Sezamovo-snehové kôpky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Výsledok môjho dnešného pokusu. Pôvodne ako vložka do polievky, zdravo stravujúci sa ich môžu mať aj namiesto čipsov. Sú krehké a chrumkavé.

10 minút
príprava
27-30 minút
na 130 °C

Postup

  1. Moja špekulácia okolo vložky do špenátovej polievky začala pri nasucho opražených sezamových semienkach. Treba pri nich stáť a miešať ich, aby neprihoreli. Ako si tak chladli na panvici, premýšľala som, ako im dodám viac objemu. Aby boli ľahké ako obláčik a predsa nadýchané...sneh z bielkov! Ale surový som nechcela, tak ho reku upečiem, či skôr usuším. Jedno bielko som vyšľahala na pevný sneh so štipkou soli, rúru som zapla na teplovzduch 110°C (130°C bez ventilátora). Prisypala som vychladnuté semienka.
  2. Malý plech som vystlala papierom na pečenie a jemne potrela pre istotu olejom. Malou lyžičkou som nakládla 9 kôpok.
  3. Kým sa sušili v rúre, 2-3 krát som do nich strčila špajdlou, aby som zistila, ako schnú. Po uplynutí 27 minút som usúdila, že uschli dostatočne. Už sa dali aj bez problémov sňať z papiera. Sú krehulinké, treba s nimi manipulovať opatrne.
  4. Po zahryznutí mi v ústach ostali len semienka, sneh sa akoby vyparí. Zaliate polievkou zmäknú a dodajú zaujímavú chuť. Malá mi ich odobrila, samostatné jej vraj chutia ako čipsy. Tak ich odvážlivci môžu vyskúšať, možno im zachutia. Neviem, koľko vydržia, lebo sme ich hneď schrúmali, ale súdiac zo snehu, pri izbovej vlhkosti sú asi na okamžitú konzumáciu. Bielkoviny a sezam sú zdravé, len v tejto podobe sa trocha lepia na zuby:-)