Šalát s údenou makrelou, sušenými paradajkami a pesto dressingom
Foto: medulienka108
Poviete si - trochu divoká kombinácia a máte pravdu. Je to šalát "čo dom dal" trochu inak. Ale - sušené paradajky naložené v oleji Zobraziť celý popisPoviete si - trochu divoká kombinácia a máte pravdu. Je to šalát "čo dom dal" trochu inak. Ale - sušené paradajky naložené v oleji a doma vyrobené pesto ma ešte nikdy nesklamali, opečené plátky cukety tomu dodajú ďalšiu lahodnú príchuť a na koniec pridané uvarené vajíčko a zopár kúskov údenej makrely (ktorá môže, ale nemusí byť), zaručia ľahkú a lahodnú večeru či obed, ak práve nemáte príliš veľký apetít.
porcie
príprava
Postup
-
1
Jemne osolené plátky cukety opečieme do zlatista na rozohriatej panvici zľahka potretej olejom.
- 2
Uvaríme vajičko podľa chuti do polomäkka alebo na tvrdo. Ošúpeme a nakrájame na štvrtinky.
- 3
Listový šalát – akýkoľvek druh, ktorý práve máme doma, aj keď osobne vždy zmiešam aspoň dva druhy, poprípade skombinujem s čerstvým špenátom – umyjeme, necháme odkvapkať a natrháme do misky na menšie kúsky. Pridáme surovú cviklu, ktorú sme ošúpali a nakrájali na tenké rezance. Zmiešame s červenou cibuľou nakrájanou na jemné plátky.
- 4
Pripravíme si pesto dressing – ja som použila domáce pesto, keďže bolo hustejšie rozriedila som 1 PL pesta s 2 KL olivového oleja a 1 KL čerstvej citrónovej šťavy. Príprava domáceho pesta – tu som trochu podvádzala s použitím vlašských orechov namiesto píniových, ale chuť je aj tak vynikajúca a moja peňaženka to určite ocenila – 50 g vlašských orechov, 1 strúčik cesnaku, 40 g parmezánu, 2 PL olivového oleja, viazanička čerstvej bazalky – všetko dohromady zmixujeme a dochutíme soľou, čerstvým čiernym korením a citrónovou šťavou. Z uvedeného množstva som pripravila 1 necelé sklíčko od detskej výživy. Pesto skladujeme v chladničke – zaliate vrstvou olivového oleja by malo vydržať asi 2 týždne.
- 5
Pripravenú šalátovú zmes pokvapkáme pesto dressingom a premiešame.
- 6
Pridáme sušené paradajky, ktoré sme nakrájali na menšie kúsky, opečené plátky cukety, vajíčko a niekoľko kúskov údenej makrely (vyberáme mäso bez kostičiek). A môžeme podávať!
- 7
Pre nedôverčivcov – šalát je chuťovo výnikajúci aj bez makrely či vajíčka. Ako som uviedla na začiatku – je to šalát čo dom dal – takže som jednoducho zužitkovala zvyšky údenáča, ktoré som mala v chladničke a keďže som ho nechcela jesť s pečivom, vajíčko a makrela okrem zaujímavej chute dodali šalátu taktiež zasýtili.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu