Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Asi ako 20-ročná som piekla svoju prvú roládu, a nepodarila sa mi, lámala sa - tak som celé roky rolády nerobila, až kým mi neprezradila kolegyňa recept jej mamičky - za čo som jej nesmierne vďačná, pretože odvtedy je zo mňa "roládová kráľovna" :) Cez víkend sme neboli doma, takže som nemala čas na žiadne veľké pečenie. Nakoľko poznám svojich chlapov, že budú "zňuchávať" čo máme doma sladké, tak som opäť zaimprovizovala a vymyslela takúto rýchlu roládu skvelej sviežej chuti :)

15 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Postup

  1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista.
  2. ...zmiešame si múku s kakaom a práškom do pečiva a postupne spolu s vlažnou vodou vmiešame do žĺtkovej peny
  3. ...dotuha vymiešame sneh z bielkov so štipkou soli, ktorý zľahka vmiešame do kakaovej hmoty.
  4. ...cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 12 minút.
  5. ...kým sa biskvit pečie, namokríme si čistú utierku, poriadne ju vyžmýkame a rozprestrieme ju na stole
  6. ...upečený ešte horúci biskvit hneď po vybratí z rúry preklopíme na vlhkú utierku papierom hore.
  7. ...hneď stiahneme papier, z horúceho to ide najlepšie.
  8. ...hneď zrolujeme do utierky. Roláda je vláčna, poddajná, krásne sa roluje a neláme sa :)
  9. ...takto zrolovanú a zabalenú necháme úplne vychladnúť
  10. ...kým chladne roláda pripravíme si nápln - piškóty nalámeme na rôzne menšie časti, broskyne nakrájame na kocky
  11. ...z citrónovej šťavy, tuzemáku a broskyňovej šťavy si spravíme nálev a polovicu neho vylejeme na piškóty a broskyne - zmiešame dohromady.
  12. ...pripravíme si ostatné suroviny na náplň - domáci džem z čiernych ríbezlí (kvôli farebnému kontrastu a príjemne "pikantnej" chuti), zvyšok nálevu, mätové lístky, šľahačkovú smotanu a stužovač šľahačky.
  13. ...vychladnutý biskvit opatrne rozrolujeme, natrieme naň zmes piškót a broskýň, polejeme zvyškom nálevu
  14. ...natrháme lístky mäty a rozložíme ich
  15. Šľahačku vyšľaháme do tuha, rozotrieme ju na vrstvu piškót, broskýň a mäty. Na šľahačku spôsobom "hala-bala" rozotrieme ríbezľový džem. Džemom potrieme aj polovicu piškótovou zmesou nepotretého biskvitu. Cca 2 cm po celej šírke biskvitu necháme bez džemu - pri rolovaní sa aj tomuto kúsku niečo ujde.
  16. ...zrolujeme, preložíme na podnos, povrch rolády potrieme ríbezľovým džemom a roládu dáme vychladiť na cca hodinu do chladničky.
  17. ...po hodine, resp. po neprestajnom naliehaní môjho maškrtného syna roládu polejeme čokoládovou polevou (návod ako ju robím viď v mojich ďalších receptoch) a po jej stuhnutí môžeme maškrtiť. Takto to vyzeralo po prvom nájazde môjho syna :) Je naozaj famózna :)