Foto: eviana
Asi ako 20-ročná som piekla svoju prvú roládu, a nepodarila sa mi, lámala sa - tak som celé roky rolády nerobila, až kým mi Zobraziť celý popisAsi ako 20-ročná som piekla svoju prvú roládu, a nepodarila sa mi, lámala sa - tak som celé roky rolády nerobila, až kým mi neprezradila kolegyňa recept jej mamičky - za čo som jej nesmierne vďačná, pretože odvtedy je zo mňa "roládová kráľovna" :) Cez víkend sme neboli doma, takže som nemala čas na žiadne veľké pečenie. Nakoľko poznám svojich chlapov, že budú "zňuchávať" čo máme doma sladké, tak som opäť zaimprovizovala a vymyslela takúto rýchlu roládu skvelej sviežej chuti :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Biskvit na roládu: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1/2 balíčka |
|
3 PL |
|
štipka |
|
Náplň: | |
20 ks |
|
3 ks |
|
1/2 citrónu |
|
3 PL |
|
6 PL |
|
10 lístkov |
|
|
|
250 ml |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista.
-
2
...zmiešame si múku s kakaom a práškom do pečiva a postupne spolu s vlažnou vodou vmiešame do žĺtkovej peny
-
3
...dotuha vymiešame sneh z bielkov so štipkou soli, ktorý zľahka vmiešame do kakaovej hmoty.
-
4
...cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 12 minút.
-
5
...kým sa biskvit pečie, namokríme si čistú utierku, poriadne ju vyžmýkame a rozprestrieme ju na stole
-
6
...upečený ešte horúci biskvit hneď po vybratí z rúry preklopíme na vlhkú utierku papierom hore.
-
7
...hneď stiahneme papier, z horúceho to ide najlepšie.
-
8
...hneď zrolujeme do utierky. Roláda je vláčna, poddajná, krásne sa roluje a neláme sa :)
-
9
...takto zrolovanú a zabalenú necháme úplne vychladnúť
-
10
...kým chladne roláda pripravíme si nápln - piškóty nalámeme na rôzne menšie časti, broskyne nakrájame na kocky
-
11
...z citrónovej šťavy, tuzemáku a broskyňovej šťavy si spravíme nálev a polovicu neho vylejeme na piškóty a broskyne - zmiešame dohromady.
-
12
...pripravíme si ostatné suroviny na náplň - domáci džem z čiernych ríbezlí (kvôli farebnému kontrastu a príjemne "pikantnej" chuti), zvyšok nálevu, mätové lístky, šľahačkovú smotanu a stužovač šľahačky.
-
13
...vychladnutý biskvit opatrne rozrolujeme, natrieme naň zmes piškót a broskýň, polejeme zvyškom nálevu
-
14
...natrháme lístky mäty a rozložíme ich
-
15
Šľahačku vyšľaháme do tuha, rozotrieme ju na vrstvu piškót, broskýň a mäty. Na šľahačku spôsobom "hala-bala" rozotrieme ríbezľový džem. Džemom potrieme aj polovicu piškótovou zmesou nepotretého biskvitu. Cca 2 cm po celej šírke biskvitu necháme bez džemu - pri rolovaní sa aj tomuto kúsku niečo ujde.
-
16
...zrolujeme, preložíme na podnos, povrch rolády potrieme ríbezľovým džemom a roládu dáme vychladiť na cca hodinu do chladničky.
-
17
...po hodine, resp. po neprestajnom naliehaní môjho maškrtného syna roládu polejeme čokoládovou polevou (návod ako ju robím viď v mojich ďalších receptoch) a po jej stuhnutí môžeme maškrtiť. Takto to vyzeralo po prvom nájazde môjho syna :) Je naozaj famózna :)
samotný recept je perfektný, máš tam všetko, čo tam má byť.
po zásluhe ti patrí plný počet 5*****
Táni, tá náplň mi viac menej za chodu napadala, preto som aj korpus nenatrela džemom, lebo ten pridať mi napadlo až keď som capla šľahačku - reku nech je tam nejaký ten "akcent" farebný :)
Ďakujem Ti za "viem, že ty sa neurazíš" - urážlivá nie som, si ma rýchlo odhadla a chyby si viem uznať. A keby si ma niekedy v kuchyni pri tých mojich šialených nápadoch videla, ako si ja viem vynadať, keď sa mi nedarí tak ako som si predstavovala :)
A dnes ma moj chlap skoro zabil - hovorí mi, že "upeč bábovku" ... a potom dodal "ale prosím Ta len základný recept, nič nové nevymýšľaj" :) No nemiluj to, keď mi vlastne chce robotu uľahčiť :)))
Ďakujem Ti za ten kus človečiny, ktorý mi vždy pošleš vo svojich písmenkach Táni, veľmi si to vážim a mám radosť, že Ťa tu mám ♥
Ešte raz ďakujem za podporu aj za hviezdičky, veľmi si to vážim od kuchárky Tvojho rangu :)
Ďakujem Ti za hviezdičky aj Tvoje milé slová uznania, spravila si mi radosť, aj úsmev si mi nimi priniesla :)