Rýchly marhuľový džem fotorecept

danculka - fotkadanculka, 3. júla 2011
Rýchly marhuľový džem (fotorecept)
Foto: danculka
6 ks 2,5dl pohárov
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

1 kg prezreté
1/2 kg
1 ks




Postup

  1. 1

    Z dolniakov som dostala zopár marhúl,tak som niečo zavarila a z mäkkých som urobila džem,,rýchlovka"

    Rýchly marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umyté vykôstkované,polovicu rozmixujem a polovicu nakrájam na menšie kúsky a dám variť 10 min...

    Rýchly marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cukor zmiešam so,,želírfixom" a pomali zamiešam do džemu a ešte 2-5 minút povarím a môžem dávať do pohárov,z tejto dávky je asi 6 pohárikov 2,5dl

    Rýchly marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pouzatvárané poháre obrátim hore dnom na 5 minút a potom späť a prikryjem dekou.Teším sa, že aspoň trochu džemu budem mať na rôzne rezy,ale hlavne na punčové.marhulky neboli až tak prezreté,ako by mali byť...dobrú chuť!

    Rýchly marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
Naozaj rýchla práca :-))) ja už som len na tú klasiku...dobre zrelé pokrájať,zasypať cukrom a nechať prezrievať najlepšie cez noc a až potom variť.A tiež sa tak teším,ako Ty :-)))
evasik
Aj ja som varila džem klasicky . Mala som dobre prezreté marhuľky, a preto ho mám farebnejší. Chutí výborne aj na palacinkách.
danculka
So mnou bolo tak,darovanému koňovi na zuby nepozeraj:))))))))))))som rada aj tomu naozaj neboli prezreté....
dorisa
A máš vystarané pre pečenie a aj na raňajky.
danculka
Áno ,je to aj raňajkový džem,naozaj stačí chlebík,nemusí byť koláč,vystihla si to....
marianna76
práve som taký dorobila, je dobré, že vymysleli tie fixi... aj čerešňový mám
dorisa
@danculka , teraz ma napadlo.....a na hriankach(suchých) mňam.@marianna76 , veru, tí pomocníci sú fantastickí. Ja som vďačná všetkému, čo si zavarím, a vytešujem sa z toho a v časoch zlých...akoby som našla.
danculka
doris,už som to jedla aj na hrianke,trošku potretej maslom,čiže maslo bolo rozpustené a džem z marhúl som jedla aj s chilli a chutilo to skvele...
andys
Tiež som robila ;) ja marhule iba krájam, nemeliem, máme radi klasický džem. Je výborný na tradičnú sacherovu tortu. Som zvedavá, ako dlho nám zásoba vydrží, už sme sa doň pustili ;)
angiek
aj ja som dnes robila z 2 kg marhul, 1 kg cukru a gelfixu..je to rychlovka, nakrajala som ovocie dala varit a potom trocha premixovala, pridala gelfix, cukor a 5 minut varit, mnam
kata50
Krásny , svetlučký, nespálený. Marhuľa je kráľovná našich komôr. (pivníc):-)))
sovka62
Ja varím ako @frezia , klasiku. Je to síce viac práce, ale džem má univerzálne použitie, nevytečie ani z buchiet.
elekra
Môjmu marhuľovému džemu pomohol gelfix..... Vezmeme si z neho aj na chalupu. Tam marhule nemáme.
tatty
Tiež robím s gelfixom a zdá sa mi lepší, menej sladký a viac cítiť ovocie. A varím ho v pekárničke :-)..tomu sa hovorí vrchol pohodlnosti, ale prečo si nezľahčiť...
marienka44
@Tatty , aj ja sa chystam v sobotu varit marh. dzem, ale klasicky, aby bol aj do buchiet, ako pise @Sovka62. Mozem to robit aj v pekarnicke? Dakujem za odpoved, este som to nikdy nerobila. Vie mi niekto poradit presne, ako mam postupovat pri vareni dzemu v pekarnicke?
zmmm
marienka44, recept v pekárničke: program džem, čas asi 1 hodina, suroviny dať do nádoby na pečenie v poradí nakrájané marhule, cukor a šťava z citróna, zvoliť program džem. Po ukončení programu horúci džem ihneď naplniť do pohárov. Je možné použiť aj želirovací cukor, ale vtedy je dobré postupovať podľa návodu na obale cukru.
Priznávam sa ešte som to nerobila, pekárničku mám krátko, tak sa ešte len zaučujem, recept mám z knižky 66 osvedčených receptov pre domáce pekárne Jana Sýkorová
sharona
Marhuľový džem mám veľmi rada - na rozdiel od zvyšku rodiny. Včera som robila tri druhy, aby bolo na výber. Prvý s mletým makom a hrozienkami - výborný, druhý s banánmi - zaujímavá chuť a tretí s čerstvým zázvorom - ten je najsuper. Manželovi chutil najviac ten banánový, dcére makový a mne zázvorový. Konečne som vyhovela každému :-)
tatty
marienka, prepáč, že som Ti neodpovedala, nepostrehla som príspevok, až teraz. Je to tak, ako hovorí zmmm, do pekárničky vojde 1 kg, program trvá 1,20 hod. Je to to isté ako na sporáku, akurát pri tom nemusíš stáť a miešať, je to pohodlné.
veronka5
dievčatá mohli by ste mi poradiť ako robiť ten klasický džem, aký je tam postup, pomer marhúľ a cukru, koľko to nechať postáť a ako dlho ho potom variť....chcela by som si taký spraviť do buchiet, keď hovoríte, že potom netečie...ja robievam taký rýchly s gelfixom, je výborný ale rada by som vyskúšala aj klasiku...dík
frona
@veronka ja robievam klasiku tak, že: na 1 kg očisteného ovocia dávam 40-50 DG kryštálového cukru. Marhule ošistím, odvážim, prevarím,aby sa ľahko rozmixovali ponorným mixérom a zasypem potrebným množstvom cukru. Nechám stáť do druhého dňa. Potom znova rozvarím a z veľkého hrnaca si odoberám do menšieho a za stáleho miešania varím po troche až kým nie je hustý tak, že sa robí cestička na dne kastrólika. potom plním do pohárov a dávam do deky,alebo len otočím pohár hore dnom....ale tento rok som robila so želírovacím cukrom, lebo som mala veľa marhúľ a málo času....takže žiadna klasika.....
tankar
Zdravim všetkych varecharov.čo to som odkukal a dnes robim v pekarny
tak uvidim čo z toho vzide potom sa ozvem . čau miki.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia