Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura fotorecept
Foto: pusta
Tento recept som vybrala zo svojej zbierky arabských jedál. Shish Tawuk je mimoriadne obľúbený v Sýrii a Libanone, jeho názov vznikol z tureckého slova Zobraziť celý popisTento recept som vybrala zo svojej zbierky arabských jedál. Shish Tawuk je mimoriadne obľúbený v Sýrii a Libanone, jeho názov vznikol z tureckého slova "tavuk". Pripravuje sa najmä v reštauráciách, ale aj v domácnostiach grilovaním. Každý kuchár má svoje špeciálne vlastné korenenie, teda je viac variant. Podáva sa ako časť večere, tiež v menšom množstve ako predjedlo alebo ako meze. Recept na toto veľmi chutné korenené a zároveň svieže jedlo posúvam.
porcie
príprava
na 90 - 100 °C
Suroviny
800 g |
|
8 PL |
|
1/2 1/2 |
|
1 ks |
|
1/2 1/2 |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1 čl |
|
zloženie bharat: | |
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
Postup
-
1
Pripravila som si kuracie prsia, ktoré som vykostila a zbavila kože, pokrájala som ich na menši kocky.
-
2
Pripravila som si marinádu, do misy som dala rímsku rascu, mletú škoricu a mletý kardamom.
-
3
Pridala som mletú štipľvú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie a soľ.
-
4
Pridala som tymián
-
5
citronóvú šťavu,...
-
6
...olej a korenie bharat, ktoré si vždy pripravujem vždy sama a zásadne čerstvé, zloženie som rozpísala v surovinách. Zloženie korenia bharat sa môže líšiť podľa kuchára i oblasti, v ktorej sa používa. Najčastejšie sa s ním stretnete v Sýrii, Libanone, Jordánsku, Palestíne, ale aj inde. Korenie bharat sa vyrába aj priemyselne, u nás ho dostať kúpiť aj hotové v špecializovaných arabských obchodoch alebo e-shopoch.
-
7
Všetko som spolu zmiešala a marináda bola hotová.
-
8
Vložila som do neho pokrájané kuracie mäso a všetko spolu premiešala.
-
9
Nastrúhala som na jemno cibuľu...
-
10
...a pridala som k mäsu v marináde, opäť som riadne premiešala a odložila na noc na 12 hodín do chladničky odpočívať, aby mäsko poriadne nasiaklo chuťami marinády a zároveň pekne skrehne. Počas marinovania som zmes viackrát premiešala -asi 6x.
-
11
Marinované kuracie mäso som napichala na grilovacie ihly.
-
12
Rozpálila som na sucho grilovaciu panvicu a položila som mäsko na panvicu, oleja je na ňom dostatok.
-
13
Opekala som dookola z každej strany asi 5 minút.
-
14
Spravila som si k tomu pečené zemiačiky, na ktoré som dala tú úžasnú voňavú marinádu, ktorá mi zvýšila. Mäsíčko je jemnučké, z vnútra krehké,mäkkučké, na povrchu chrumkavé, krásne voňavé a nasiaknuté chuťou použitých korenín, svieže po citróne.
-
15
V Sýrii sa griluje najčastejšie na grile vonku, podáva sa s Pita chlebom, s množstvom čerstvých zeleninových šalátov a s pikantnou prílohou, aj s kyslou smotanou Toto vynikajúce voňavé jedlo môže mať veľa variant, dokonca od domu k domu môže byť chuťovo iné v závislosti od preferencie použitých korenín v marináde..
dakujem.
dakujem za pochvalu
áno, to je kuracie prso.
doplním do receptu.
dakujem, že si to všimla.
poviem ti úprimne, z chuti by som si tak šťavnato od plných pľúc zahrešila nahlas tu na vareche :D :D :D i ked ja nezvyknem nadávať.
mali by sa čomu priučiť, však?
prajem ti krásne večerno-nočné posedenie pri grilovačke Shish tavuk-u zo Sýrie s celou tvojou milou rodinkou :-)
dakujem ti, priateľ môj, za nádhernú pochvalu, ostatne ako vždy sa mi od teba také úžasné hodnotenie dostávajú.
jáááj, keby som tak mala ešte možnosť vonku na grile aj ja, to by bolo :P
veľmi pekne ti dakujem.
dakujem ti za peknú a milú pochvalu :-)))