Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou fotorecept
Foto: pusta
Máme radi surový baby špenát ako šalát, skaramelizovala som hrušku, povarila som ju vo víne, okorenila drveným farebným korením, na špenátové lôžko som Zobraziť celý popisMáme radi surový baby špenát ako šalát, skaramelizovala som hrušku, povarila som ju vo víne, okorenila drveným farebným korením, na špenátové lôžko som pridala k hruške kozí syr a doplnila plátkami schwarzwaldskej šunky, na záver som šalát pokvapkala výpekom. Vznikol vynikajúci šalát výbornej kombinácie z listovej zeleniny a ovocia, chuťovo doplnený šunkou a syrom.
porcia
príprava
Suroviny
70 g |
|
1 ks cca 150 g |
|
75 g (La brique de chévre) |
|
50 g |
|
100 ml (Chardonnay) |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Hrušku som neošúpala, len umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
-
2
Hrušku som odstopkovala, rozkrojila na polovice, potom na štvrťky, zbavila jadrinca...
-
3
...a každú štvrťku som rozkrojila ešte na štyri plátky.
-
4
Na rozpálenom oleji som plátky hrušiek karamelizovala jemne do hneda z jednej i ...
-
5
...z druhej strany - cca 3 - 4 minúty. Na karamelizáciu ovocia netreba pridať na jeho karamelizovanie ešte aj cukor, ovocie má totiž dosť vlastného cukru, ktorý na povrchu dostatočne skaramelizuje.
-
6
Pripravila som si kvalitné biele suché víno Chardonnay.
-
7
Skaramelizované plátky hrušiek som podliala vínom a prudkým varom som ich varila asi 5 minút,...
-
8
...vybrala som ich na tanier a nechala úplne vychladnúť.
-
9
Zatiaľ som v mažiari na hrubo podrvila farebné korenie.
-
10
Odstopkovala som čerstvý baby špenát, umyla som ho pod prúdom studenej tečúcej vody a nechala som ho dobre odkvapkať.
-
11
Odkvapkané listy špenátu som rozložila na tanier a jemne som ho osolila morskou soľou.
-
12
Na špenátové lôžko som rozložila vychladnuté skaramelizované plátky hrušky...
-
13
...a okorenila na hrubo drveným farebným korením.
-
14
Poukladala som prehnuté plátky schwarzwaldskej šunky na vrch šalátu medzi plátky hrušky.
-
15
Pripravila som si plnotučný kozí syr s bielou plesňou na povrchu a pokrájala som ho na malé kocky.
-
16
...doplnila som ho kockami kozieho syra a pokvapkala som hotový šalát vychladnutým vínovým výpekom z hrušiek. Podávala som s čerstvým domácim pečivom. Tento šalát je vhodný ako výborné slávnostné pohostenie pre vzácne návštevy, pre dobrých priateľov a je vhodný i na sviatočný stôl pri významných príležitostiach a rodinných oslavách.
-
17
Tento šalát je vynikajúcou kombináciou listovej zeleniny s ovocím, chuťovo veľmi vyvážený a doplnený bielkovinami kozieho syra a údenej šunky. Odporúčam vrelo vyskúšať túto lahôdku :-) Prajem dobrú chuť!
dakujem za krásne ohodnotenie i 5*.
@pupavocka , každému nestačí len pozrieť do surovín a prečítať názov receptu ako tebe :-) mne osobne by to stačilo tiež :-)
neberiem to v zlom.
ja som už raz taká, svoje recepty píšem podrobne.
dakujem za tvoj názor a pochvalu.
Len skoda, ze moj manzel a deti nie.
No vsak ja ich poslem na vylet a ....
@radulienka , je tam úžasná harmonia chutí a je to lahôdka, budem rada, ak vyskúšaš aj ty, potom poprosím, keby si dala vedieť ako chutilo. :-) dakujem za krásnu pochvalu a 5* :-)
@jerica , v minulosti som už dávala karamelizovanú hrušku a povarenú vo víne do sladkých koláčov, dokonca do štrúdle a boli vynikajúce.
priznám sa, že na slano som kombinovala sladkú karamelizovanú hrušku s vínom a korením po prvýkrát a v tejto kombinácii v šaláte zo surového baby špenátu s kozím syrom a s touto údenou výraznou šunkou ma výsledok príjemne chuťovo prekvapil, táto kombinácia chutila famózne, bolo to veľmi slávnostné, určite pripravím znovu ako pohostenie na Veľkú noc :-)
tvoje uznanie ma skutočne veľmi teší, dakujem i za ***** od teba.
všetky ingrediencie sú super! celkový výsledok musí byť famózny
len zase to ne je foie gras, hľuzovky či iránsky kaviár...takže to až také veľmi drahé nie je, najmä ak zvážiš, že je to sviatočné jedlo a nedávaš ho až tak veľa na tanier ako hlavný chod, len z každého niečo. :-)
hej, výsledok je famozny a stojí naozaj za to.
dakujem za pochvalu a 5*
s čerstvými lístkami špenátu z vlastnej hriadky a s domácim kozím syrom to bude už dokonalosť sama :-) potom poprosím o správu z tvojho kulinárskeho zážitku, verím, že tvoj výsledok bude viac ako famózny :-))))
tvoje hodnotenie si veľmi vážim a dakujem :-)
Prajem ti Pekný deň:-)))
dakujem za úžasnú správu.