Foto: matus113
Tradičné jedlo našich mám
4
porcie
porcie
80 minút
príprava
príprava
60 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nakrájame si bravčové mäso. Najlepšie je to zo stehna. Do hrnca dáme nakrájanú cibuľku, ktorú smažíme na oleji.
- 2
Keď je cibuľka do zlatista osmažená pridáme nakrájané mäso. Necháme ho trošku obsmažiť. Ďalej pridáme trošku soli, rasce, červenej papriky, čierneho korenia a to celé podlejeme 200 ml vody. Necháme dusiť cca 10 minút.
- 3
Do hrnca potom pridáme kyslú kapustu a dusíme kým nie je mäso mäkké. Počas dusenia pravidelne podlievame vodou a vždy premiešame.
- 4
Približne po hodine dusenia je mäso mäkké a vtedy prilejeme aj smotanu na varenie, ktorú rozmiešame a prevaríme. Podávame s knedľou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
dávno sme nemali a kyslá kapusta sa hodí............ide jar tak c vitamím
padne vhod aj m - mäso vitamín tiež
inak pekný recept a pekne spracovaný
(Z kapusty C vitamín áno, ale surovej, veď ten sa varením temer vyničí!)
A propos, retig, z kapusty sa vitamín c varením neničí, hovorila mi to moja priateľka chemička - sú potraviny, v ktorých sa ničí varom a sú v ktorých sa neničí - medzi tie patrí koreňová zelenina, cibuľa, kapusta, šalát. Varením sa ničí v citrusoch a v mede, už pri 40°C. Pekný deň!
Vitamín C je dobre rozpustný vo vode, ale ničí ho kuchynská úprava a nešetrná konzervácia. Na zachovanie čo najväčšieho množstva vitamínu C vo varených, prípadne konzervovaných potravinách treba dodržiavať tieto zásady: - vyberať zdravé a bezchybné suroviny -
- suroviny umývať v celku, rýchlo pod prúdom tečúcej vody, nesmú sa dlho máčať, aby sa vitamín C nevylúhoval - suroviny krájať nožom z nehrdzavejúcej ocele - - variť pod pokrývkou v malom množstve vody a len dovtedy, kým surovina nezmäkne - - používané nádoby majú byť z nehrdzavejúcej ocele, kvalitného hliníka, smaltované, prípadne hlinené - - vodu, v ktorej sa varila zelenina alebo nevyklíčené zemiaky, nevylievať, ale použiť na prípravu omáčok a polievok- pri kuchynskej úprave začať variť pri vysokej teplote a dovárať pri nízkej
- šaláty pripravovať tesne pred podávaním na stôl, aby nevznikli straty pôsobením vzdušného kyslíka - jedlo podávať vždy čerstvo pripravené, až tesne pred servírovaním na stôl pridať do hotového pokrmu nadrobno posekanú pažítku, čerstvú zelerovú alebo petržlenovú vňať -
- pokrmy sa nesmú prihrievať a udržiavať na teplom mieste
Tesne po otvorení hraníc sme si vyšli s kamoškou Češkou do Viedne. Mali sme klasické socialistické obložené chlebíky, všade boli kolóny áut a cestou späť sme sa cez hranice presúvali krokom. Celý čas som básnila o segedíne, čo má moja mama určite na sporáku; potom som ju pozvala k našim. Keď zjedla prvé tri lyžice, tak ostala paf: "Kdyby jsem byla vědela, že to je tak hrozně dobrý, tak by jsem tu cestu taky nebyla téměř vydržela..."
Recept si vzala domov, rozdala ho v rodine a odvtedy (však je to 20 rokov) ho tam takto pripravujú. No a ako zarytí segedínogulášnici by možno práve tu na Vareche tvrdili a do krvi sa bili, že pravý segedín sa robí bez smotany...
Čo som tým chcela povedať? Že takto je to so všetkými "pravými" a "ľavými" receptami. Koľko ľudí, toľko zvykov, a preto sa @matus113 drž svojho stehna (teda bravčového) a ty @evas13 zase svojho (morčacieho)... :-))
na 1/4 nakrajané mladé bedle,rompy(much.červenkastá)plávky
(plávka olivová,modrastá).....nou koment.....
Dobrú chuť želám ...
Kyslú kapustu preplachujem trikrát a na koniec radšej pridám kyslú smotanu, smotanu na varenie a do málička mlieka solamyl alebo hladkú múku. Podľa obrázku mi to pripadá, ako by tam ani smotana nebola, mäska tam vidno pár kúskov, kapusta je celá, akoby bola surová.
Ja mám rada, keď nie je až tak vidno kapustu a keď je to viac smotanové.
Knedľu robím doma, väčšinou zemiakovú, no keď sa mi nechce, tak kupujem.
A môj muž miluje, keď tam pridám sušené trikrát prevarené hríby, aby nezačiernili celý segedín.
A súhlasím, že bôčik je dobrý do toho, pol bôčika, pol pliecka, skúšala som už aj z krkovičky.
Kamarát mi hovoril, že mal už aj kurací segedín, no bŕŕŕŕ, nikdy by som nechcela. Blé
Nič nie je lepšie ako smotana a cesnak pri sebe.
Napríklad taký dobrý domáci langoš si bez smotany s cesnakom, veeela cesnaku si neviem a ani nechcem predstavit. A mäsu dodá cesnak lepšiu chuť a obzvlášť v segedíne
Ale pekné video a závidím tu odvahu. Ja kebyže som chlap a nie som zabehnutý kuchár, tak ťažko by som svoj receptík niekde vystavila:-) Klobúk dole.
A do vriaceho segedínu vlievať smotanu, aj to je zaujímavé. Vtedy sa strašne zrazí a bez múky si to neviem ani predstaviť. Potom mi to taká polievka pripadá, ked to nie je zahustené
:-)