Šípkový pretlak - lekvár

Autor receptu: manka1

ako som sľúbila - pridávam môj návod - odskúšaný

Postup

  1. Zrelé šípky umyjeme - môžu byť kľudne aj tvrdé, aj mäkké, a aj trochu primrznuté. Umyté dať do hrnca, podliať trochou vody - podľa množstva šípok. Ja som mala tak asi tri litre šípok a podliala som asi 2dl vody - to len preto aby sa neprilepili na dno hrnca - a aby sa mali v akej pare trochu rozvariť a zmäknúť ešte viac. Varíme na miernom ohni. Po odskúšaní, či sú už zmäknuté - som jednoducho ponorila ponorný ručný mixér a rozmixovala. Dostala som hmotu - aj z jadierkami-kôstkami, a aj s chĺpkami.
  2. Pôvodne sa to malo prepasírovať cez sitko - aby tam zostali kôstky, na sitku. No a potom som zistila, že chĺpky tam predsa cítiť. To ma nahovorila jedna známa - že to tam nevadí. No ale mne to vadilo, tak som pokračovala ďalej. Mám takéto staré sitko - ale dobré - kôstky zo šípok sa tam pohodlne zachytili.
  3. Na a prišla druhá časť- na sitko som si položila čistú záclonovinu, bez vzorky - a dvakrát, aby bolo hustejšie. Tam som to začala nalievať a stisnutím ruky som to popretláčala cez túto záclonovinu. No a potom už nebolo cítiť žiadne chĺpky. A ak sa mi to zdalo husté - tak som to zriedila obyčajnou vodou - ale toto len tak od oka. No a potom som vymyslela, že chcem mať aj lekvár a aj pretlak.
  4. Do pretlaku som dala kryšt. cukru len trochu - aby nebolo tak cítiť tú šípkovo kyslastú chuť. No a do lekváru som dala trochu viac cukru - zase len podľa chuti. Neviem či sa to z obrázku dá odhadnúť - hustotu pretlaku a lekváru. Ja som mala v pamäti, keď sme boli zo sesternicou malé a u bábinky na prázdninách, tak ona mala už vtedy kúpený šípkový pretlak - v konzerve asi ako paštéta. Každá sme mohli jednu zjesť - vychutnávať si. Bolo to výborné. Preto som si to tento rok - konečne - urobila.
  5. Trochu roboty s tým je - ale stojí to za to. Inak som si trochu prebrázdila po internete, počítala som si viaceré postupy. Zo začiatku som odkrajovala stopky a aj končeky šípok. No potom som bola "lenivá", tak som ich povarila jednoducho celé. Vôbec nevadí, ak to nedokončíte za jeden deň - kľudne sa to dá robiť na etapy - ako máte čas.