Foto: manka1
ako som sľúbila - pridávam môj návod - odskúšaný
Postup
-
1
Zrelé šípky umyjeme - môžu byť kľudne aj tvrdé, aj mäkké, a aj trochu primrznuté. Umyté dať do hrnca, podliať trochou vody - podľa množstva šípok. Ja som mala tak asi tri litre šípok a podliala som asi 2dl vody - to len preto aby sa neprilepili na dno hrnca - a aby sa mali v akej pare trochu rozvariť a zmäknúť ešte viac. Varíme na miernom ohni. Po odskúšaní, či sú už zmäknuté - som jednoducho ponorila ponorný ručný mixér a rozmixovala. Dostala som hmotu - aj z jadierkami-kôstkami, a aj s chĺpkami.
- 2
Pôvodne sa to malo prepasírovať cez sitko - aby tam zostali kôstky, na sitku. No a potom som zistila, že chĺpky tam predsa cítiť. To ma nahovorila jedna známa - že to tam nevadí. No ale mne to vadilo, tak som pokračovala ďalej. Mám takéto staré sitko - ale dobré - kôstky zo šípok sa tam pohodlne zachytili.
- 3
Na a prišla druhá časť- na sitko som si položila čistú záclonovinu, bez vzorky - a dvakrát, aby bolo hustejšie. Tam som to začala nalievať a stisnutím ruky som to popretláčala cez túto záclonovinu. No a potom už nebolo cítiť žiadne chĺpky. A ak sa mi to zdalo husté - tak som to zriedila obyčajnou vodou - ale toto len tak od oka. No a potom som vymyslela, že chcem mať aj lekvár a aj pretlak.
- 4
Do pretlaku som dala kryšt. cukru len trochu - aby nebolo tak cítiť tú šípkovo kyslastú chuť. No a do lekváru som dala trochu viac cukru - zase len podľa chuti. Neviem či sa to z obrázku dá odhadnúť - hustotu pretlaku a lekváru. Ja som mala v pamäti, keď sme boli zo sesternicou malé a u bábinky na prázdninách, tak ona mala už vtedy kúpený šípkový pretlak - v konzerve asi ako paštéta. Každá sme mohli jednu zjesť - vychutnávať si. Bolo to výborné. Preto som si to tento rok - konečne - urobila.
- 5
Trochu roboty s tým je - ale stojí to za to. Inak som si trochu prebrázdila po internete, počítala som si viaceré postupy. Zo začiatku som odkrajovala stopky a aj končeky šípok. No potom som bola "lenivá", tak som ich povarila jednoducho celé. Vôbec nevadí, ak to nedokončíte za jeden deň - kľudne sa to dá robiť na etapy - ako máte čas.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
pred 2 - 3 desaťročiami predávali šípkový pretlak v konzervách-bola to neskutočná dobrota..bohužiaľ - mnoho dobrôt s tým zlým režimom odišlo do archívu..:-)
určite nečistili v tej konzervárni po jednej šípke..mohli mať postup - podobný tvojmu - jasné -že vo veľkom..
možno by nebolo zlé ešte aj teraz pozrieť tie šípky a skúsiť..
robím, akurát nepoužívam záclonu, ale také husté sito - riečicu. Dnes som ochutnala u susedy kupovaný - vraj šípkový - lekvár z obchodu, ten teda okolo šípiek ani neutekal, niečo na spôsob tuhej marmelády s vôňou a chuťou všetkého možného, len nie šípok.
už som robila z pretlaku aj šípkovú omáčku - bola výborná...