neviem dať d s mäkčeňom-tak ho nedávam...zato nemám menšiu radosť...z receptu..
drž sa "devenko"...
s úsmevom na tvári-aj varenie a pečenie-sa lepšie vydarí...:-))
pani @marta23 a keby prepadla niekoľkokrát z gramatiky-už nesmie variť a dávať sem recepty??je to v podmienkach?
pokojný večer..:-))))
jerica
Nie každému slovenčina ide podľa spisovnej gramatiky, nechcem byť rozhodca , páči sa mi recept , ale je fakt, že dodržiavať základy spisovnej slovenčiny, by mali admini redigovať,keď to púšťajú na web stránku , ktorú si otvárajú nie len na Slovensku , ale aj v iných krajinách , Slovenský jazyk je krásny , preto ho nemôžeme przniť , hoc je to stránka o varení, nesúhlasím , že je to o varení a preto budeme slovenčinu hádzať do koša,je to vizitka naša a o nás .
Keď si myslí niekto iné,(nebudem pridávať nick) , že to je tak dobré , tak sa veľmi mýli .
jerica
Pardon :- zabudla som , keď v mojom recepte admin , zmenil písmo, veľkým som napísala , ZEMIAKY pečené plnené, zmenili na Zemiaky pečené plnené , tak by mali správne uvádzať,redigovať,pridávané recepty , kde prispievateľ nemá základy v slovenskom jazyku, veď nie každý je doma v spisovnej slovenčine /ani ja to o sebe netvrdím/ recepty ktoré schvalujú ktoré sa uverejňujú na web stránku www.varecha.sk a súhlasia s jej uverejnením , by mali sami redigovať spisovne uverejnené recepty. To je môj názor , ďakujem prispievateľke receptu za pochopenie .
evanaaa
@jerica , súhlas, pravdu máš, aj keď čítam dobré recepty, chlpy na rukách sa mi ježia....ja nie som až tak mladá, ale nikde nie je písané, že už mám nárok na gramatické chyby, aj keď netvrdím, že som bezchybná. Ale takí mladí ľudia, čo ešte študujú, alebo od školy neprešlo až toľko rokov, aby pravopis zabudli, ma prekvapujú.....ak budú písať životopis s takými chybami, viac sa s nimi baviť nebudú....ale to by aj stačilo, je to stránka o varení, to by bolo na dlhé písanie. A mnohým by aj žlč zkypela, že tu tak mudrujem(e).
radost
@jerica-s úhlasím s tvojím názorom...
ja poznám veľa mladých ľudí -ktorí majú vysokoškolské vzdelanie-sú úspešní i nám všetkým prospešní-a s pravopisom mali aj majú ťažkosti...
preto som veľmi tolerantná a beriem nedostatky pravopisné na tejto stránke s nadhľadom...
pravda-iné je pravopis-v úradných tlačivách..žiadostiach..životopise..pod...
pokojný večer
jerica
@radost , áno je to tak , ale nevidím problém v tom , aby admin, ked to odsúhlasuje , neopravil chyby, ktoré možno prispievateľ nemá ani páru , že to tak nie je spisovne napísané , je to obraz o nás a nielen o recepte, to neuznávam , že to je o varení , tak ako sa páči recept , musí sa páčiť ako je to napísané, hlavne spisovne , netvrdím , že ja som v tom doma , ale fakt je to o našej kultúre aj vo vyjadrovaní sa spisovne.Ešte raz ďakujem prispievateľovi tohto receptu , že to berie s pochopením :-)
simonkamatkova
Dakujem za nazor ale ked chcete tak komentujte môj recept a nie tu chyby a v recepte a v recepte nemam ziadne tvrdky ked tak dlzne a ked sa vam nepači nehnevam sa nečitajte a tym čo sa pači receptik dakujem cez víkend dam dalši receptik :)
jeka
Receptík máš krásny,ale skús tam pridať majonézu , alebo aspoň kyslú smotanu,a potom napíš čí sú dobré,nič v zlom,ja som tiež také robila,ale dostal sa mi do rúk receptík s majonézou a od tých čias už iné nerobím, a nebude tam chýbať, ani rum, ani vanilkový cukor.
aamm
vyskúšala som recept, šišky sú výborné




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia