Sezamovo-snehové kôpky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. apríla 2016

Výsledok môjho dnešného pokusu. Pôvodne ako vložka do polievky, zdravo stravujúci sa ich môžu mať aj namiesto čipsov. Sú krehké a chrumkavé.

10 minút
príprava
27-30 minút
na 130 °C

Suroviny

3 PL
1 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Moja špekulácia okolo vložky do špenátovej polievky začala pri nasucho opražených sezamových semienkach. Treba pri nich stáť a miešať ich, aby neprihoreli. Ako si tak chladli na panvici, premýšľala som, ako im dodám viac objemu. Aby boli ľahké ako obláčik a predsa nadýchané...sneh z bielkov! Ale surový som nechcela, tak ho reku upečiem, či skôr usuším. Jedno bielko som vyšľahala na pevný sneh so štipkou soli, rúru som zapla na teplovzduch 110°C (130°C bez ventilátora). Prisypala som vychladnuté semienka.

    Sezamovo-snehové kôpky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Malý plech som vystlala papierom na pečenie a jemne potrela pre istotu olejom. Malou lyžičkou som nakládla 9 kôpok.

    Sezamovo-snehové kôpky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa sušili v rúre, 2-3 krát som do nich strčila špajdlou, aby som zistila, ako schnú. Po uplynutí 27 minút som usúdila, že uschli dostatočne. Už sa dali aj bez problémov sňať z papiera. Sú krehulinké, treba s nimi manipulovať opatrne.

    Sezamovo-snehové kôpky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po zahryznutí mi v ústach ostali len semienka, sneh sa akoby vyparí. Zaliate polievkou zmäknú a dodajú zaujímavú chuť. Malá mi ich odobrila, samostatné jej vraj chutia ako čipsy. Tak ich odvážlivci môžu vyskúšať, možno im zachutia. Neviem, koľko vydržia, lebo sme ich hneď schrúmali, ale súdiac zo snehu, pri izbovej vlhkosti sú asi na okamžitú konzumáciu. Bielkoviny a sezam sú zdravé, len v tejto podobe sa trocha lepia na zuby:-)

    Sezamovo-snehové kôpky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

45678
Zaujímavé,určite vyskúšam,ako chipsy:-)
Kto tam zasa trepol tie 2 hviezdičky? Nechapem!? Adminkovia ignorujú poziádavky zrusit anonymitu, rovnako,ako nereagujú na žiadosti,zaradiť späť "podobné recepty".
Prepáč,že to píšem pod Tvoj recept.
kukulienka71
@haji , vďaka za povzbudenie. Dnes bolo u nás veľmi veterno, keď je mrcha počasie, rada tvorím:-)
@45678 , budem skúšať aj iné variácie, s mletými orieškami povedzme.
Netráp sa kvôli hviezdičkám, keď bude vôľa, zmenia to tu a budú aj podobné recepty. Tiež čakám ako aj na dážď, tu je strašné sucho teraz:-( Pekný večer želám
popoluska340
Uz aj ukladam receptik na vyskusanie.Do polievky spenatovej,brokolicovej budu ako stvorene.
dzejsik
Hehe, recept na polievku som prešla dva razy až potom som si uvedomila, že toto sú tie dobre vyzerajúce guličky z polievky. ;) Vyskúšam na mokro (v polievke) i na sucho (k písaniu seminárok ... alebo niečomu príjemnejšiemu :)) ).
kukulienka71
@monty469 , @popoluska340 , @dzejsik , vďaka za záujem:-) kôpky zmenili výzor po kúpeli v polievke, v tom je ten fígeľ;-) samostatne môžu byť aj plochšie, upečú sa skôr. Ja už som dávnejšie pomýšľala na snehové pečivo so zníženým množstvom cukru, lebo ho mám rada, ale je to sladká bomba a to ma odrádza. Tak po včerajšku už nemám pochybnosti, že to ide aj bez cukru. Ale treba ich hneď zjesť. Tak dúfam, že vám budú chutiť:-)
kukulienka71
@Izabella929 (20.4.2016 16:57)

Ďakujem Izka:-) Ony sú práveže také ľahučké, že sa udržia bez problému na hladine. Musela som ich poliať lyžicou polievky, aby som zistila ako chutia namočené. Vtedy získali úplne iný výzor:-D
45678
@kukulienka vyborneee! Dnes som robila so sekanymi lieskovymi orieškami z troch bielkov:-) recept posunutý s názvom kukulienķine oči,lebo návšteve to pripominalo oci :-)vďaka za recept.
kukulienka71
@45678 (21.4.2016 14:34)

:-DDDD, to je milé!! Ďakujem za odvahu vyskúšať, aj za kladnú odozvu, veľmi si ma potešila:-) škoda, že nie je foto, aby som si pozrela "do očí":-))
kecemis
Pekne a chutne obohatenie polievok. Urcite mozne vyuzitie aj inak.
kecemis
Pekne a chutne obohatenie polievok. Urcite mozne vyuzitie aj inak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia