Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 21. decembra 2012
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept)
Foto: ancicka

Original názov tohto receptu je "Na jelenej soli".Tento recept je tiež z tých babičkovských.Je z kuchárskej knižky z r. 1948.Po minimalnej úprave je taký Zobraziť celý popisOriginal názov tohto receptu je "Na jelenej soli".Tento recept je tiež z tých babičkovských.Je z kuchárskej knižky z r. 1948.Po minimalnej úprave je taký ako je napísaný.Je to jemné pečivko a veľmi chutné.Rezy sú lahodné.

15-20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

1/4 l
20 g
2 ks
200 g
200 g
1 ks
600 g
na plnku :
1 ks
1,5 ks




Postup

  1. 1

    Najsamprv so v mlieku zamiešame salajku.

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia,cukor a maslo vyšľaháme do peny.

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je vyšľaháne,pridáme mlieko so salajkou,

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a múku.Zmiešame ,

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a na pomúčenej doske vypracujeme hladké cesto.Cesto zabalíme do folie,alebo do mikrotenového sačka a odložíme na 12 hodin do chladničky.Cesta sa urobí dostačne veľa,tak si po odležaní z cesta oddelíme po 300 g 3 kusky.

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom každý vyvaľkáme vo veľkosti plechu.Snažte sa tak vaľkať,aby ste mohli v celku preložiť na pomastený plech.S cestom sa veľmi dobré pracuje.To cesto sa vyvaľka na tenko a pri pečení zdvojnásobí svoj obiem.Cesto potom každé popicháme vidličkou a upečieme.Platy by mali byť po upečení svetlé.Každý si to musí odsledovať,lebo každá rúra pečie inač.

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zo zbytku si povykrajajte rôznými formičkami koláčiky.Cesto rozvaľkáme na tenko,tak na 2-3 mm.Cesto pri pečení narastie.Radšej nech je tenšie ako hrubšie,lebo potom koláčiky nemajú pekný tvar.Taktiež ich pečieme na pomastenom plechu.Z cesta mi vyšlo ešte na tri plechy.Netreba ničím potierať.

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Salko si uvaríme 2 hodiny a necháme vychladiť.Môžme si ho uvariť vopred.Potom vyšľaháme s maslom a môžme platy plniť

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na dva platy rozdelíme plnku a tretím zakryjeme.

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pokrájame na rezy a jemne pocukrujeme.

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Koláčiky tiež po upečení pocukrujeme.

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dobrú chuť!

    Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

stacy77777
veľmi pekné,so salajkou som ešte nikdy nerobila,zaujalo ma to a hlavne ako cesto krásne nakyslo...uložila som si na neskôr,lebo tuším budem kysnúť aj ja....
aroooo
ako malé so sestrou keď sa mama pýtala čo má na sviatky upiecť bola odpoveď "tie smradľavé" - hoci pri pečení to nevonia vábne, rezy sú vynikajúce. KK
honestka
@anicka , ty pecies kolaciky, ktore ja zboznujem pre ich originalitu a aj dnes mozu sutazit s tymi najuzasnejsimi tvarom, ale chutou velmi umelou vo velikych hotelovych jedalnach.
So salajkou peciem vemi rada, pretoze chut ceta je uzasna a nadychana oprooti tomu, ked sa robi s PDP.
Toto je podobny kolacik ako som nedavno robila ja- starodavnu Bohemku, lenze plnka sa nerobi zo salka ale starou technikou, ktoru sme vtedy volali myslim ze nadstavovany krem.
Rezy boli uzasne a hoci som uz vyskusala viacej receptov, ten najstarsi vyhrava.
Moze to byt to aj preto, ze ho pekavala moja sestricka a chut mam stale na jazycku, ked som si z neho ako decko do spajzi tajne chodila ukrajovat.
Krasne Vianoce a kedze vsetky tvoje prace su vystavne - Vianoce u Vas musia byt pre aj priatelov nezabudnutelne.
mesiar50
Zaujimavy receptik velmi zaujimavy az natolko ze si ho ulozim.Tvoj kolacik vypada chutne
janealli
Máš ich krásne, ale sa ťa chcem spýtať, kde kupuješ salajku? Už pár týždňov ju zháňam a nikde som na ňu nenatrafila. Bývam na dedine, kde sú 3 predajne Jednoty a 4 veľké súkromné potraviny a nikde ju nemajú, ani v najbližších hypermarketoch som na ňu nenatrafila. Chcela som totižto upiecť tvoje pardubické perníčky.
agnes
Salajka sa da kupit v kauflande, my sme doma tento kolacik volali slepy kremes a plnka sa volala mliecna, vtedy sa so slakom este nerobilo. Tento kolacik si pamatam z detstva ako prvy.
ancicka
@agnes ,ja v úvode píšem,že s malými obmenami.Máš pravdu,že vtedy sa so salkom nerobili,no bol to karamelový krém,kde sa spálil cukor na karamel a uvaril sa s múkou.Je to pôvodné.So salkom sú lahodnejšie,ver mi.
@janaali ,salajku kupujem u nás v potravinách a majú ju v každých.No dostať kúpiť aj marketoch,len sa treba popýtať.Mavajú ju pri práškoch do pečiva.Niektorá je v sačkoch ako vidíš na foto a niektorá v priesvitných sačkoch.
@mesiar50 ,netreba odkladať,treba upiecť ,nebudeš banovať.
@honestka ,Máš pravdu,tú starú techniku som popísala agnes.Sú úžasné.Ja som ich naplnila predvčerom a dnes ich idem urobiť ešte raz.Mali sme návštevu a len sa tak po nich zaprašilo.
@aroooo ,možnože to pri pečení nekomu nevonia,ale ja mám rada túto vôňu.Lenže oni stoja 12 hodin a pri pečení už to tak nieje cítiť.Ta salajka ako keby z nej tá vôňa sa vyparila.
@stanci777 ,skús niekedy,uvidíš,že si salajku oblúbiš a budeš spokojná.
Prajem všetkým požehnané sviatky!
tati2008
Ja ich zbožňujem od detstva aj teraz som piekla na sviatky.Len dávame plát-ríbezľový lekvár-plát-krém atď.Či že máme 6 pláty.Krém je varený z mlieka,cukru a hrubej múky plus sa zamieša maslo.Poliate čokol.polevou.Je to mňam.
duschko
Original nazvu "Na jelenej soli" pravdepodobne preto, lebo stary nazov Salajky bol "jelenia sol"- kypriaci prasok do zakuskov starej mamy. Teraz uz je napecene az, az, ale po sviatkoch nam urcite pripomenie casy, ked sme boli... Ukladam do MKK.
marijanka712
@ancicka , tvoj recept mi pripomenul mamičkine vianoce nesmeli nikdy chýbať len ten smrad som neznášala pri pečení ešte v živote som ich sama nerobila je čas sa na nich dať a preto si tvoj recept ukladám a pri prvej príležitosti ho odskúšam.
helca103
moja stará mama robievala SALAJKOVE KEKSY no bohužiať bola som primladá keď náhle umrela a tak som si recept nestihla zapísať. @ancicka veľmi si ma potešila svojim receptom.
Želám Ti šťastné a veselé Vianoce.


ancicka
@helca103 ,dakujem napodobne.
Ämarianka,budem rada,ked upečieš,daj vedieť.
@duschko ,mňa by zaujímalo,prečo jú volali "jelenia soľ.
serena
so salajkou mam dobre skusenosti , vyskusam aj tento recept
vavan
aj ja mám recept na medovo salajkové ale ešte som ich nerobila,odrádza ma to valkanie cesta ale raz istotne vyskúšam,pekne sa ti vydarili,prajem všetko krásne v Novom roku zdravia moc a moc,veľa šťastia, radosti!
vlasatka
tento recept som si vybrala na upečenie jedného z vianočných zákuskov. chuť bola výborná, nie veľmi presladený. ja som vyvaľkala štyri pláty a namiesto jednej vrstvy plnky som dala lekvár. neviem, či bol preto zákusok trocha tvrdý a nezmäkol ani neskôr. chuťovo bol veľmi dobrý, plnila som ho nad parou šľahanou plnkou. uskladnila som ho v uzatvorenej dóze s nakrájaným jablkom v dobrej viere, že mi zmäkne (ako medovníčky) ale nestalo sa. myslíte, že to stvrdnutie bolo spôsobené tým lekvárom? myslela som, že budú také mäkké ako napr.medové rezy, do ktorých ako jednu vrstvu plnky dávam tiež lekvár- jeho kyselkastá chuť mi tam veľmi sedí.
vlasatka
inak s cestom sa veľmi dobre pracovalo, @vavan nemusíš mať obavy z vaľkania, ide to perfektne.
maabel
@Stacy77777 (21.12.2012 23:27)

Moje cesto podľa receptu je veľmi riedke nechala som ho v miske v chladničke ale nemám z toho dobrý pocit bude riedke




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia