Ringlótový kompót dvojako fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 28. júla 2012

Práve začína u nás sezona ringlot..tento rok mám neúrekom, až som musela všetky konáre podoprieť...má dvojaké rongloty,,zelené a ružové...výborné, chutné na zaváranie aj lekvár.

240 minút
príprava
20 minút
na 70 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Nuž ideme konečne odťažiť strom, preto že tú záťaž veru mal čo od jari na sebe držať...

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a začala sa oberačka...a Aron musí asistovať...

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a toto mi veru na dnes úplne postačí...za 8 litrové vedro...

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ešte som dozbierala aj jablčka...

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a krásne obrovské záhradné černice...

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a može sa začať umývanie...

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    očistila som si aj jablčka, umyla černice a môže sa začať nakladanie do pohárov...

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom som urobila sirup..na 1 liter vody som rozmiešala 400 g cukru..a zaliala som ovocie.. na dno pohára som dala 4 klinčeky a 4 hrozienka...tie som ešte dala do pohára pomedzi ovocie..na záver som pridala do každého pohára 2 lyžice rumu..

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zatvorila...sterilizovala som 20 min na 70 st.

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a vo veľkom pohári už mám uložené aj sušené jablčkové chipsy...dobrú chuť..

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a už usušené jablčkové chipsy a tohoročné/včerajšie/ sušené dubáčiky...v sušičke mi uschli za jeden deň...

    Ringlótový kompót dvojako (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

honestka
Nic krajsie ako ked sa rok v zahradach vydari.
narobite sa vela, ale aj to viete dobre vyuzit v kuchyni a pocas tuhej zimy papkat svoje poklady. Uzasne!
babinka
pekneeee, a tie jablkove susienky si tiez sterilizovala? Chystam sa nasusit hrusky, a bojim sa, aby sa mi nepokazili, minuly rok som ich stihla pojest, ale do tohorocnych marhul susenych sa mravcekovia stahovali ako prvi :))
izabella929
@babinka ,nie, tie som sem dala preto, lebo mám osobitný recept tu na ,,,jablčkové chipsy,,,, a vtedy ešte všetko nebolo dosušené...suším v sušičke na ovocie a zeleninu...teraz sú všetky suché a uložila som ich do pohára a posypala škoricovým cukrom...ke´d je poriadne na tvrdo vysušené ovocie, treba ho ihneď dať do pohára a zatvoriť, vtedy nemôže navlhnúť...ako náhle ho vysypeš na plech von na vzduch, ihneď navlhnú a majú chrobáčiky hody...škoda maruhúľ, tie mám zo sušeného ovocia najradšej...krásne voňajú a tá chuť, no paráááda.-))) jablkové sušienky nie sú sterilizované , ale poriadne na tvrdo usušené...
margaretka28
Už pri pohľade na úvodnú fotku som hned vedela, čie sú to kompoty,parádne ako vždy.:-)
valeri
Tie Tvoje kompóty vyzerajú priam na "zožratie" :-)). Ringlóty milujem, ako dieťa som ich jedávala u starkej v "kratinke", tak sa volala jej záhrada, dodnes neviem prečo :-)). Bohužiaľ, ako umrela a záhrada spustla, už som sa ich nikdy do sýtosti nenajdela. Ja ringlóty v záhrade po rodičoch nemám, len slivky.
astheart
Když jsem vyrůstala, měli jsme malou zahradu a kromě pár jiných stromů taky žluté ryngle. Řeknu vám, chutnaly lépe než meruňky! Úroda bývala veliká jednou za dva roky. Tedy, strom rodil každý rok, ale jednou za dva jsme museli taky podepírat větve. Ryngle je velmi křehká. Chutnaly fantasticky jak syrové, tak jako kompot. Zahradu už nemáme a dům už taky nestojí, ze zahrady je rumiště.....Někdy mi známí dají pár rynglí nebo koupím v obchodě, ale ta chuť už není ono..... :( Líbí se mi ten nápad přidat jablka!
ola111
Naozaj máš krásnu záhradu a všetko asi aj z nej spracuješ,si šikovná
žienka :-))
sovka62
Dievča moje, akú veľkú komoru máš? To čo si nazavárala len tohto roku by sa do mojej veru nevošlo a tá nie je malá. Ale všetko, čoho sa chytíš ti vyjde parádne. Tie ringlóty máš ukážkové. Doma sme mali jeden strom zelených a jednu modrú Althanovu, ale tá zelená mala takú jemnú šupu, že mame pri zaváraní vždy popraskali a my sme ich nechceli jesť, aj preto, že šli zle od kôstky. Tak už zavárala len tú modrú a na tej zelenej sme sa pásli, keď dozreli do žlta, boli sladké ako med.
stacy77777
páčia sa mi všetky tvoje kompóty, ten mix ovocia a chutí, naozaj veľmi pekné
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za veľmi milé komentáre...))) máte pravdu, všetko, čo sa v mojej záhrade urodí sa musí spracovať...je mi to ľúto, toľko roboty okolo toho a nechať to len tak vyjsť nazmar...
izabella929
@sovka62 , máš pravdu, že moje kompoty sú zaujímavo kombinované,,,mne sa nepáči uniformita kompotov, že len jedno ovocie a iba jedna chuť..keď otvorím kompot mix, tam mám všetko a už nemusím otváriť 3 poháre, aby mi to v kompotovej miske hralo všetkými farbami...)nuž špajzu mám dosť veľkú, mám v nej jednu veľkú starodávnu vyrezávanú 2 dielnu skriňu po prababke a tá je veru už na všetkých poličkách plná...ale mám prirobené police a veru už nie je veľa miesta a to ešte jesenné veci tam nie sú ako napr. kápia, cvikla, chren...ďakujem pekne za milý komentár.-)
izabella929
@astheart , krásne spomienky.-))) teším sa, že pri týchto zaváraninách sa vám vynorí vaše prekrásne detstvo.-)))Ďakujem pekne za milý komentár.-)
cistinka
Jéj, ringlótový kompót kedysi robievala moja babka. Strašne som ho mala rada keď sme mali na obed pečené kura s ryžou a k tomu ten kompótik. Požehnane sa ti urodilo, máš čo robiť :-)
izabella929
@marianne69 , nie je nás veľa doma, veď ty to vieš...) ale nenechám to na strome, ke´d sa urodilo...možno na budúci rok nebude na strome ani jedna..ďakujem pekne za komentár.-)
marianne69
...a vies,ze neviem Izka,lebo co si mi poslala na FB mi prislo bez textu,(som Ti zabudla napisat,)iba s Tvojim menom a fotky som este vsetucke neprebehla:-) nevadi,kazdopadne si gazdinka ako sa patri...vsetko co je doma sa prida,by povadala moja babka:-)...
elisticka
waaaaaaaau Izabelka tak to je krasa a nielen na zahrdke ale aj v spajzke:-) to by s a v tych nasich kuticiach ani nemalo kde mestit ...
babidka
Trosku ti zavidim tie ringloty:-) Ja ich mam velmi rada ale akosi sa nemozem dockat aspon jednej poriadnej urody ! U nas je dost chladno a zvacsa "zasiahne" mraz ked kvitnu ...Asi pred 2-3 rokmi sme sa konecne dockali a velmi som sa tesila - okrem ringlot a ribezli sa nam ani susedom vsak neurodilo takmer nic /mraz/ a ...za jeden den krdel skorcov dokazal vypratat vsetko co u nas nasiel:-(( Svagrina mi sice poslala jednu misu na zjedenie a do kolaca , ale zavarit sa mi nic nepodarilo .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia