Šípkový pretlak - lekvár

manka1 - fotkamanka1, 22. januára 2014
Šípkový pretlak - lekvár
Foto: manka1

ako som sľúbila - pridávam môj návod - odskúšaný

Suroviny





Postup

  1. 1

    Zrelé šípky umyjeme - môžu byť kľudne aj tvrdé, aj mäkké, a aj trochu primrznuté. Umyté dať do hrnca, podliať trochou vody - podľa množstva šípok. Ja som mala tak asi tri litre šípok a podliala som asi 2dl vody - to len preto aby sa neprilepili na dno hrnca - a aby sa mali v akej pare trochu rozvariť a zmäknúť ešte viac. Varíme na miernom ohni. Po odskúšaní, či sú už zmäknuté - som jednoducho ponorila ponorný ručný mixér a rozmixovala. Dostala som hmotu - aj z jadierkami-kôstkami, a aj s chĺpkami.

  2. 2

    Pôvodne sa to malo prepasírovať cez sitko - aby tam zostali kôstky, na sitku. No a potom som zistila, že chĺpky tam predsa cítiť. To ma nahovorila jedna známa - že to tam nevadí. No ale mne to vadilo, tak som pokračovala ďalej. Mám takéto staré sitko - ale dobré - kôstky zo šípok sa tam pohodlne zachytili.

    Šípkový pretlak - lekvár - obrázok 2
  3. 3

    Na a prišla druhá časť- na sitko som si položila čistú záclonovinu, bez vzorky - a dvakrát, aby bolo hustejšie. Tam som to začala nalievať a stisnutím ruky som to popretláčala cez túto záclonovinu. No a potom už nebolo cítiť žiadne chĺpky. A ak sa mi to zdalo husté - tak som to zriedila obyčajnou vodou - ale toto len tak od oka. No a potom som vymyslela, že chcem mať aj lekvár a aj pretlak.

    Šípkový pretlak - lekvár - obrázok 3
  4. 4

    Do pretlaku som dala kryšt. cukru len trochu - aby nebolo tak cítiť tú šípkovo kyslastú chuť. No a do lekváru som dala trochu viac cukru - zase len podľa chuti. Neviem či sa to z obrázku dá odhadnúť - hustotu pretlaku a lekváru. Ja som mala v pamäti, keď sme boli zo sesternicou malé a u bábinky na prázdninách, tak ona mala už vtedy kúpený šípkový pretlak - v konzerve asi ako paštéta. Každá sme mohli jednu zjesť - vychutnávať si. Bolo to výborné. Preto som si to tento rok - konečne - urobila.

    Šípkový pretlak - lekvár - obrázok 4
  5. 5

    Trochu roboty s tým je - ale stojí to za to. Inak som si trochu prebrázdila po internete, počítala som si viaceré postupy. Zo začiatku som odkrajovala stopky a aj končeky šípok. No potom som bola "lenivá", tak som ich povarila jednoducho celé. Vôbec nevadí, ak to nedokončíte za jeden deň - kľudne sa to dá robiť na etapy - ako máte čas.

Diskusia k receptu

radost
tak takáto jednoduchšia robota láka..
pred 2 - 3 desaťročiami predávali šípkový pretlak v konzervách-bola to neskutočná dobrota..bohužiaľ - mnoho dobrôt s tým zlým režimom odišlo do archívu..:-)
určite nečistili v tej konzervárni po jednej šípke..mohli mať postup - podobný tvojmu - jasné -že vo veľkom..
možno by nebolo zlé ešte aj teraz pozrieť tie šípky a skúsiť..
manka1
Jasné, že funguje - naozaj som si to dokonca v dvoch várkach vyskúšala tento - teda vlastne vlani v roku 2013. Posledný som robila keď sa mali už piecť vianočné koláčiky - a ja som ešte vytláčala tekutinu zo šípok. @rados ť - ak u vás neboli veľké mrazy, tak možno sa ešte oplatí. Niektoré príspevky na nete hovorili, že je dobre, keď šípky prejdú mrazom. Aj na víno sa zbierajú také osmahnutejšie. Skúšajte - mne to stálo za to.
neposed
vyborne, sipkovy lekvar je moja spomienka na detstvo, nasa mama ho varievala a bola to jedna basen, ta chut je uzasna a tento zjednoduseny postup ma naozaj laka. Vdaka za recept.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Pekný recept, užitočné rady. Idem ešte pohľadať šípkové víno :)
sany11
Toto je skvelý výnikajúci lekvár 5*****
sovka62
Ďakujem, @manka1 , že si si dala tú námahu a splnila sľub. Už sa teším ako budem skúšať a hlavne, ako budem maškrtiť.
garanco
Vďaka za recept, trochu si počká, kým príde jeho čas:-))
elysa
tak toto je dobrota, moja mamka ho varievala každú jeseň, tiež pasírovala, pokiaľ chĺpky nebolo cítiť, lebo s nimi je to o ničom... piplavá práca, ktorá stojí za to... ***** posielam :)
aroooo
Takýto podobný recept som niekde videla - hľadala som aj tu na Vareche, varili sa celé šípky, pasírovalo cez 3 sitá /od najväčších po najjemnejšie diery/ a nakoniec cez silonku, no hľadala som, keď dala @sovka diskusiu, ale nenašla, tak ukladám tento, dík.
pupavciatko
ahoj Manka1, potešilo ma, že aj niekto iný robí šípkový lekvár tak ako ja, umyté šípky uvariť vo vode, roztlačiť, prepasírovať cez sitko s veľkými dierkami , aby sa zachytili semienka a potom cez záclonu bez vzorky, aby sa zachytili chľpky a lekvár neškrabal v hrdle. a vždy tú hustú lepkavú masu podlievať vodou, veď ona sa v konečnom dôsledku pri varení ešte vyparí...mňam, je to výborná pochúťka a stojí to aj za tú námahu..
manka1
Ďakujem, snažím sa do pivnice - lebo špajzu nemám dostať čo najviac - ešte som taká stará škola - čo je doma to sa počíta- a konečne je to po ruke. No a pri každodennom živote, troch - síce už veľkých deťoch je nutné si veci uľahčovať ako sa len dá. Takže si moja krvná skupina. Aj keď tento nápad vznikol z lenivosti - ale vraj všetky veľké veci vznikli z lenivosti.
julanda
Prosím ťa, aká lenivosť, veď to je výborný recept, aj ja tak už roky
robím, akurát nepoužívam záclonu, ale také husté sito - riečicu. Dnes som ochutnala u susedy kupovaný - vraj šípkový - lekvár z obchodu, ten teda okolo šípiek ani neutekal, niečo na spôsob tuhej marmelády s vôňou a chuťou všetkého možného, len nie šípok.
manka1
som rada, že je nás viac rovnako postihnutých - ale v podstate v minulosti aj tak najväčšie vynálezy vznikli z lenivosti ľudí - niežeby toto bol vynález svetový, ale pre mňa je...
už som robila z pretlaku aj šípkovú omáčku - bola výborná...
maska10
Ja som varila sipkovy lekvar vlani a bola som velmi sklamana lebo skriabal v hrdle.Bolo mi ho luto vyhodit,ked ma to stalo tolko casu a roboty.Tento rok som ho omylom otvorila a bol vyborny.Neviem cim to je ,ale mne sa zda,ze casom sa tie chlpky nejak rozplynu a teraz je vyborny!
adjunkt
...aj ja robím takto šípkový lekvár, akurát, že odkrajujem suché odkvetné lístky a stopky.... lekvár je naozaj super... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia