Foto: kukulienka71
Tvarohové cesto, pikantné čučoriedky a saténovo jemný smotanový krém.
porcií
príprava
na 170-200 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
3 ks |
|
1 dcl |
|
80 g |
|
2 štipky |
|
Plnka: | |
150 g |
|
Krém: | |
200 g |
|
180 g bez príchute |
|
2 ČL preosiaty |
|
Postup
-
1
Upratovanie chladničky či mrazničky so sebou prináša prekvapenia:-) Našla som suroviny, ktoré som podľa nájdených receptov nijako nevedela skombinovať, tak som vymyslela tento postup. Neoľutovala som, možno sa zapáči aj vám.
- 2
Najprv som vyšľahala 3 vaječné bielka na hustú penu. Žĺtka som šľahala v inej miske so Salkom, bolo sladené, pridať cukor by bolo teda zbytočné.
- 3
Do žĺtkovej zmesi som prisypala múku s dvomi štipkami sódy bikarbóny, na to množstvo to úplne stačí. Zapla som vyhriať rúru na 170°C.
- 4
Pridala som kelímok tvarohu. Môžete použiť akýkoľvek tvaroh.
- 5
Po dôkladnom premiešaní cesta s tvarohom nasledoval sneh z bielkov. Nie naraz, po častiach a veľmi opatrne, aby nadľahčil cesto a moc sa neubil.
- 6
Cesto som vyliala do vopred vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 28cm.
- 7
Korpus som piekla 20 minút. Chytal už farbu.
- 8
Teraz som naň uložila rozmrazené čučoriedky, nájdené v kútiku mrazničky:-) Dá sa použiť samozrejme ľubovoľné, najlepšie čerstvé ovocie, to už nebude treba zapekať. Mrazené však malo veľa šťavy, tak som korpus špajlou popichala a navrstvila čučoriedky aj so šťavou, zapla som na rúre horný ohrev, zvýšila teplotu na 200°C a dala ešte ovocie zapiecť.
- 9
Trvalo to asi 10 minút, okraje koláča zatiaľ pekne zhnedli, šťava nasiakla do koláča a vplyvom tepla som dosiahla, čo som chcela:-)
- 10
Upečený korpus som nechala úplne vychladnúť. Zatiaľ som pripravila krém na vrch koláča. Bolo to úplne jednoduché: celý kelímok kyslej smotany som zmiešala s trochou cukru a kelímkom neochuteného nátierkového masla. Môže sa nahradiť mascarpone alebo aj vynechať, bude menej kalórií, na chuti to moc neuberie. Niečo podobné som videla u @palokuchki a je to výborná, svieža poleva.
- 11
Natrela som ju rovnomerne- rustikálne:-) na povrch vychladnutého koláča a nechala celé ešte v chladničke, aby sa dobre schladil aj krém, na ráno ku kávičke to bolo práve vynikajúce.
- 12
recept na cesto použijem aj inokedy, je vláčne a veľmi chutné, ovocie sa vždy nájde a poleva dodá plus sviežosť. Navyše, tento koláčik je aj veľmi výživný. Pochutnajte si aj vy:-)
- 2
Diskusia k receptu